MS-100B

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Mery

Re: MS-100B

Post autor: Mery » 11 cze 2016, 10:00

Pomocy!

Bijak w MS100B nie unosi się!
w różnych kombinacjach dźwigni ręcznej i nożnej unosi się ale tylko z jednoczesnym uderzeniem (silnym :shock: )
Bieg 2 praca bijak leży bez żadnej reakcji. 2 + pedał bijak leży i zaczyna bić ale od dołu sobie zaczyna i coraz mocniej i coraz większa amplituda ale od dołu a powinien od góry się zwiększać aż do uderzenia a ten zupełnie na odwrót.
(może trzeba młot odwrócić :lol: )
pozycja 4 i 5 docisk i pojedyncze uderzenie, sprężarka bije lekko ponad 3 bary w 2-4 sekundy i nic..
Nożną po naciśnięciu tylko spuszczam powietrze niezależnie czy lekko czy do końca czy w połowie czy itd...
Bijak podnosi się tylko na poz. 2 + pedał. Nie potrafię go unieść żeby zawisł! żebym włożyć materiał..
Poprzedni właściciel przy zakupie przyznał (po moim pytaniu czemu te kowadełka takie zmordowane) że zdarzyło się mu " kuć na zimno" :facepalm: a myślałem że Zimne kowale wyzdychały :>
a tu niespodzianka, jeden żyje na pewno, możne tym coś uszkodził??
Może jeszcze tego nie opanowałem bo kombinacja moja trwała z max 5 min. narazie nie pracuję na nim bo wczoraj dopiero staną na szabocie a do tego jest nie uziemiony i z doświadczenia wiem już że niewolno, jednak mnie to martwi, zadziwia i niemiłosiernie kusi próbować.
Rozrząd jest czysty bez rys, rdzy czy czegokolwiek. Wchodzi bardzo pasowanie sunie się gładko (po przesmarowaniu).
Apropo mogło nie być smarowania bo w pompie oleju były cuda (gluty, woda, ropa, i przepalony olej :evil: )
w młocie oleju i skroplin było prawie 6l ale naprawdę ładnego czystego oleju.
Myślałem że to może być kwestia wytartej tulejki tej od sterowania z lewej strony jak stać przed młotem.
Tulejka nowa, wałek zregenerowany, wszystko dokręcone uszczelnione, umyte, nasmarowane a tu dalej nic.
Jest jeszcze nieznana mi śruba po tej samej stronie ale to chyba mocuje tuleję sprężarki.

gdzie szukać przyczyny z tym bijakiem?
od czego zacząć?

( na pozycjach gdzie bijak leży na kowadle a powinien się unosić nic nie czuć żeby powietrze koło bijaka dmuchało a luzu trochę ma)

Mery

Post autor: Mery » 17 lip 2016, 14:55

Witam
Na prośbę StellArt schemat zaworów MS 100B niestety wszystko co mam (brak opisu)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mery

Post autor: Mery » 17 lip 2016, 15:24

Aktualizacja danych

Kompresor młota bije bije 1 do 1.4 bara (po zmianie manometru na nowy (na starym pokazywał 3))
1) "rozruch" uruchamia się szybko - bija leży
2) "góra" zaczyna lekko bić średnio co drugie wahnięcie lekko uderza bijak w kowadło
3) "praca" lub 2 +nożna dźwignia uderza bardzo mocno ( jak wcisnąć do końca nogą to przestaje uderzać i leży na kowadle)
4 i 5 "docisk" "pojedyncze uderzenie - dociska , nie unosi się do uderzenie

Ma ktoś jakieś pomysły?
na moim suwaku wydać że ktoś jakieś podkładki dawał i coś dystansował
mógłby może ktoś zmierzyć odległości na tym suwaku ?

przy okazji zdjęcie gniazd zaworów od góry oraz położenie suwaka w pozycji rozruch widziane od góry(normalnie jest tam nakrętka i kontra)

Mery

Post autor: Mery » 26 lip 2016, 11:48

Halo halo tyle ludzi i żadnych pomysłów?? :(
takie trochę głupie pytanie:

Czy w miejscu tych nawierconych otworów powinny być jakieś zaworki albo blaszka jakaś która by odcinała?
u mnie są same dekle tylko, w DTR niema słowa o tym.
w innych młotach widziałem takie blaszki

Mery

Post autor: Mery » 08 sty 2017, 14:53

Widzę że ostatnio odpisuję sam sobie, no ale... Kilka fotek z operacji sprowadzania młota, może komuś się coś przyda.
Większość rzeczy musiałem zrobić sam, nie koniecznie jest to dobrze więc materiał wyłącznie podglądowy.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

no i dobrego roku wszystkim :)

Awatar użytkownika
Achmed
Kontakt:

Post autor: Achmed » 11 sty 2017, 18:10

Posiadam ms 60 i widzę że obie konstrukcje bardzo są do siebie zbliżone konstrukcyjnie a różnią się głownie wymiarami .

miałem odkreacac pokrywy od zaworów w swoim młocie ale jakoś spasowałem . Może kiedyś odkrece , sprawdze stan i zmienie uszczelki a i zrobie foty dla porównania

Mery

Post autor: Mery » 03 mar 2017, 17:00

Achmed ten Twój MS 60 też ma ten rozrząd powietrza za pomocą takiego suwaka jak w moim? W tamtym roku nie miałem czasu zaglądnąć do niego żeby coś z nim zrobić.
Kurcze niewiem sam co z tym zrobić..

