Stal na broń

Miecze - kucie i oprawa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

BB

Post autor: BB » 26 lut 2013, 22:17

Dziękuję Dara. :)

Helga ten-door, wymieniłaś masę gatunków, dziękuję.
Ale tutaj sie zaopatruję:
http://www.stalserwis.com.pl/index.php? ... stan&id=15
http://megastal.lublin.pl/files/upload/prety.doc

i z tego co widzę, nie maja 95% gatunków które wymieniłeś. :/ Chyba że źle patrzę.

Ze 1055 i 1095 bodaj Chińczycy klepią katany. Mam głownie chinese cutlery, nie wiem z której stali, ale jest całkiem dobra. Chociaż udało mi się ja lekko zgiąć w czasie cięć.
Nc6 jest za krucha.
Jak już pisałem 50Hf/Hs na ostre miecze się nie nadają. Za szybko tracą ostrość.
Z 45 miałem taką przygodę, że po zahartowaniu przy teście "rzucenia o podłogę" głownia pękła bodaj na 3. Tylko nie mogę sobie przypomnieć czy ja odpuściłem. Więcej z niej nie korzystałem.

Ps. Z wykształcenia jestem filozofem i kulturoznawcą, stąd większość moich wypowiedzi bywa odbierana jako "filozofowanie". :roll:

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 27 lut 2013, 03:29

1055, 1065 i tak co 10 az do 1095 to hamerykanska stal sprezynowa produkowana w Chinach. Ostatnie dwie cyfry to po prostu % wegla. Przerabialem dwa rodzaje, 1075 na sprezyny pracujace pod niewielkim obciazeniem i 1095 na ostrza narzedzi do drewna.

I wykutym jak produkt uboczny nozykiem tupu bowie rabalem ostatnio zamarzniete gnaty na prozbe malzonki, wlazil jak w cieple maslo, a malzoniny firmowy baaardzo drogi noz kuchenny nie poradzil :) Ostrze z 1095, bo te nizsze nie trzymaja dobrze ostrosci.

Z egzotycznych stali polecil bym A2 na standardowe ostrza i S7 na wieksze, narazone na stres bojowy narzedzia.

No i na koniec moim zdaniem debesciak, poltora procentowa D2. Tutejsi kowalowie powiadaj , ze jak z niej zrobic siekiere to mozna cwieki do przytwierdzania szyn na pol rabac. Tylko, musi bysc jakies ale ... D2 jest straszna suka do kucia, wredna i wymagajaca. Nie mozna przegrzac (ziarnistosc), nie mozna kuc zbyt szybko bo popeka juz w czasie kucia, a proces hartowania i odpuszczania zajmuje ponad 8 godzin.

Jakis dwa tygodnie temu hartowalem wlasnie zestaw matryca-stempel z D2 stali, naszlo mnie na robote w sobote i wyszedlem z pracy jak juz okoliczni mieszkancy zaczeli szykowac sie do snu :)
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

Malicjusz

Post autor: Malicjusz » 18 mar 2013, 19:34

Ja tak bym chciał pytać nietypowo...

A jak jest z gatunkami nierdzewki? Szukałem płaskowników sprężynówki (na wyszlifowanie póki co, z paleniskiem i klepaniem póki co są problemy - brak miejsca na rasowy warsztat) w okolicach Poznania w rozsądnych cenach i ilościach, ale nie trafiłem.

Jedna z firm mi zaproponowała, że mają za to płaskowniki ze stali 1,4301 w interesujących mnie wymiarach...

Nada się to to? Generalnie chodzi o to, żeby się nie połamało,a jeżeli nie będzie się robiła z tego "piła" przy przypadkowym bloku krawędź-krawędź, to tylko in plus.

Z drugiej strony, taka zabawa jest 2-3x droższa od zwykłej ST3S - pytanie czy różnica w wytrzymałości uzasadni taką różnicę cenową...

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 18 mar 2013, 20:15

Ta kwasówka to chyba nie bardzo, jeśli już to proponuję 4H13 ( 1.4034)
Lepsze jest wrogiem dobrego

Malicjusz

Post autor: Malicjusz » 18 mar 2013, 20:42

Takiej to ta firma niestety nie ma w ofercie... :( Będę musiał szukać dalej. A zwykła ST3S to bardzo słaby pomysł?

