Projekt pieca kowalskiego - co poprawić?

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

cebularz

Projekt pieca kowalskiego - co poprawić?

Post autor: cebularz » 10 sty 2016, 15:07

Wrzucam fotkę projektu pieca, jaki chcę zrobić do mojej kuźni. Wcześniej nagrzewałem stal w prowizorycznym piecu, ułożonym z cegieł, który był wkopany w ziemię i dmuchałem bezpośrednio z boku jakąś starą suszarką. Nie ukrywam, że nie mam pieniędzy na porządny piec kowalski, dlatego chciałem go zrobić możliwie tanio. Podstawa jest z czerwonej cegły, ułożona na fundamencie z betonu. Podstawa ta jest już wymurowana, pozostaje sprawa z czego zrobić palenisko. Początkowo chciałem wymurować je całe z szamotu, ale trochę by to kosztowało, a i trudniejsze byłoby chyba do wykonania. Wtedy zobaczyłem na internecie piec pewnego kowala, który wykuwa damasty i wrzuca nagrania na youtube. Pomyślałem, że zrobię podobny piec. Spód paleniska będzie z jakiegoś grubego ceownika lub grubej blachy, zobaczymy co uda mi się znaleźć na złomie. Ścianki natomiast będą ułożone z szamotu i zablokowane w miejscu przez metalową konstrukcję. Wszystko będzie ze sobą zespawane.
Szamoty będą włożone bez żadnej zaprawy, a ograniczniki i kątowniki będą dostosowane do cegieł jakie kupie, tzn. będą ciasno je obejmować. Mam nadzieje, że schemat jest wystarczająco czytelny (nie miałem linijki jak go rysowałem, dlatego trochę krzywo xD).
Obrazek
Jaką polecacie zrobić szerokość paleniska (szerokość ceownika)? Jaka powinna być jego minimalna grubość, żeby trochę posłużył?
Tak sobie myślę, czy ta cieńsza blacha, która podtrzymuje cegły i będzie też robić za mała półeczkę na narzędzia, nie będzie się paczyć w miejscu najwyższej temperatury, chociaż jeśli będzie przyspawana też do ceownika, nie powinno to chyba stanowić problemu.
Na jakiej powierzchni zrobić otwory do nadmuchu, ile i jakiej średnicy?
Tak ogólnie, będzie spoko taki piec?

egojack1

Re: Projekt pieca kowalskiego - co poprawić?

Post autor: egojack1 » 10 sty 2016, 17:10

Nie rozumiem w Twojej sytuacji jednej rzeczy: skoro jak piszesz masz bardzo ograniczone środki finansowe, jakie możesz przeznaczyć na palenisko kowalskie, to dlaczego idziesz w stronę projektu, w skład którego wchodzą betonowe fundamenty, murowania z cegieł, prototypowa i w mojej ocenie kontrowersyjna konstrukcja góry, jakieś trzymacze szamotek, cienkie blaszki, plastykowe rurki pod palenisko itd itp??? Dlaczego nie kupisz używanej, ale w dobrym stanie żeliwnej prawdziwej kotliny, z mechanizmem dozowania powietrza i z grzybem wstrząsającym, i do niej nie pospawasz jakiegoś prostego postumentu? Są na Forum takie tematy, a nawet gotowe projekty.

cebularz

Post autor: cebularz » 10 sty 2016, 17:49

egojack1 pisze:Nie rozumiem w Twojej sytuacji jednej rzeczy: skoro jak piszesz masz bardzo ograniczone środki finansowe, jakie możesz przeznaczyć na palenisko kowalskie, to dlaczego idziesz w stronę projektu, w skład którego wchodzą betonowe fundamenty, murowania z cegieł, prototypowa i w mojej ocenie kontrowersyjna konstrukcja góry, jakieś trzymacze szamotek, cienkie blaszki, plastykowe rurki pod palenisko itd itp??? Dlaczego nie kupisz używanej, ale w dobrym stanie żeliwnej prawdziwej kotliny, z mechanizmem dozowania powietrza i z grzybem wstrząsającym, i do niej nie pospawasz jakiegoś prostego postumentu? Są na Forum takie tematy, a nawet gotowe projekty.
Postawienie tych fundamentów i konstrukcji z cegieł kosztowało mnie jakieś 110zł (72 cegły po 1zł + zaprawa 2x6zł + wylanie betonu). Obliczyłem koszt cegieł szamotowych na jakieś 40zł (10x4zł). Nie wiem jeszcze, ile wydam na złomie, ale myślę, że za wszystko zapłacę mniej niż za używaną kotlinę + nadmuch do niej + konstrukcje podtrzymującą. Jeśli chodzi o nadmuch, to jeszcze nie wiem dokładnie czym będę dmuchać, a taka konstrukcja umożliwia mi podłączenie tego co będę akurat miał i zawszę będę mógł to wymienić.
Inspirowałem się tym paleniskiem: https://www.facebook.com/PaveCustomKniv ... =3&theater

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 11 sty 2016, 22:19

A czemu podłączenie dmuchawy do popielnika pod takim dziwnym kątem, a nie np. prostym?
Nie muszą być też z grubej blachy, tam nic ekstremalnego się nie dzieje.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 12 sty 2016, 12:19

rura.jpg
Proponuję zamiast klapki na spodzie rury takie proste rozwiązanie które stosowałem u siebie
na starej kuźni.
To na dole ,niebieskie to wiadro z wodą.
Śmieci przy czyszczeniu są natychmiast schłodzone a kiedy
ruszt czy tam kratka się zalepia to woda bulczy w wiadrze i wiadomo
że trzeba przeczyścić ruszt.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

graffic

Post autor: graffic » 12 sty 2016, 15:16

Dara - ciekawe :)

cebularz

Post autor: cebularz » 12 sty 2016, 15:19

Bobodar pisze:A czemu podłączenie dmuchawy do popielnika pod takim dziwnym kątem, a nie np. prostym?
Nie muszą być też z grubej blachy, tam nic ekstremalnego się nie dzieje.
Głównie sugerowałem się tym co znalazłem w internecie, a widziałem u jednego kolesia właśnie takie coś. Dzięki za rady, na pewno je zastosuje :D
Dara3 pisze:Proponuję zamiast klapki na spodzie rury takie proste rozwiązanie które stosowałem u siebie
na starej kuźni.
To na dole ,niebieskie to wiadro z wodą.
Śmieci przy czyszczeniu są natychmiast schłodzone a kiedy
ruszt czy tam kratka się zalepia to woda bulczy w wiadrze i wiadomo
że trzeba przeczyścić ruszt.
A to wydaje się być bardzo prostym i ciekawym rozwiązaniem. Dzięki za pomysł ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”