Na podstawie kilku projektów, naszkicowałem projekt paleniska wielofunkcyjnego, które mam zamiar wykonać za kilka dni. Poniżej zamieszczam rysunki i zaraz wyjaśniam:
Ścianki z gliny, te dwie cegły można wyciągnąć jeśli chcę mieć większy obszar roboczy, a do nagrzewania małych obiektów cegły się wkłada na miejsce. Rurka doprowadzająca powietrze jest wyprowadzona od dołu i ciągnie się przez całe palenisko, oraz ma powiercone dziury. Na końcach jest zamknięta. I teraz główny trik, na rzucie z góry zaznaczyłem gwint. W tym miejscu rurkę można odkręcić i wkręcić zaślepkę(metalową oczywiście). Wtedy w jej miejsce kładę cegłę czy coś i mam krótkie palenisko. Jak rurka jest wkręcona to palenisko jest długie i mogę nagrzewać długie przedmioty. Do paleniska przewiduję miech dwukomorowy. Jest to moje pierwsze palenisko i wiem, że kombinuję za bardzo, ale taka moja natura. Zresztą jak się nad tym zastanowić to wcale nie dużo roboty a koszty bliskie zeru.
Teraz pytania:
1. Rurka jest wyprowadzona na środku i nawiew jest w związku z tym od spodu. Ponoć warto żeby nawiew był od boku. Byłaby to nieznaczna zmiana, a może warta przemyślenia.
2. Jak postawię to wszystko na deskach to się spalą? Zakładam że tak, więc postawię to na jakiejś płycie metalowej.
3.Ziemia w mojej miejscowości jest obfita w glinę, więc z niej będą ścianki. Czytałem, że dobry przepis to glina + piasek w proporcji 1:1, oraz trochę posiekanej słomy. Glina wykopana z mojej działki nie jest czystą gliną, ma duże zanieczyszczenia i nie wiem czy powinienem dodawać w takim razie piasek. Jeśli ktoś ma doświadczenie z gliną to proszę o radę.
4. Bunusowo: Spotkałem się na forum z wypowiedziami dotyczącymi palenia szyszkami w palenisku, ale nie udało mi się znaleźć więcej informacji. Co się robi z takimi szyszkami? Wykorzystuje jako podpałkę? Bo chyba nie jako paliwo.
Jak zrobię palenisko(przewidywany czas to wtorek i środa) to wrzucę zdjęcia i napiszę jak się sprawuje.