Skąd siła u kowala

Anegdoty, historyjki, piosenki, wierszyki itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Edmar
Posty: 155
Rejestracja: 14 wrz 2012, 15:08
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Edmar » 05 lut 2014, 15:45

A i ja zacząłem piec samemu bohny chleba, dziadostwo ze sklepu doprowadza mnie do szału, tata dla uzupełnienia robi wędliny. Choć to chleb jest uzupełnieniem bo on był pierwszy.

Obrazek

Chleb żytni na zakwasie (produkcji własnej)
Musimy żyć. Żyć tak, by później nikogo nie musieć prosić o wybaczenie.

Awatar użytkownika
Vanir
Posty: 144
Rejestracja: 22 sty 2014, 21:40
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Vanir » 05 lut 2014, 15:53

Om nom nom nom :>

Awatar użytkownika
zolwik888
Posty: 276
Rejestracja: 03 gru 2013, 09:50
Lokalizacja: Głogów/Marl(DE)

Post autor: zolwik888 » 05 lut 2014, 17:10

Dobry wybór z własną produkcją chleba. Jako argument podrzucam filmik na YT Celownik - Ile chleba w chlebie.
http://youtu.be/qLrwGuvZs9U
Smacznego :roll:

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum
Posty: 4298
Rejestracja: 01 sty 2014, 11:21
Lokalizacja: Szprotawa

Post autor: Bodar » 05 lut 2014, 17:42

Edmar pisze:A i ja zacząłem piec samemu bohny chleba
Nooo :D I mała piekarnia nam powstała :mrgreen: To dobrze, nie będzie nam kowalska brać z pustymi żołądkami, a u niektórych to już chyba bojlery nad paskiem porosły :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Rumcajs
Posty: 558
Rejestracja: 25 maja 2013, 18:44
Lokalizacja: Rzacholecki las
Kontakt:

Post autor: Rumcajs » 05 lut 2014, 18:11

U mnie w domu od 3lat się chleba nie kupuje tylko własny piecze :) Roboty wcale dużo przy tym nie ma a smak :mrgreen:
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

Rafal L.
Posty: 707
Rejestracja: 16 maja 2010, 09:28
Lokalizacja: Płońsk
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 05 lut 2014, 19:42

A jak z kosztami takiego chleba.Długo się schodzi?Jak by piec 2 na dzień?

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum
Posty: 4298
Rejestracja: 01 sty 2014, 11:21
Lokalizacja: Szprotawa

Post autor: Bodar » 05 lut 2014, 20:01

rafal194 pisze:A jak z kosztami takiego chleba.Długo się schodzi?Jak by piec 2 na dzień?
Kilo żytniej żurkowej 1,80 zł, kilo pszennej 650 1,49 zł, porcja mieszanka ziarek na jeden wypiek po zaokrągleniu w górę ok. 70 gr. Do wypieku dwóch chlebków o wadze ok. 0,8 kg każdy potrzeba m. żytniej za 80 gr, pszennej za 1,49, ziarka za 70 gr, woda i sól za 0,002gr prąd ok. 1,5 kW x 60 gr = 90 gr. RAZEM dwa bochenki to koszt 3,892 zł czyli jeden 1,946 zł

yyaarroo
Posty: 21
Rejestracja: 28 sty 2011, 22:36
Lokalizacja: Wielgie

Post autor: yyaarroo » 05 lut 2014, 20:38

Trzeba będzie chyba żonę namówić na wypieki.
Przy okazji odkopałem inny temat o wypiekach i nie tylko z naszego forum.
viewtopic.php?t=2336

yyaarroo
Posty: 21
Rejestracja: 28 sty 2011, 22:36
Lokalizacja: Wielgie

Post autor: yyaarroo » 05 lut 2014, 21:48

swojskie jadło jest najlepsze :lol:
tylko czasu zawsze mało na przygotowanie

Awatar użytkownika
Vanir
Posty: 144
Rejestracja: 22 sty 2014, 21:40
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Vanir » 05 lut 2014, 22:39

Chyba sam się zawezmę do pieczenia czegoś dobrego. W sklepach chleb coraz droższy a coraz gorszy ;/
Dawnom nie jadł takiego prawdziwego swojskiego... Panowie, dziękuję uprzejmie za motywację :)

Rafal L.
Posty: 707
Rejestracja: 16 maja 2010, 09:28
Lokalizacja: Płońsk
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 05 lut 2014, 22:41

bobodar, Tak się pytam z ciekawości.A dlaczego dwa to tak tylko orientacyjnie,bo tak jak u mnie to 2chleby to norma na dzień góra 3 czyli od 1do 1,5kg.Dzięki za dokładny opis.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum
Posty: 4298
Rejestracja: 01 sty 2014, 11:21
Lokalizacja: Szprotawa

Post autor: Bodar » 06 lut 2014, 09:19

My we dwoje jemy przeciętnie 6 kromek (grubości od 7 do 10 mmm każda) :mrgreen: dziennie, dlatego dwa chlebki z naszego przepisu starczają nam na ok. 5 dni (prawda!).
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2014, 21:15 przez Bodar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik
Posty: 1967
Rejestracja: 22 mar 2013, 15:24
Lokalizacja: Ziemia Lubuska [ok.Torzymia]

Post autor: Dracorian » 06 lut 2014, 10:14

To zamiast kuć to wpadnij do Bielic na zrąb :D (Jeszcze ja się kuć poducze)
Jak zrąb duży to za pomoc ze 2 takie duże przyczepy drewna odpalim :mrgreen:
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

ODPOWIEDZ

Wróć do „FOLKLOR - folklore”