Jaki przewód do pieca elektrycznego 2300W?

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Alek74
Posty: 12
Rejestracja: 30 wrz 2016, 14:45
Lokalizacja: Kraków

Jaki przewód do pieca elektrycznego 2300W?

Post autor: Alek74 » 11 kwie 2021, 19:13

Cześć,
Muszę się przeprowadzić na dłuży okres, dlatego potrzebuje na szybko zbudować sobie piec do hartowania, bo nie mogę zabrać obecnego.
Z grubsza będzie miał moc około 2300W 1F.
Nie wiem jak dobrać kabel do grzałki, tak, by wytrzymał temperatury i napięcie.
Piec będzie składakiem z grzałek kuchennych takich jak na foto.
Prawdopodobnie będzie się składał z jednej mocniejszej.

Kiedyś kupiłem kilka metrów tego kabla - nada się? Kabel będzie podłączony do grzałki za pomocą złączki ceramicznej. A, że połączenie będzie blisko samej grzałki i wysokich temperatur obawiam się o żywotność przewodu. Co o nim myślicie?
Kabel energetyczny ognioodporny (N)HXH-J FE180/E90 3x2,5
nnn.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum
Posty: 4166
Rejestracja: 01 sty 2014, 11:21
Lokalizacja: lubuskie

Re: Jaki przewód do pieca elektrycznego 2300W?

Post autor: Bodar » 12 kwie 2021, 09:21

2 x 1,5 mm2 (lub 3 x jeżeli z PE) da radę, ale dla spokojności zwykły przewód o przekroju 2,5 mm2.
U ciebie obciążenie będzie ok. 10 A (1,5mm2 do 18A, 2,5 mm2 do 26A)

erykbp
Posty: 267
Rejestracja: 14 kwie 2019, 16:07
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Jaki przewód do pieca elektrycznego 2300W?

Post autor: erykbp » 12 kwie 2021, 15:01

Przewód to pikuś, ciekawe czy taka grzałka wytrzyma prace w wysokiej temperaturze ?

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator
Posty: 3776
Rejestracja: 29 sie 2009, 12:21
Lokalizacja: Ustka/Słupsk

Re: Jaki przewód do pieca elektrycznego 2300W?

Post autor: Grzegorz K. » 12 kwie 2021, 16:42

Kabel zwykły zupełnie wystarczy. Mogą strzelić druty z kochenki ale jak coś kupisz sobie drut oporowy lub gotową spiralę.
Obrazek

Alek74
Posty: 12
Rejestracja: 30 wrz 2016, 14:45
Lokalizacja: Kraków

Re: Jaki przewód do pieca elektrycznego 2300W?

Post autor: Alek74 » 22 sie 2021, 22:20

Cześć,
Odkopuje trochę swój temat.
Ta grzałka spokojnie wytrzyma, bo jest ogólnie stosowana w piecach własnej konstrukcji. Wielokrotnie sie sprawdziła, a jest też dość tania, przez co wymiana nie jest kosztowna.

Mam teraz inny kłopot. Poskładałem już wszystko jak trzeba, ale nie działa mi to jak powinno.
Pod tę grzałkę podpoiłem SSR, sterownik Rex C-100 i termoparę K. Dokładnie ten sam zestaw co na foto.
Może jest tu ktoś kto ogarnia ten sterownik?
Mój model to dokładnie Rex C-100 fk02-v*an-nn

Grzałka włącza się na kilkanaście sekund, robi sie gorąca i rozłącza. Mija kilka sekund i znowu załącza i po kilkunastu sekundach znowu rozłącza i tak cały czas. Temperatura zadana to 400'C. W taki sposób to nigdy nie osiągnie tej temperatury wewnątrz komory :)

Ktoś wie co może być nie tak? Termopara mierzy poprawnie. Pokazuje kilkanaście stopni i rośnie gdy grzałka załączy o kilka stopni.
Nawet jak jest z dala od grzałki, to ta sie załącza i włącza. Tak jakby już osiągnęła 400'C. Dziwne.

Ktoś wie co może być nie tak?
Tak podłączyłem, bo taką instrukcje wraz z przekaźnikiem dostałem.
rex.jpeg
rex2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pojman
Posty: 38
Rejestracja: 21 wrz 2017, 17:40
Lokalizacja: Wesoła (Warszawa)

Re: Jaki przewód do pieca elektrycznego 2300W?

Post autor: pojman » 22 sie 2021, 23:16

Co to znaczy "z dala od grzałki"? Grzałka nagrzewa się szybko i promieniuje zgodnie ze swoja aktualną (chwilową) temperaturą (pomarańczowa >900C). Jeśli termopara "widzi" grzałkę, to bardzo szybko pochłonie wystarczająco dużo podczerwieni i nagrzeje się do tych 400 stopni. Spróbuj zasłonić termoparę kawałkiem szamotki (albo wsadź ją do otworu w kawałku szamotki albo do wnętrza dodatkowej, stalowej rurki) - wtedy termopara będzie "widziała temperaturę" otoczenia - tę, do której rzeczywiście nagrzało się jej otoczenie. Najlepiej gdyby termopara tkwiła w ściance pieca, tuż pod powierzchnią, ale nie była eksponowana na promieniowanie grzałek.

