wyginanie mosiądzu
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
wyginanie mosiądzu
Witam,
Mam pytanie odnośnie gięcia mosiadzu MO58 - mam do wykonaćnia pierścienie o średnicy fi 120 mm z pręta mosiężnego 10x10mm i 12x12 mm .
Czy grzać go do czerwonego i wyginać czy musze wstępnie wyżarzyć? a może na zimno?
NIgdy nie robiłem w mosiądzu więc mam troche obawy by nie popękał.
Dziękuję za możliwie szybką odpowiedź.
Mam pytanie odnośnie gięcia mosiadzu MO58 - mam do wykonaćnia pierścienie o średnicy fi 120 mm z pręta mosiężnego 10x10mm i 12x12 mm .
Czy grzać go do czerwonego i wyginać czy musze wstępnie wyżarzyć? a może na zimno?
NIgdy nie robiłem w mosiądzu więc mam troche obawy by nie popękał.
Dziękuję za możliwie szybką odpowiedź.
Re: wyginanie mosiądzu
Grzejesz równomiernie do czerwonego i chłodzisz w wodzie, tak zmiękczony możesz zawijać na zimno. Jakby w trakcie gięcia się utwardził, czynność zmiękczania powtarzasz.
Najlepiej grzej palnikiem, mosiądz koksu nie lubi
Najlepiej grzej palnikiem, mosiądz koksu nie lubi
Lepsze jest wrogiem dobrego
Dzięki Bey za szybką odpowiedź Tak zrobię.
Ale ostrożnie na palenisku bo mam tylko zwykły gazowy palnik a tym to chyba bym grzał pół dnia..
Ale ostrożnie na palenisku bo mam tylko zwykły gazowy palnik a tym to chyba bym grzał pół dnia..
Jeszcze jedno pytanie, odnosnie twardego lutowania by pierścień zamknąć, czy zwykłym palnikiem i gazem propan butan dam radę?
Twardy lut zwykłym palnikiem nie bardzo (lepiej propan tlen), ale spróbuj, jak zastawisz dobrze cegiełkami to może się uda
Możesz zmiękczyć na koksie ale pręty osłoń przed atmosferą paleniska, wygrzewaj pręty np. w rurce miedzianej.
Dzięki Bodar, a co masz na myśli pisząc "osłonić przed atmosferą paleniska" ?
Planowałem trzymać pręt nad paleniskiem aż uzyska czerwony kolor i do wody. wtedy mogę dobrze kontrolować temperaturę.
Planowałem trzymać pręt nad paleniskiem aż uzyska czerwony kolor i do wody. wtedy mogę dobrze kontrolować temperaturę.
Przecież ci napisał : wsadź pręta w rurkę, aby płomień z koksu nie oddziaływał bezpośrednio na mosiądz
Bey, Dziękuję za powtórzenie Ale chodziło mi o to, czy rurka miedziana będzie bezpieczniejsza z racji mniejsze szansy na przegrzanie czy może jest inny powód. Pytam , bo jeżeli częściowo już wygnę pręt i mi się np w trakcie gęicia ponownie utwardzi ( a jak napisałeś może ), to taki wygięty nie włożę już w rurkę bo po prostu nie wedzie No chyba że włożę w rurę 130 mm ale to trochę problematyczne może być dla mnie..
Ale ok, popróbuję - pozostała nauka poprzez doświadczenie
Ale ok, popróbuję - pozostała nauka poprzez doświadczenie
Po pierwsze miedź ma bardzo zbliżone parametry do mosiądzu (np. o kilkadziesiąt stopni wyższa temp. topnienia) co ułatwi obserwowanie osiąganych temperatur.
Co do grzania pogiętego, wyobraźnia powinna podpowiedzieć, by wziąć "giętasa" pomiędzy dwie blachy - spodnia chroniłaby bezpośrednio przed płomieniem, górna robić będzie za pokrywkę, zabezpieczy przed ucieczką ciepła. Ile koszul w szafie x 2 rękawy każda ,tyle pomysłów
Co do grzania pogiętego, wyobraźnia powinna podpowiedzieć, by wziąć "giętasa" pomiędzy dwie blachy - spodnia chroniłaby bezpośrednio przed płomieniem, górna robić będzie za pokrywkę, zabezpieczy przed ucieczką ciepła. Ile koszul w szafie x 2 rękawy każda ,tyle pomysłów
Rzeczywiście miedź będzie pewnym wyznacznikiem temperatury - nie pomyślałem o tym, dziękuję Bodar za wszystkie podpowiedzi Bey dzięki również:)