Ogrzewanie

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

dara

Post autor: dara » 25 lut 2011, 08:11

Obrazek

Tu masz schemat gazogeneratora Imbert do napędu pojazdów.
Równie dobrze może obsługiwać CO.
A nawet ogrzewać budynek i produkować prąd.
Ale na co komu własny prąd?

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 26 lut 2011, 03:32

Co do szamotek , to będę dookoła paleniska ( tej 80 cm rury ) i dalej idzie to w tą mniejszą rurę ( 50 cm ) i ona jest przegrodzona cegłą szamotową jako sklepienie i są 2 przepustnice po 3 cale każda do lewego powietrza i jeszcze jedna do powietrza w popielniku pod ruszt , wizjer będzie w wyczystce na deklu od rury 50 cm , nie wiem jak to robiliście ale jak poprzedni piec był na podmuchu , to ten będzie na wyciągu ( spaliny będą wysysane przez wentylator i tłoczone w komin ) Wrzucę zdjęcia to będzie widać ;)

ateem

Post autor: ateem » 26 lut 2011, 08:25

ja u siebie miałem to bez żadnego wymuszonego ciągu. tyle, że ja "gazowałem" wkład do góry, a nie jak tradycja w takich piecach każe w dół.
Cała komora gazowania wyłożona płytką szamotową (boki, sufit i ruszt). W suficie miałem zostawione szpary coby gaz miał którędy wychodzić. Nad sufitem, przy szparach dawałem powietrze wtórne i w tym miejscu wszystko mi się paliło.

Piszę, że miałem, bo przesiadłem się w tym roku na węgiel (łatwiej dostać i wychodzi mi nawet deko taniej jak drzewem).

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 27 lut 2011, 09:14

Kolejne foty konstrukcji na pierwszy strzał poszedł osprzęt regulujący 3 przepustnice 3'' 2 w dopalaczu do powietrza wtórnego i jedna w popielnik do pierwotnego:
Obrazek
Obrazek
Tu widać wloty powietrza wtórnego jak i konstrukcje nośną sklepienia ( szyna kolejowa i pręty zbrojeniowe )
Obrazek
Tutaj ułożony kawałek sklepienia z szamotki ( sklepienie będzie z całych , wyłożenie komory z połówek )
Obrazek
Wymiennik na wodę do CO , mam założenie takie że Centralne na dziś dzień będzie grzało tylko lakiernie 50 m2 4m wysoka reszta ogrzewania pójdzie z wymiennika powietrze powietrze na drugą hale , kanciapa będzie się grzała od pieca .
Obrazek
Wymiennik z kotła gazowego 1,5 m2 powierzchni z 15 -18 kW powinno się z niego wydoić
Obrazek
Jak na razie tyle , mam tylko dylemat następującej treści , z czego strzelić ruszt , czy naciąć kulturalnie szyny od wąskotorówki i z niej , czy mniej kulturalnie pożyczyć od gminy kratkę ściekową ??? Jakie macie ruszty u siebie co polecacie ?

ateem

Post autor: ateem » 27 lut 2011, 21:26

ja kupiłem w sklepie żeliwny odlew i mam z bani. Jak się "zepsuje" to idę i kupuję nowy (ceny nie pamiętam bo przez 6 lat nie potrzebowałem nowego).

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 27 lut 2011, 22:05

albo uspawaj ramke pod ruszta od pieca. takich na zlomie dostatek ;)

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 27 lut 2011, 23:23

Wacie tylko wada rusztu żeliwnego typowego z pieca , jak z wysokości ponad metra wyląduje na nim odziomek czy inny ,,subtelny'' kawałek opału po prostu ten ruszt strzeli ostaje tylko kratka albo kolejówka

ateem

Post autor: ateem » 28 lut 2011, 07:14

kujuś to jak ty chcesz rozpalać w piecu skoro metr nad rusztem dokładasz do pieca?

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 28 lut 2011, 18:48

Jak najszybciej jak to się mówi , normalnie drzwiczkami ( dwoma ;P albo popielnikiem albo pod rusztem ) albo i przez dopalacz ;P rozpalić najmniejszy problem

ateem

Post autor: ateem » 28 lut 2011, 22:17

ale tak do rzeczy, to czemu ten kawałek ma z ponad metra spadać?
A jak nawet już musi z tego ponad metra to po prostu tnij drzewo w metrowe kawałki i wkładaj je "na sztorc" i nie będą spadać :P

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 28 lut 2011, 23:10

ateem pisze:ale tak do rzeczy, to czemu ten kawałek ma z ponad metra spadać?
A jak nawet już musi z tego ponad metra to po prostu tnij drzewo w metrowe kawałki i wkładaj je "na sztorc" i nie będą spadać :P
Ja tak mam u siebie .
Palę metrowymi klockami :D bardzo długo się palą .

Co do rusztu , to żeliwny najlepszy ale nie tylko.
Kiedyś robiłem ruszt klientowi wg jego pomysłu . Wyspawany był z rury fi 60 x 10 przez który szło powietrze do jednej hali . Ot takie dodatkowe wykorzystanie ciepła.

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 01 mar 2011, 07:22

ateem pisze:ale tak do rzeczy, to czemu ten kawałek ma z ponad metra spadać?

Bo jak mam kawałek odzioma o wymiarach niech będzie 40x40x40 to nie wejdzie przez dolne drzwiczki nie wsadzę to wrzucę z góry , a piec najmniej powinien ucierpieć , chyba zrobię z szyny kolejowej jednak i obłożę palenisko na dole szamotem

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 04 mar 2011, 19:45

Nastał kolejny postęp prac , Wieko i wymiennik na wodę:
Obrazek
Wymiennik wodny
Obrazek
Obrazek
Wyczystka tylna i dopalaczo wziernik nr 3
Obrazek
Obrazek
Spawanie wymiennika na powietrze rura 100 m 6 m długości pocięta na 12 płomienic dające 6 ciągów spalin w wymienniku
Obrazek
Wentylator wyciągowy:
Obrazek
Dziś robiłem próbe ile będzie mnie kosztował wyciąg mechaniczny silnik ma 1 kW ale w ciągu godz ciągnie prądu za 15 gr , także jak to sie mówi koszt jest niewielki ale przy darmowym opale korzyść jest i tak oczywista :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kujuś
Moderator
Kontakt:

Post autor: Kujuś » 08 mar 2011, 20:22

Bestia się rozrasta nadal , wymiennik na powietrze już wrzucony:
Obrazek
Kolejne 80 kg ( już waży plus minus 720 kg ) bez rusztu i cegieł
Obrazek
Wentylator do odzysku ciepłego powietrza tylko nie wiem czy wydajność 1000 m3 na godz nie trzeba będzie go dławić
Obrazek
Kocioł jak to sie mówi przerósł moje oczekiwania jest po prostu potężny :mrgreen:
Obrazek
Powoli odliczamy dni do skończenia , ale to tylko 50 % planu drugie 50 to wmurować nadproże wybić dziurę i wjechać nim do kotłowni ;)

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 08 mar 2011, 20:59

Jak ogladam postępy twoich prac to coraz bardziej się zastanawiam czy ty przypadkiem nie wybierasz się na Księżyc.
Oj będzie gorąco.

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”