Alek74
Posty: 12
Rejestracja: 30 wrz 2016, 14:45
Lokalizacja: Kraków

Re: Jaki przewód do pieca elektrycznego 2300W?

Post autor: Alek74 » 23 sie 2021, 00:32

To znaczy, że jest poza komorą pieca i nie ma możliwości, by temperatura grzałki miała wpływ na termoparę.
Nawet jakby termopara była wewnątrz komory, to nie powinna działać w taki sposób jak opisujesz, bo wtedy nie miałoby to sensu ;)
Rex ma w sobie ustawienia, które właśnie to niwelują, by nie było takich sytuacji.

Termoparę oddaliłem najdalej jak sie da, komorę zamknąłem, a i tak załącza i włącza co kilkanaście sekund.
Coś z ustawieniami chyba musi być. Może ktoś grzebał w Rexie i nie jest w fabrycznych nastawach.
Może ktoś wie jak go zresetować do fabrycznych? W instrukcji nie ma takiej informacji.

Ogólnie piec mam taki jak ten na filmie. Tam termopara jest wewnątrz komory i wszystko działa normalnie tj. grzeje cały czas, aż nie osiągnie nastawionej temperatury.

https://www.youtube.com/watch?v=Mjlwc4x3GKE

Awatar użytkownika
pojman
Posty: 38
Rejestracja: 21 wrz 2017, 17:40
Lokalizacja: Wesoła (Warszawa)

Re: Jaki przewód do pieca elektrycznego 2300W?

Post autor: pojman » 23 sie 2021, 08:20

Para-sol na plaży :-) Trochę inną temperaturę osiągasz na słońcu i w cieniu. W rzeczywistości termopara już siedzi w cieniu - we własnej rurce, ale umieszczona wewnątrz komory - ze względu na mniejszą pojemność cieplną i lepsze przewodnictwo cieplne stali będzie nagrzewać się dużo szybciej niż ściany pieca. Na filmie widać zresztą, że termopara tylko minimalnie penetruje do wnętrza komory, za to ma dobry kontakt (przewodnictwo!) ze ściankami.

Ale oczywiście masz też rację - skoro termopara obecnie umieszczona jest POZA komorą to problem leży zupełnie gdzieś indziej. Mam Rexa, więc może wieczorem przejrzę możliwe ustawienia.
Czy włączanie/wyłączanie grzałki co 15 sekund sygnalizowane jest diodą na Rex?
Bo może problem jest z SSR? Jaki dokładnie masz model?
Czy jak wysterujesz go z bateryjki to grzałka działa w sposób ciągły?
Jak bardzo nagrzewa się SSR?

Alek74
Posty: 12
Rejestracja: 30 wrz 2016, 14:45
Lokalizacja: Kraków

Re: Jaki przewód do pieca elektrycznego 2300W?

Post autor: Alek74 » 24 sie 2021, 12:27

Zmierzyłem napięcie na wyjściach z Rexa i podaje te 10.3V na SSR. Podaje je właśnie co kilkanaście sekund, tak jak opisałem w 1 poscie. SSR sie załącza jak dostaje do napiecie i po kilkunastu sekundach rozłącza.
SSR jest sprawny, bo odpiąłem od niego wyjścia Rexa i dałem napięcie z zewnętrznego zasilacza 5V. SSR działał, podawał napiecie na grzałki aż do momentu w którym nie wyłączyłem zasilacza.
Czyli kłopot jest w ustawieniach bądź wadliwym Rexie.
SSR mam taki jak na foto powyżej.
Jeszcze później sprawdzę ustawienia Rexa względem fabrycznych. Całkiem możliwe, że któryś parametr jest przestawiony.
Z tego co widzę, to w Rexie jest opcja automatycznych nastawów. A u mnie ejst ustawione na ręczne. Zmienię jutro i zobaczę. Dam znać.

Awatar użytkownika
pojman
Posty: 38
Rejestracja: 21 wrz 2017, 17:40
Lokalizacja: Wesoła (Warszawa)

Re: Jaki przewód do pieca elektrycznego 2300W?

Post autor: pojman » 25 sie 2021, 21:07

Sprobuj na początek wyłączyć PID, czyli ustaw P=0. Wtedy powinien zacząć działać w trybie ON/OFF w zależności od tego, czy jesteś poniżej, czy powyżej zadanej temperatury. I ustaw parametr T na kilka sekund, bo podejrzewam, że masz ustawione te 15-20 sekund. Jak już termopara trafi do pieca i piec będzie działał OK w trybie On/Off (bez PID), to wtedy na spokojnie włącz P=30 (fabryczne), ustaw ATU=1 i Rex przejdzie procedurę dobrania parametrów (może to trwać dość długo).

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”