Palenisko modułowe

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Sofcik

Palenisko modułowe

Post autor: Sofcik » 21 sie 2015, 21:31

Witam,

Na podstawie kilku projektów, naszkicowałem projekt paleniska wielofunkcyjnego, które mam zamiar wykonać za kilka dni. Poniżej zamieszczam rysunki i zaraz wyjaśniam:

Obrazek
Obrazek

Ścianki z gliny, te dwie cegły można wyciągnąć jeśli chcę mieć większy obszar roboczy, a do nagrzewania małych obiektów cegły się wkłada na miejsce. Rurka doprowadzająca powietrze jest wyprowadzona od dołu i ciągnie się przez całe palenisko, oraz ma powiercone dziury. Na końcach jest zamknięta. I teraz główny trik, na rzucie z góry zaznaczyłem gwint. W tym miejscu rurkę można odkręcić i wkręcić zaślepkę(metalową oczywiście). Wtedy w jej miejsce kładę cegłę czy coś i mam krótkie palenisko. Jak rurka jest wkręcona to palenisko jest długie i mogę nagrzewać długie przedmioty. Do paleniska przewiduję miech dwukomorowy. Jest to moje pierwsze palenisko i wiem, że kombinuję za bardzo, ale taka moja natura. Zresztą jak się nad tym zastanowić to wcale nie dużo roboty a koszty bliskie zeru.

Teraz pytania:

1. Rurka jest wyprowadzona na środku i nawiew jest w związku z tym od spodu. Ponoć warto żeby nawiew był od boku. Byłaby to nieznaczna zmiana, a może warta przemyślenia.

2. Jak postawię to wszystko na deskach to się spalą? Zakładam że tak, więc postawię to na jakiejś płycie metalowej.

3.Ziemia w mojej miejscowości jest obfita w glinę, więc z niej będą ścianki. Czytałem, że dobry przepis to glina + piasek w proporcji 1:1, oraz trochę posiekanej słomy. Glina wykopana z mojej działki nie jest czystą gliną, ma duże zanieczyszczenia i nie wiem czy powinienem dodawać w takim razie piasek. Jeśli ktoś ma doświadczenie z gliną to proszę o radę.

4. Bunusowo: Spotkałem się na forum z wypowiedziami dotyczącymi palenia szyszkami w palenisku, ale nie udało mi się znaleźć więcej informacji. Co się robi z takimi szyszkami? Wykorzystuje jako podpałkę? Bo chyba nie jako paliwo.

Jak zrobię palenisko(przewidywany czas to wtorek i środa) to wrzucę zdjęcia i napiszę jak się sprawuje.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 21 sie 2015, 21:38

Formuj glinę w konsystencji półwilgotnej dobrze ją ubijając. Zamiast piasku czy trocin polecam roztarty węgiel drzewny. Szyszek Dara używa jako opał. :>
Kontakt 517355290

Sofcik

Post autor: Sofcik » 12 wrz 2015, 15:17

Tadam:

Obrazek

Obrazek

Podczas schnięcia popękało trochę, ale zalepiłem i jest OK. Palenisko uznaję za udane. Szyszki strasznie dymią. Może nie są wystarczająco suche, albo potrzeba przy nich więcej umiejętności. Zakupię węgiel. Niestety z przyczyn niewiadomych miech daje tak mały ciąg, że jak podłączyłem suszarkę na chwilę to działała o wiele lepiej. Już wkrótce pierwsze kucie.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 13 wrz 2015, 21:40

Sofcik, jakbyś obrócił miech, to chyba byłoby lepiej, co do paleniska ... jakoś nie widzę funkcjonalności. Ja bym nad nim popracował jeszcze. Przy grubości spodu 10 cm śmiało może być na deskach, nawet sosnowych, ale najlepiej na dębowych.
I jakieś kowadełko (szynę) skołuj, bo na tym imadełku nic nie zrobisz co najwyżej je połamiesz.
A z szyszkami daj sobie spokój. Kup lub zrób węgiel drzewny.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 14 wrz 2015, 05:46

Miech nie daje dosyć wiatru, bo powietrze napotyka zbyt duży opór przez ten cienki przekrój węża.
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”