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 18 mar 2013, 20:47

A co chcesz z tego zrobić? Krawat

BB

Post autor: BB » 18 mar 2013, 21:30

Bey zabawny jak zawsze. :P

Malicjusz w Poznaniu jest pewien ekspert od mieczy, który może ci pomóc. Chcesz namiary? ;)

Problem ze stalą?
http://www.multistal.com.pl/
http://www.zumi.pl/Pozna%F1,Wielkopolsk ... firmy.html
http://www.cylex.pl/poznań/stal+wyroby+stalowe.html

Szukaj 50Hs/Hf . Są w blachach - akrusz 1x3 m. Utną ci odpowiedni pasek i będziesz miał. U mnie kosztuje ok 7-8 zł za kilogram. To nawet jak będzie po 10 to starczy ci 2 kg = 20 zł. Plus 10 - 15 zł za wycięcie. A jak będziesz chciał, to można wyciąć gotowy kształt. Będziesz musiał jeszcze poszukać kogoś kto ci to zahartuje, jakiegoś zakładu.

Malicjusz

Post autor: Malicjusz » 18 mar 2013, 22:07

Miałem nadzieję, że zahartują mi to w Cegielskim :)

Do Multistali dzwoniłem, niestety zbyli mnie - powiedzieli, że nie mają kasy fiskalnej i mogą sprzedać tylko firmie, nie osobie prywatnej.

Sprawdzałem też Akrostal (nie mieli płaskowników, tylko pręty okrągłe ze sprężynówki)
i Konsorcjum stali (tam musieli by zamawiać sprężynówkę, i musiałbym brać na tony)

To nie kwestia że nie szukałem, co najwyżej tego że nie umiem szukać ;) Podzwonię po firmach do których linki wrzuciłeś i popytam, czy mogliby mi wyciąć odpowiednie paski/kształty :)

Bardzo chętnie dowiem się namiarów na tego eksperta, jeśli zechce się podzielić wiedzą, chętnie się nauczę :)

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 18 mar 2013, 22:20

BB Malicjusz pytał o nierdzewkę

Nie ma w okolicy Poznania firmy bodex, sprzedają nawet po kilogramie

BB

Post autor: BB » 18 mar 2013, 22:20

Od biedy idź na złom i wygrzeb resor o pasujących wymiarach. Stara sprawdzona metoda. :mrgreen:
Ps. Masz priva. :)

BB

Post autor: BB » 18 mar 2013, 22:26

Bey
Malicjusz pisze:A jak jest z gatunkami nierdzewki?Szukałem płaskowników sprężynówki (na wyszlifowanie póki co, z paleniskiem i klepaniem póki co są problemy - brak miejsca na rasowy warsztat) w okolicach Poznania w rozsądnych cenach i ilościach, ale nie trafiłem.
Generalnie chodzi o to, żeby się nie połamało,a jeżeli nie będzie się robiła z tego "piła" przy przypadkowym bloku krawędź-krawędź, to tylko in plus.
Wniosek, chłop chce żelastwem okładać bliźniego, uzbrojonego w podobne żelastwo. Czyli rymcerza.
Zamiast kupić od kogoś miecz, kombinuje. 8) Powodzenia. Sam straciłem pół majątku na nauce. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 19 mar 2013, 15:06

BB Malicjusz pytał o nierdzewkę

Nie ma w okolicy Poznania firmy bodex, sprzedają nawet po kilogramie
Ja tam kupowałem i wszystko mailowo załatwiłem.
Piszesz jaki materiał i jakie wymiary Cię interesują, a oni odpisują co mają.
Kontakt jest na ich stronie.
Warunkiem jest przysłanie po odbiór kuriera, ale to w dzisiejszych czasach chyba nie problem.

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 18 kwie 2013, 18:27

Stare pióra resorowe ze złomowiska rządzą :P

Krzyst

Post autor: Krzyst » 11 mar 2014, 17:43

Jaka jest według Was najodpowiedniejsza grubość płaskownika do kucia miecza europejskiego w typie XVI i XVIa typologii Oakeshott'a ?
Mam zamiar bowiem kupić arkusz blachy hf50, ze względu na brak płaskowników, i zastanawiam się nad grubością 5-6 mm. Zależy mi przy tym, abym nie musiał przekuwać płaskownika z nadmiernej grubości, a jedynie kuć już sam kształt miecza i zbrocze.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 11 mar 2014, 18:51

Kup wałek fi 20 :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „MIECZOWNICTWO - swordmaking”