Mały młot sprężynowy DIY
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Mały młot sprężynowy DIY
Cześć, robił ktoś z Was lub korzystał z młota jak na filmie poniżej?
https://www.youtube.com/watch?v=tgfMHFJHXJE
Jak patrzę na to, to właściwie mam wszystko co potrzeba do takiej konstrukcji, może oprócz sprężyny, ale zastanawiam się czy warto poświęcić czas i materiał. Docelowo miałby pomoc w przebijaniu otworów, rozciąganiu materiału. Chętnie poznam opinię użytkowników podobnego sprzętu oraz wskazówki odnośnie budowy.
https://www.youtube.com/watch?v=tgfMHFJHXJE
Jak patrzę na to, to właściwie mam wszystko co potrzeba do takiej konstrukcji, może oprócz sprężyny, ale zastanawiam się czy warto poświęcić czas i materiał. Docelowo miałby pomoc w przebijaniu otworów, rozciąganiu materiału. Chętnie poznam opinię użytkowników podobnego sprzętu oraz wskazówki odnośnie budowy.
Re: Mały młot sprężynowy DIY
Tak się zastanawiam jakiej średnicy koło zalożyć i czy opona może być łysa
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Większe koło- mniejsze obroty i na odwrót. celuj w 200-300 obrotów na minutę. Oblicz z prędkości liniowej. Łysa nie wadzi.
Kontakt 517355290
Cenne info. Silnik mam 1.5kw 1400rpm, dotoczę rolkę tak, żeby wstrzelić się w jakieś 200 obrotów. Może dotoczę 2-3 rolki, żeby mieć możliwość regulacji.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Dobry pomysł. Ja jeszcze myślałem, że dobrym pomysłem byłoby wykożystanie prowadnic i wózków bramowych do prowadzenia bijaka podobnie jak w moim resoraku. nie ograniczało by to skoku bijaka. Zajżyj do tematu ,,Budujemy młot resorowy"
Kontakt 517355290
W sumie mam prowadnice z prasy mimośrodowej, takiej ogromnej. Gilotynowała w mojej poprzedniej pracy płaskowniki 80x40 na zimno. Planowałem je trzymać do prasy, ale do prasy brakuje mi jeszcze pompy i kilku węży a młot mogę budować zaraz...
Zajrzałem w ten temat i chyba będę musiał odpuścić. Nie przeczytałem całego wątku, ale dobrnąłem do momentu w którym ktoś poruszył kwestię wibracji, sił które działają na budynek. Obiekt w którym mam warsztat był wybudowany jeszcze w latach 50 - jest cały podpiwniczony poza miejscem w którym mam kanał. Nie chcę, żeby ten młot kiedyś spadł do piwnicy, tym bardziej że strop nie jest w jakiejś super kondycji i widać pęknięcia w niektórych miejscach.