Jak wyciszyć kowadło?

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

graffic

Re: Jak wyciszyć kowadło?

Post autor: graffic » 06 maja 2018, 16:36

Tylko kowadlo, lancuch luzem owiniety im grubszy tym lepszy (chodzi o mase)

Grzechu

Post autor: Grzechu » 07 maja 2018, 20:27

Ja swoje kowadło osadziłem w sposób o którym słyszałem jeszcze na zajęciach w szkole ( rany, kiedy to było...). Przyznam że trochę z lenistwa bo nie chciało mi się równać całego pniaka :oops: . Wyfrezowałem gniazdo w kształcie stopy o głębokości ok. 10 mm z lekkim luzem po bokach, wstawiłem kowadło, a szczelinę zabiłem płaskownikiem - oczywiście nie dookoła tylko przy węższych bokach podstawy. Płaskownik ma dodatkowo dospawane uszy przez które jest przykręcony do pniaczka. Efekt: kowadło jest głuche jak pniak na którym stoi :mrgreen: ...a pniaczek dębowy. Wcześniej dzwoniło tak że korby można było dostać ;)

Kowal spod lasu

Post autor: Kowal spod lasu » 11 maja 2018, 14:32

Dzień dobry
nowy jestem a wymieniam pień pod kowadłem, gatunku starego pnia nie dojdę, czekam właśnie na dębową metrówkę (LP za miedzą tnie , serce boli, takie sztuki) jak się dębina sprawuje?????????

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 11 maja 2018, 15:41

Nie narzekam, mam pieńki dębowe i akacjowe. Wg mnie szczególnie dobre pod małe kowadła, nie pochłaniają energii jak te z miękkiego drewna. Do tego masa jest plusem.

Awatar użytkownika
leonzlasu
arcyforumoholik

Post autor: leonzlasu » 11 maja 2018, 15:43

Jak mam i jestem zadowolony, ale nie mam porównania z innymi gatunkami drewna.
Kowadło przykręcone i dociągnięte do pnia na opaski śrubami, ładnie się wyciszyło.
Gatunek bardzo trwały, uważam że warto sobie taki sprawić ;)

bjones

Post autor: bjones » 01 sie 2018, 13:57

Myślę, że to jedna z podstawowych czynności dla początkującego kowala.

adamamator

Post autor: adamamator » 18 lut 2026, 22:23

Witam Państwa. Po wielu latach wahań zbieram sie wreszcie do zakupu kowadła.
Upatrzyłem sobie kilka o wadze 90 - 100kg. Fajnie było by cięższe ale na większe mnie nie stać a tyle kilo to i tak będzie luksus, zwłaszcza w stosunku do dziadostwa na którym próbowałem coś dłubać do tej pory.
Kowadło z najmniej zużytą bitnią spośród tych co rozważam jest bardzo długie - ma 90 cm. I dodatkowo nie siedzi na całej stopie tylko ma takie odlewane nogi. W moich warunkach jest ważne żebym nie tłukł się za głośno bo sąsiedzi by się wściekali a klepał będę na polu pod chmurką, przynajmniej najbliższe 3-4 lata. Spodziewam się że to długie dwurożne kowadło będzie jednocześnie trudne do wyciszenia.
Inne mają po 60 -70cm więc jednak sporo mniej przy tej samej wadze i szeroką pełną podstawę. Ten drugi typ to kowadło jak większość.
Co myślicie Państwo bo jakość bitni w tym długim jest bardzo kusząca ale obawy co do jego akustyki mam spore a to w moich warunkach jednak ważny czynnik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”