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 12 mar 2017, 18:34

Mery taka propozycja, mój ms-100 niby działa, lecz funkcja pojedyńczego uderzenia czyli dźwignia na lewo do oporu - nie działa. Wg dtr'ki młot powinien wykonać jedno uderzenie po naciśnięciu pedału i uprzednim ustawieniu dźwigni jak wyżej. U mnie ustawienie "góra" działa dokładnie jak bieg luzem. Mam zamiar odkręcić dekle zaworów o ile śruby puszczą i zobaczyć czy nie ma tak jakiejś kaszany bo młot działa lecz nieustannie słyszę dźwięk jakby jakiś zawór za późno się otwierał i z dużą prędkością ulatywało spore ciśnienie powietrza przy każdym wahnięciu tłoka sprężarki. Jak zrobię przegląd to postaram się obfotografować zarówno suwaki jak i ich tuleje oraz ich położenie w każdej pozycji - Ty też możesz to zrobić wtedy porównamy jak to wygląda może obaj coś zdziałamy.

Awatar użytkownika
Achmed
Kontakt:

Post autor: Achmed » 12 mar 2017, 22:01

czy ten sam rozrząd ? bardzo możliwe bo zasada dzialania jest ta sama

Mery

Post autor: Mery » 14 mar 2017, 23:11

Radek dzięki za odpowiedź w pojedynkę to można szału dostać.. Ja mam zmierzony gdzieś i suwak i gniazda poszukam i wstawię foto. U mnie pojedyńcze uderzenie działa ale tylko w 50% tj. Jak podniosę kawałkiem drewna bijak do góry i wcisnę pedał to uderza, tyle że nie podnosi sam a trzeba to zrobić ręcznie.. Na próbę można tak robić ale o pracy na takim wynalazku niema mowy..

Achmed pytam dlatego że był rozrząd na suwaku albo na dwuch o obrotowych zaworach

DavMc
Kontakt:

Post autor: DavMc » 24 lip 2017, 19:44

Odgrzebie temat, jako że ostatnio nabyłem MS 100B w bardzo fajnym stanie.

Wie ktoś może w którą stronę powinien się kręcić zamach? powiedzmy stojąc przed młotem
zgodnie z zegarem czy na odwrót?
Nie zwróciłem uwagi podczas testów przy zakupie, a nie mogę znaleźć żadnej strzałki z kierunkiem.

i pytanie drugie:
Macie może opis "trybów pracy" ms 100b?

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 03 wrz 2017, 11:16

Wysyłam zaproszenie do "Przywitalni" za które nie trzeba dziękować.

Mery

Post autor: Mery » 04 wrz 2017, 13:01

witaj DavMc
kierunek obrotów chyba niema specjalnego znaczenia w tym przypadku.
U mnie kręcił się odwrotnie do wskazówek zegara stojąc przed młotem i tak też go podłączyłem.

tryby pracy cą opisane w DTR i wydaje mi się ze opisywałem je wcześniej w tym poście.
mógłbyś mi pomoc z tymi zaworkami?? zrobić jakieś foto albo pomiar?

Jaco.syn.kowala

Post autor: Jaco.syn.kowala » 07 wrz 2017, 17:35

Z ojcem wylaliśmy fundament wg.zaleceń producenta młota
Drgania były wyczuwalne ok.250m od kuźni

Mery

Post autor: Mery » 14 wrz 2017, 09:43

:shock: 250m? MS100? co to za fundament?
Ja roiłem próbę u siebie na seryjnych uderzeniach pręt fi 20 zagrzany do ciemnoczerwonego.
3m od młota jest regał ze stalą - nawet nie drgnęło nic. Dodam że gość od którego kupiłem młot, trzymał go na początku na posadce w warsztacie .
Mówił że po włączeniu młota ze stołów i regałów zwalił dosłownie wszystko, nawet szafki mu się zaczęły otwierać :lol: i wywalił go na zewnątrz, stał na płycie drogowej ot tak i było ok, chociaż jak robiliśmy próbę to moim zdaniem podskakiwał.
Drgania sprawdzałem u siebie metalową miseczką z wodą stawianą w różnych miejscach.
Jak brak było zmarszczek to uznawałem drgania za niewyczuwalne (człowiekiem nie idzie wyczuć)
W pomieszczeniu gdzie pracuje młot na posadce są lekko widoczne, na fundamencie bardzo widoczne ! 5m od młota w sąsiednim pomieszczeniu drgań brak.
Co innego z hałasem :D kolega mieszka 0.5km i mówi ze go słyszy czasami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”