Ogrzewanie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
http://mamaziemia.pl/akumulacyjny-piec- ... ja-budowy/
tu masz łopatologicznie + pdf do pobrania
Mam w planach kombajn z poziomym paleniskiem.
Rezerwowa kuchnia+ciepła woda+co+bimbrownia
tu masz łopatologicznie + pdf do pobrania
Mam w planach kombajn z poziomym paleniskiem.
Rezerwowa kuchnia+ciepła woda+co+bimbrownia
- Grzegorz K.
- Administrator
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Zbiornik to puszka z blachy, lepiej grubszej, to gdy się nagrzeje ułatwia odparowanie oleju. Wymiary 20x20 cm wysokość 10 cm. Nie zaszkodzi jeśli będzie wyższa, to w układzie gdyby dostała się woda i zawartość zbiornika zacznie kipieć, są większe szanse, że nie wyleci na zewnątrz. Powiercony profil u mnie jest 100x100 mm. To jaki dym wydostaje się z komina zależy od tego ile powietrza do pierwotnego spalania oleju dopuścimy. Ale jest na poziomie opalania węglem kamiennym. Można też pokombinować z powietrzem wtórnym. Być może więcej ,a mniejszych otworów dałoby lepszy efekt? Wtedy powietrze wtórne zasysane by było z większą prędkością. Palnik tym lepiej pracuje im wyższy komin, a co za tym idzie lepszy ciąg.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Re: Ogrzewanie
Wychodzi na to, że w tym temacie sam piszę
Pewnie dlatego, że zmarźluch jestem
Zostało w zapasie oleju z zeszłego sezonu grzewczego, więc wynikła potrzeba wyposarzyć mój nowy kombajn grzewczy w stosowny palnik olejowy.
Kontakt 517355290
-
egojack1
Jak to zrealizowałeś: palnik olejowy pali w tym baniaczku i produkty spalania zaciągane są tą rurą z otworami do pieca głównego?
Otwory w rurze są po to aby dać tlen do spalin zawierających tlenek węgla i dopalić je wyżej?
Otwory w rurze są po to aby dać tlen do spalin zawierających tlenek węgla i dopalić je wyżej?
- BANAN
- arcyweteran forum
Generalnie, żeby spalić dym powstający w komorze spalania. Jak palnik dobrze dostrojony i nie ma w oleju wody, to z komina praktycznie nie widać dymu.
Kontakt 517355290
-
egojack1
Czyli w palniku olejowym prowadzisz spalanie podstechiometryczne z niedoborem powietrza (tlenu) współczynnik lambda <1, a wyżej dopalasz stechiometrycznie. Twoje otwory w rurze robią za dysze OFA.
Ciekawe zastosowanie dosyć zaawansowanych technik spalania niskoemisyjnego w niebywale prostej konstrukcji.
Ciekawe zastosowanie dosyć zaawansowanych technik spalania niskoemisyjnego w niebywale prostej konstrukcji.