nauka

Sprawy bieżące

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

szyszaaaa

nauka

Post autor: szyszaaaa » 01 mar 2012, 18:13

witam zapewne nie w temacie no ale mam pytanie pochodzę z Rybnika bardzo chciałbym się nauczyć kowalstwa najlepiej płatnerstwa,kucia mieczy lub niekoniecznie tego i mam pytanie gdzie mogę dostac jakies nauki ?nie chodzi mi przez internet tylko sie spotkać pokazac itd.

szyszaaaa

Post autor: szyszaaaa » 01 mar 2012, 21:11

serio?ja mam egzamin ze spawania 19 marca:P hmm wiesz super byłaby taka rzecz np spotykac sie raz u kogos w warsztacie,potem następnego za jakis czas np dajmy co miesiac takie spotkania wymieniac sie sposobami kucia itp

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 01 mar 2012, 21:30

Koledzy, przecierz nikt nie broni wzajemnego odwiedzania się, a nawet jest to pożądane :mrgreen:

Poszukać kogoś w okolicy, wybrać się w weekend, pogadać, pokuć, pospawać, czy co kto lubi hehe :P

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 01 mar 2012, 21:45

Panowie, nie chcę psuć waszego entuzjazmu, ale dla kogoś kto klepie zawodowo zaprawdę powiadam, trudno jest znaleźć czas i chęci (jednocześnie) do nauki laika, sprawa się ma zgoła inaczej na forumowych spotkaniach, forum to świetna kopalnie wiedzy, dla kogoś kto zaczyna. Druga zasadnicza sprawa to warsztat, jeśli chcesz ogarnąć techniki kowalskie raczej nie uda ci się tego zrobić z doskoku u kogoś na kuźni, no chyba że cię zatrudni co mim zdaniem jest najlepszą praktyką.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 01 mar 2012, 21:57

Chodziło mi raczej o coś takiego jak Adamm mówi, osobiście mi takie nawet kilkugodzinne spotkanie bardzo pomagało, o warsztatach nie wspominając, bo to był niesamowity skok w umiejętnościach i wiedzy.

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 01 mar 2012, 22:05

Nomad jak patrzy się na twoje postępy, nie sposób się z Tobą nie zgodzić

szyszaaaa

Post autor: szyszaaaa » 01 mar 2012, 22:19

widze ze sie fajnie mój temat rozrósł no ale ta 1 godzina to zawsze coś albo i 2 a nomad hmm nie potrzebujesz tak czasem kogos kto by z tobą postrzelał z łuku? a wracając do kowalstwa raczej mała szansa że sie znajdzie ktos kto mnie przyjmie do roboty bez wykształcenia na kowalstwo np artystyczne

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 01 mar 2012, 22:23

Jak chcesz, to przyjeżdżaj, o ile chce Ci się tłuc troche tych kilometrów :mrgreen: Ja jestem zawsze otwarty na dzielenie się wiedzą :mrgreen:

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 01 mar 2012, 23:14

Szyszaaaa będzie ci ciężko kogoś sobie zjednoczyć w tym temacie ja też miałem taką nadzieję i okazało się. że lipa jak nabiorę trochę więcej doświadczenia to bendę przyjmował chętnych do nauki bez żadnych problemów. Na dzień dzisiejszy możesz do mnie przyjechać ,ale tylko na browara i jakieś lekcje z metaloplastyki a o kowalstwie będziemy mogli sobie,tylko pogadać ewentualnie wysadzimy jakiegoś mega gniota.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 02 mar 2012, 05:01

Przy okazji browara,zawsze się coś skorzysta, inaczej nie było by na forum tematu ,,Spotkania kameralne,nowa świecka tradycja" :lol:
Kontakt 517355290

Slavek

Post autor: Slavek » 04 mar 2012, 15:10

szyszaaaa pisze: a wracając do kowalstwa raczej mała szansa że sie znajdzie ktos kto mnie przyjmie do roboty bez wykształcenia na kowalstwo np artystyczne

Ja tak zrobiłem. Z zawodu jestem mechanikiem więc szlifierke i młotek potrafiłem trzymać w ręce. Jeździłem po zakładach gdzie używa się młotka i kowadła :) i informowałem że szukam pracy jako pomocnik aby się uczyć tego rzemiosła - w zamian szczere chęci do pracy, dyspozycyjność i uczciwość. Zrealizowałem swój pomysł z dużym zadowoleniem.

Dodam że to forum jest bardzo bogatą skarbnicą wiedzy, dzięki ludziom z doświadczeniem którzy potrafią się nim dzielić. :)

Militiae

Post autor: Militiae » 04 maja 2012, 20:54

Jak znane powiedzenie mówi "Praktyka czyni mistrza". Więc byłbym bardzo zainteresowany nawet jednorazowym spotkaniem aby coś podpatrzeć i czegoś się nauczyć. Jestem z Łodzi. :) Zostanie pomocnikiem w zamian za naukę także wchodzi w grę jednak z dyspozycyjnością aż do końca czerwca było by różnie ponieważ się uczę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „OGŁOSZENIA - announcements”