Ok zabrałem się ponownie do tworzenia swojego warsztatu.

Wózek na którym postawię mój piecyk. Dwa kółka od taczek, konstrukcja spawana z kątownika 20x20x3. Brakuje jeszcze podstawy pod wentylator, rączki do pchania i podstawy pod baniak.

Stolik do robót ślusarskich z imadłem kowalskim. Już nawierciłem dziury na śruby którymi przykręcę imadło.

Stal konstrukcyjna z której zrobię niewielkiego młotka. Podoba mi się bardzo "tire hammer" więc taką konstrukcję zamierzam spłodzić. Szkielet z profilu 100x100x5 mm.

Koksik workowany 1 tona. Tłumaczyć chyba nie trzeba.

Kowadło 75 kg staliwne z Peruna. Gdyby nie nieoczekiwane zwolnienie zasobów ( gaśnice CO podrożały i musiałem 20 kg zastąpić mniejszymi po 5 kg) to bym nie kupił tego kowadła. A tak jest

Wentylator do pieca do wytopu. Spora maszyna, 1000m3/h sprężanie 800 Pa. Powinno działać jak ta lala.

Profesjonalny wentylator do paleniska gazowego. Teraz zero prowizorek z suszarką do włosów, klejenia na taśmie itd.

Termometr elektroniczny do obsługi termopary typ B. Do termometra interfejs RS 232 do tworzenia bazy danych na laptopie. Uważam że dzięki kontroli temperatury uda mi się otrzymać wysoką powtarzalność procesu. Termopara jeszcze nie dojechała.

Szlifierka stołowa. Tak wiem kicha i erzac ale na porządną pasową mnie nie stać a kamień też się przyda. =Nie wróżę jej długiego życia.

Osłona na twarz podczas przenoszenia tygli. Siatka stalowa powinno być dość żeby zatrzymać jakieś przypadkowe iskry czy krople.

Zwykła maska przeciwpyłowa. Muszę dokupić jeszcze filtry pyłu do niej.

Tygielki grafitowe. W nich będę wytapiał Bułat (na razie mam zamiar przejść na tygle ceramiczne własnej produkcji ale to w przyszłości) Maleństwa A2 ale spokojnie 0,7 kg wsadu wejdzie.

Stal NC6. Mam zamiar jej użyć na części do młotka mechanicznego.

Rura miedziana 22fi i płytka szamotowa do nowego pieca. Mam zamiar zrobić nagrzewnicę powietrza z tej rurki. Poprowadzić spiralę pomiędzy wełną mineralną a stalowym płaszczem pieca aby jak najwięcej ciepła odzyskiwać.

Gaśnice CO2. W kuźni zawsze się przyda.
Jeszcze czekam na termoparę (ma przyjść po 11 lipca) i wszystko mam. To tyle nowości w moim garażu.