hmmm
dobra - chyba trzeba od początku
primo - napisałem, że tego typu podłoże jest niestabilne - w sensie pod wpływem drgań i wibracji uplastycznia się (w PRZEJASKRAWIONY sposób mogliśmy oglądać to na filmikach) - rzecz polega na tym, że wibracje działają w taki sposób że nawet niewielka ilość wody jest wytrącana ze struktury gliny - a to z kolei prowadzi uplastycznienia gliny, destabilizacji podłoża, przemieszczeń, wyciskania podłoża spod fundamentów itp. itd.
secundo - na takich gruntach stawia się różnego rodzaje budowle (fundament jest budowlą - zgodnie z prawem budowlanym), budynki itd. - to co napisaliście na temat odwiertów - wszystko jest prawdą - standardowe wiercenie - ok. 10 m (min. 2-3 kronie więcej niż poziom posadowienia lecz nie mniej niż właśnie 8-10 m - nie będę opowiadał z czego to wynika bo nie czas i miejsce) - do rzeczy, z odwiertów takich pobiera się rdzenie i przeprowadza badania laboratoryjne (m.in. bada się wytrzymałość gruntu na ściskanie - czyli zdolność do przenoszenia obciążeń, stopień plastyczności, zdolność do pełzania, skład chemiczny itp. itd.) - wynikiem badań jest dokumentacja geotechniczna, którą opracowuje uprawniony inżynier geolog (z uprawnieniami) - dokumentacja ta służy konstruktorowi do zaprojektowania fundamentów (lub systemu fundamentowego - czasem to są pale, czasem wymiana gruntów, czasem układy ław fundamentowych, skrzyń, rusztów, iniekcji itp. itd. - kombinacji jest sporo) - tak dobrany fundament przenosi zadane obciążenia i te statyczne (ciężar własny + ciężary użytkowe statyczne) i dynamiczne (pochodzące od elementów ruchomych, drgań, obciążeń zmiennych - np. ziarno w silosie, czy żwir na płytach itp.) - dlatego tak ważne są te badania
tertio - w Twoim przypadku (ponieważ zakładamy że budynek w którym wykonujesz owe prace budowlane

jest legalny, a taka dokumentacja geotechniczna powinna była być wymagana do dokumentacji budowlanej) - podłoże jest Ci znane (czasem się z tego rezygnuje - jeśli warunki gruntowe są znane (powtarzalne w okolicy) i są scharakteryzowane jako proste
ale do rzeczy - ponieważ Twój młot nie jest duży (w sumie) - a prace budowlane wykonywane są samodzielnie - to można pokusić się o pewnego rodzaju uproszczenie - to co zaproponowałem - tj. wymianę częściową gruntu na pospółkę / gruby żwir - sprawia, że warstwa ta jest mocna stabilna i nie przekazuje dalej drgań (między innymi dlatego na niestabilnych gruntach wykonuje się takie wymiany) - oczywiście pozostaje pytanie jakiej grubości - ja przyjąłem ok 0,5 m (czyli mniej więcej połowę tego co przyjmuje się pod drogi przy podobnych słabych warunkach gruntowych), oczywiście jest to duże uproszczenie (bo nie znana jest np. miąższość pokładu gliny/iłów - ale jeśli piszesz że obok są cegielnie i glinianki - to te pokłady są raczej spore (są nomen omen atlasy geologiczne i takie dane też można sprawdzić)
- to co zaproponowałem to jest minimum (choć nie jestem konstruktorem

i przyjmuje możliwość wystąpienia realnej pomyłki - ale jak trzeba będzie i będą niezbędne dane np. badania geotechniczne dla inwestycji w promieniu do 100 m + parametry urządzenia (waga + częstotliwość uderzeń, itd.), to jestem w stanie dostać takie informacje od zaprzyjaźnionych konstruktorów
poza tym wiesz - zależy czy będziesz kuł nałogowo (np. 8-10 godzin dziennie, 6 dni w tygodniu - czy to będzie okazjonalne kucie - 1 dzień na tydzień po 2-3 godziny) - bo to również robi różnice (można zastosować wówczas lżejsze i tańsze rozwiązania)
z pewnością:
- wymiana gruntu będzie korzystna,
- zwiększenie ciężaru fundamentu będzie korzystne,
- powiększenie płaszczyzny oparcia fundamentu (większa podstawa) będzie korzystne (ale trzeba pamiętać o dodatkowym zbrojeniu w dolnym pasie - wynika to z przyjęcia dużych dynamicznych obciążeń punktowo)
jak odpowiesz sobie na pytanie na temat czasu pracy i a co za tym idzie stopnia obciążenia fundamentów - będzie potrzeba wprowadzenia korekty (konstrukcja cięższa / lżejsza)
kwestia - doboru pozostałych tłumików takich jak guma, przekładki z drewna itd. to odrębny wątek - ale postaram się coś napisać w tym temacie - po zasięgnięciu języka

i jak znajdę chwilę to załącze szkic przekrojowy z rozwiązaniem dla takiego MS posadowionego na glinie