Witam wszystkich

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

leee

Witam wszystkich

Post autor: leee » 11 paź 2017, 11:18

Witam szanowne grono jestem nowym użytkownikiem tego forum z kowalstwem nie miałem styczności jak do tej pory . Mam dużo pytań do państwa, jeszcze dużo wody upłynie w rzece zanim coś wykuję, bo nie mam jeszcze na czym, ale z góry wiem że w przyszłości będzie mnie interesowało , wykuwanie broni białej , kowalstwo to jest takie moje marzenie od dawna i czas by się ziściło . Dla ciekawości dodam że na pchlim targu kupiłem kiedyś zardzewiały kawał metalu to nawet już noża nie przypominało, jak sie potem okazało był to zastępczy bagnet z połowy XVIII w , wziąłem szlifierkę i zacząłem zeszlifowywać wżery z rdzy . Planowałem z tego zrobić nóż stal okazała się niesamowicie twarda i ostra jak brzytwa niczym miecz samurajski , ale niestety w miarę zeszlifowywania nóż się rozhartował zrobił miękki jak makaron dosłownie , ale jeszcze z niego coś będzie . Znalazłem na necie kotlinę kowalską z dmuchawą bez silnika i bez paska w cenie 500 zł zastanawiam się czy to dobry zakup a może coś doradzicie od czego zacząć co kupić , by nie przepłacić by stopniowo kroczek po kroczku iść do przodu , nie od razu wszystko bo tak się nie da

Awatar użytkownika
leonzlasu
arcyforumoholik

Re: Witam wszystkich

Post autor: leonzlasu » 11 paź 2017, 12:07

Cześć

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 11 paź 2017, 12:41

:P
Lepsze jest wrogiem dobrego

graffic

Post autor: graffic » 11 paź 2017, 17:41

Witamy na FK :)

ad bagnetu zastępczego z XVIII w - z przerażeniem czytałem o Twoich eksperymentach...
ad kuźni - poczytaj forum w odpowiednich działach - jest sporo materiału informacyjnego i zdjęć - co do zakupu kotliny - znów poczytaj , ponieważ wielu kolegów robiło w całości kuźnie i wychodziło to zdecydowanie taniej

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 11 paź 2017, 18:45

Cześć.
Za 250 - 300 zł samemu można zrobić kompletną kuźnię, z dmuchawą i silnikiem (2 w 1) włącznie. Poszperaj, jak radzą Koledzy, na Forum, bodajże w dziale NARZĘDZIA.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 11 paź 2017, 20:00

Witaj na Forum
No szkoda tego bagnetu...
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

lachim
Kontakt:

Post autor: lachim » 12 paź 2017, 20:23

hejka :)

Schyrk

Post autor: Schyrk » 13 paź 2017, 08:54

Witam, ciekawe forum, duzo mozna sie dowiedziec o kowalstwie. Bede czytal, czytal i testowal. Pozdrawiam.
ps: troche pozno zaczynam ale mam zamiar szybko sie uczyc :)

Awatar użytkownika
Haladdin

Post autor: Haladdin » 13 paź 2017, 10:02

Heja, jak udało Ci się rozpoznać w nim XVIII wieczny bagnet? Podzielisz się typologią/obrazkiem? :)

Nie ma co ryzykować, lepiej już ze złomu sobie kawałek metalu przygarnąć a jak przygarniesz już coś takiego polecam elektrolize na początek, samemu można zrobić szybko wanienkę :)

leee

Post autor: leee » 13 paź 2017, 12:51

Haladdin z książek , obrazka akurat nie mam nie zrobiłem fotki , jak już będę miał podstawowy sprzęt to bagnet a właściwie już tylko kawałek stali zyska nowe życie

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”