Szanowni,
Od kilku dni jeżdżę po sklepach o wertuje internet i już od tego wszystkiego człowiek nie jak zrobić dobrze.
Chce zlecić wykonanie paleniska, projekt jest gotowy od osoby, która wykonuje w wolnym czasie takie paleniska.
I mam pytania:
1. Palenisko (średnica 750mm) z 3 czy 4 mm grubości najlepiej wykonać?
2. Pokrywa ma 2 mm grubości (średnica 770 mm) wystarczy czy jednak grubsza?, jak tak to ile wtedy…
3. W spodzie paleniska na dnie mogą być zrobione otwory, celem żeby woda schodziła i był lepszy ciąg powietrza, ale ja się obawiam, ze będzie mi się sypał popiół na ziemie i może coś się zapalić poza tym będę miał pokrywe to osłoni od deszczu a palenisko jest okryte jak się pali wiec wg Was te otwory powinny być mimo wszystko czy niekoniecznie?
4. Podobnie jak w punkcie 3 chciałbym zapytać, ale o otwory ze wzorem , tym razem umieszczone po długości na środku na rancie który ma wysokość 15 cm, ladnie to wyglada estetycznie i nie wiem jakie inne działanie, ale czy w praktyce, nie będzie przez to rozmuchiwany popiół ? lub dostawała się woda mimo założonej pokrywy gdy np deszcz będzie zacinał…, wiem może dziwne pytanie, ale może ktoś ma doświadczenie i coś doradzi.
5. Jest sens, żeby mi to facet malował czymkolwiek, bo słyszałem ze i tak farba zejdzie, czy tylko powiedzieć żeby nogi podtrzymujące palenisko i samo palenisko z zewnątrz pomalował i może pokrywe?
To takie kluczowe pytania, jeżeli pomyliłem dział to proszę przekierować, bo temat dotyczy metalu, ale tez konstrukcji.
Dziekuje i pozdrawiam!
Palenisko z pokrywą - grubość, materiał, otwory
-
Re: Palenisko z pokrywą - grubość, materiał, otwory
Nie ogarniam, jakie palenisko (koksowe, gazowe) jaka pokrywa (palenisko to konstrukcja otwarta) i skąd ci tam woda. O jakim palenisku ty piszesz? Poza tym to trochę nie ten dział 

Lepsze jest wrogiem dobrego
-
Ogrodowe palenisko 

To trzeba było na jakimś forum dla działkowiczów poszukać
Tutaj to paleniska kowalskie raczej się omawia
Zrób jakiś szkic, bo sam opis niewiele wnosi
Ja sobie zrobiłem takie:
Tutaj to paleniska kowalskie raczej się omawia

Zrób jakiś szkic, bo sam opis niewiele wnosi
Ja sobie zrobiłem takie:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
No to jest piękne co wysłałeś…,
A zapytam inaczej, to może pomożesz…,
Jest jakaś różnica między blacha w całości to się chyba nasuwa walcowata a blacha z odpadu w kawałkach czy konstrukcji paleniska to ma jakiś wpływ?
I czy np 1 cm grubości blachy wykonanego paleniska moze być za dużo , bo dużo osób się rozczula, ze w sklepach sprzedają np 2 mm lub mniej a ja odwracam pytanie
, czy im więcej tym po prostu lepiej.
Dzięki
A zapytam inaczej, to może pomożesz…,
Jest jakaś różnica między blacha w całości to się chyba nasuwa walcowata a blacha z odpadu w kawałkach czy konstrukcji paleniska to ma jakiś wpływ?
I czy np 1 cm grubości blachy wykonanego paleniska moze być za dużo , bo dużo osób się rozczula, ze w sklepach sprzedają np 2 mm lub mniej a ja odwracam pytanie

Dzięki
Każda blacha jest walcowana, to proces jej produkcji. Z 1 cm grubości blachy to można kotlinę kowalską wyspawać, jak z takiej zrobisz palenisko ogrodowe, to dźwigiem będziesz je przestawiał. W zupełności wystarczy 2-3 mm. Ważniejsza jest konstrukcja i zabezpieczenie przed korozją. Daj jakiś szkic tego co chcesz zrobić, bo wirtualnie to ja nie wiem czego ty chcesz
Ten piecyk ze zdjęcia jest zrobiony ze starego bojlera

Ten piecyk ze zdjęcia jest zrobiony ze starego bojlera