Nietypowy profil.

Sprawy bieżące

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Custom

Nietypowy profil.

Post autor: Custom » 19 paź 2014, 13:06

Poszukuję profil o nietypowym przekroju jak na rys poniżej.
Być może ktoś widział taki w sprzedaży bo mnie nie udało się nigdzie znaleźć łącznie z internetem.
Jeżeli takiego nie znajdę , będę zmuszony robić jakiś przyrząd rolkowy , który pozwoli uzyskać taki kształt , tylko nie jestem pewien jak aby nie stracić przy tym cierpliwości i pieniędzy na experymenty.
Jest kilka pomysłów :
-Przeciąganie z rurki
-walcowanie z rurki
-walcowanie z taśmy w kilku operacjach (podobnie jak profile stalowe)
Mam nadzieję , że ktoś coś poradzi , czy to w ogóle da się wykonać ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

samwieszkto

Post autor: samwieszkto » 19 paź 2014, 13:26

Nigdy nie spotkałem się z takim profilem a wykonanie go w warunkach warsztatowych wydaje mi się nierealne. Może łatwiej by było założyć że będzie to profil aluminiowy , wtedy można go spróbować zamówić w Kętach koło Oświęcimia.
Inne rozwiązanie które przychodzi mi do głowy to wyfrezować z kwadratu 25x25 . Tyle że wtedy będzie to profil pełny.

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 19 paź 2014, 15:12

Aluminiowy niestety nie może być , pełny też nie ze względu na koszty. Musi być to profil stalowy z którego będą wyginane i spawane ramki , następnie cynkowane ogniowo i malowane proszkowo.
Ramki posłużą do osadzania grubego szkła.
Myślałem żeby przeciągać go z rurki tak jak przeciągają profile ale pytałem producenta profili i twierdzi że jest to niemożliwe.
Pozostaje chyba walcowanie.

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 19 paź 2014, 17:25

A ja tu widzę dwa ceowniki, kątownik oraz trochę spawania i szlifowania :)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 19 paź 2014, 17:41

Można wzdłuż przeciąć profil i w wolne miejsce wstawić kątownik lub to co zastało wcześniej wycięte wspawać ale odwrotnie. Jednak jeśli profil będzie gięty to podczas procesu wyginania może się rozsypać.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 19 paź 2014, 19:13

Custom, ja widzialem profile o takim kształcie tylko innych wymiarów moge zapytac jakie mają jesli chcesz :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 19 paź 2014, 20:00

radkam98, Jakbyś potrzebował tego ze 100 metrów rozpocząłbyś poszukiwania. Zapytaj w Centrostalu, z reguły mają to czego nie uwidzisz na innych składach.
Kontakt 517355290

Peter

Post autor: Peter » 19 paź 2014, 20:02

Jacek-Sz pisze:Można wzdłuż przeciąć profil i w wolne miejsce wstawić kątownik lub to co zastało wcześniej wycięte wspawać ale odwrotnie. Jednak jeśli profil będzie gięty to podczas procesu wyginania może się rozsypać.
Takie rozwiązanie raczej odpada- powstaną banany. Chyba, ę istnieje możliwość spawania punktowego. Sądzę, że wykonanie walcowaniem nastręczy dużych trudności, w innym przypadku takie profile byłyby dostępne.

samwieszkto

Post autor: samwieszkto » 20 paź 2014, 06:10

Custom ; popracowałem trochę za ciebie i znalazłem !
Wstukaj sobie w Google hasło " Tubolari ferro per serramenti " i szukaj dalej , i dzwoń , i negocjuj.
Powodzenia .

Edytka :
Przy okazji nachodzi mnie taka dygresja ; Jak bardzo jeszcze mamy ubogi rynek w porównaniu ze " starą Europą " ....(?)

Tomasz

Post autor: Tomasz » 21 paź 2014, 11:06

Proponuję zajrzeć na stronę Stalprodukt Bochnia specjalizują się w profilach o różnych kształtach do stolarki budowlanej. Dowiesz się gdzie mają autoryzowane składy. Warto równiez poszukać w ofertach innych firm produkujacych profile do stolarki budowlanej ( do okien ) na naszym rynku jest kilka takich firm.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 22 paź 2014, 06:38

Dzięki wszystkim za podpowiedzi . Jestem zmuszony dalej szukać wg Waszych wskazówek , ponieważ
Potrzebuję tego profilu 1 tonę :) .
Na początek włoskie strony od samwieszkto.

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 22 paź 2014, 07:20

:D :D :D Wstępnie znalazłem na stronie tej firmy tylko większe wymiary.
Będę pisał do nich zapytanie o mniejsze.
http://www.zonispa.it/visualizza_prodotto.html/40

Dzięki samwieszkto , rzeczywiście nasza Polska oferta jest bardzo uboga w porównaniu do np.makaroniarzy.

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 22 paź 2014, 08:21

u mnie tez nie maja mniejszych tylko jeden wymiar 50x 60 po zewnątrznym zarysie patrząc :/

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 22 paź 2014, 11:09

Kuba pisze:u mnie tez nie maja mniejszych tylko jeden wymiar 50x 60 po zewnątrznym zarysie patrząc :/
Dzięki Kuba , u Ciebie widziałeś prawdopodobnie profil łóżkowy a mnie chodzi o profil ramkowy.
Na razie ktoś mi po włosku wyrzeźbił zapytanie do jednej firmy , zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wątpie żeby w Polsce ktoś taki profil robił ,ale jakby się i trafił byłoby łatwiej

samwieszkto

Post autor: samwieszkto » 22 paź 2014, 16:01

Swoją drogą , gdyby na mnie padło tyle ramek do zrobienia ; to pewnie nalegałbym żeby je składać ze zwykłych profili . O wiele łatwiej byłoby ci znaleźć ( lub nawet zlecić wykonanie ) profile 12x12 i 12x25 .
Roboty miałbyś odrobinę więcej ( a może nie ) i napewno byś nie poległ na gięciu takich elementów .
A tak to jest duża szansa że wydasz masę pieniędzy a potem i tak się nie da zrobić roboty.
Tak czy inaczej :
Powodzenia Custom.

ODPOWIEDZ

Wróć do „OGŁOSZENIA - announcements”