Witajcie!

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Aleksander_Olo

Witajcie!

Post autor: Aleksander_Olo » 20 paź 2015, 11:46

Witam Was wszystkich! Chciałbym zacząć robić to co większość z Was - tzn. wykuwać, walić młotem, formować żelazo, zamieniać kawał bezpostaciowego, twardego żelastwa w COŚ. Dlaczego... nie wiem. Mój dziadek wprawdzie był kowalem i często mam przed oczyma brudną, czarną kuźnię, słyszę jak rozgrzana do białości podkowa syczy wkładana do wody a potem okładana jest bez litości ciężkim młotem, jednak bycie kowalem nie było moim marzeniem. Ale dzisiaj gdy dobijam do 40-tki coraz częściej o tym myślę. Kiedy ostatnio wyciągnąłem z domowego pieca rozgrzany pręt, wytłukłem i powykręcałem z niego jakiś tam świecznik to od tego czasu po prostu chcę to robić. Nie wiem ale coś jest w tym naprawdę magicznego. No i tyle filozofii.. :) Na razie zacząłem zbierać pamiątki po dziadku: młotki, kleszcze, imadło itp. Przygotowałem miejsce na kuźnię i może niebawem zacznę coś stukać :) Chciałbym jak najwięcej nauczyć się, zebrać właściwy dla początkującego amatora sprzęt i narzędzia dlatego proszę o wskazówki nt. jak dobrze zacząć przygodę z kowalstwem. Bardzo wszystkim dziękuję za ewentualne instrukcje. Chcę na koniec dodać, że jestem pod wrażeniem Waszych prac i pasji jaka pochłonęła Was przy młocie i kowadle. Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów!

egojack1

Post autor: egojack1 » 20 paź 2015, 12:16

Witaj, odnośnie tego o co pytasz idź np moją drogą lub mnie podobnym. W lutym tego roku byłem w tym samym miejscu co Ty dzisiaj. Ja zrobiłem tak: nie szukałem żadnych mistrzów, kowali, znawców tylko szukałem wiedzy na temat kowalstwa w necie (trochę to forum, filmy na Youtube, foto, książki). Urządziłem sobie miejsce, gdzie mogę robić na co mam ochotę w temacie kowalstwa. Większość narzędzi zrobiłem sobie sam.

Aleksander_Olo

Post autor: Aleksander_Olo » 20 paź 2015, 14:21

egojack1,
Dziękuję Egojack1 za odpowiedź. Pozwoliłem sobie obejrzeć Twoją stronę www i Twoje prace. Cóż.. wierz mi .. ja chciałbym być za parę lat tam gdzie Ty byłeś w lutym tego roku.. :) .. narzędzia (obcinaczka - SUPER!), maszyny a przede wszystkim Twoje prace.. wielki SZACUN!

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 20 paź 2015, 14:38

Witaj kolego. :)

graffic

Post autor: graffic » 20 paź 2015, 14:44

no to witamy kolegę i powodzenia w waleniu młotem :mrgreen:

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 20 paź 2015, 15:24

Cześć :)
blob

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 20 paź 2015, 16:29

:P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 20 paź 2015, 16:29

Witaj ;)
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Spigot

Post autor: Spigot » 20 paź 2015, 19:29

Cześć :)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 22 paź 2015, 20:15

Cześć ;) , i nie idź moją drogą, każda inna lepsza :D

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 25 paź 2015, 14:55

Witaj na forum
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Re: Witajcie!

Post autor: rav08 » 25 paź 2015, 16:23

"często mam przed oczyma brudną, czarną kuźnię, słyszę jak rozgrzana do białości podkowa syczy wkładana do wody a potem okładana jest bez litości ciężkim młotem"
przywitali się ładnie a nikt nie czytał co napisałeś że jak do wody i młotkiem walić no prosze cię :D

egojack1

Re: Witajcie!

Post autor: egojack1 » 25 paź 2015, 17:00

rav08 pisze:"często mam przed oczyma brudną, czarną kuźnię, słyszę jak rozgrzana do białości podkowa syczy wkładana do wody a potem okładana jest bez litości ciężkim młotem"
przywitali się ładnie a nikt nie czytał co napisałeś że jak do wody i młotkiem walić no prosze cię :D
To co kolega napisał wcale nie musi być pozbawione sensu, czytałem dokładnie jego tekst, i też się chwilę nad tym zatrzymałem.
Otóż być może zapamiętał sytuację z kuźni, gdy kowal rozgrzał podkowę, po czym jej fragment zanurzył w wodzie celem miejscowego ochłodzenia, bo było mu to akurat potrzebne w danej operacji (np aby schłodzone miejsce się nie odkształcało, tylko dalsze), po czy uderzał w podkowę prowadząc dalej zamierzoną czynność.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 25 paź 2015, 18:20

no chyba że tak :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”