Nietypowy profil.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Nietypowy profil.
Poszukuję profil o nietypowym przekroju jak na rys poniżej.
Być może ktoś widział taki w sprzedaży bo mnie nie udało się nigdzie znaleźć łącznie z internetem.
Jeżeli takiego nie znajdę , będę zmuszony robić jakiś przyrząd rolkowy , który pozwoli uzyskać taki kształt , tylko nie jestem pewien jak aby nie stracić przy tym cierpliwości i pieniędzy na experymenty.
Jest kilka pomysłów :
-Przeciąganie z rurki
-walcowanie z rurki
-walcowanie z taśmy w kilku operacjach (podobnie jak profile stalowe)
Mam nadzieję , że ktoś coś poradzi , czy to w ogóle da się wykonać ?
Być może ktoś widział taki w sprzedaży bo mnie nie udało się nigdzie znaleźć łącznie z internetem.
Jeżeli takiego nie znajdę , będę zmuszony robić jakiś przyrząd rolkowy , który pozwoli uzyskać taki kształt , tylko nie jestem pewien jak aby nie stracić przy tym cierpliwości i pieniędzy na experymenty.
Jest kilka pomysłów :
-Przeciąganie z rurki
-walcowanie z rurki
-walcowanie z taśmy w kilku operacjach (podobnie jak profile stalowe)
Mam nadzieję , że ktoś coś poradzi , czy to w ogóle da się wykonać ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
samwieszkto
Nigdy nie spotkałem się z takim profilem a wykonanie go w warunkach warsztatowych wydaje mi się nierealne. Może łatwiej by było założyć że będzie to profil aluminiowy , wtedy można go spróbować zamówić w Kętach koło Oświęcimia.
Inne rozwiązanie które przychodzi mi do głowy to wyfrezować z kwadratu 25x25 . Tyle że wtedy będzie to profil pełny.
Inne rozwiązanie które przychodzi mi do głowy to wyfrezować z kwadratu 25x25 . Tyle że wtedy będzie to profil pełny.
Aluminiowy niestety nie może być , pełny też nie ze względu na koszty. Musi być to profil stalowy z którego będą wyginane i spawane ramki , następnie cynkowane ogniowo i malowane proszkowo.
Ramki posłużą do osadzania grubego szkła.
Myślałem żeby przeciągać go z rurki tak jak przeciągają profile ale pytałem producenta profili i twierdzi że jest to niemożliwe.
Pozostaje chyba walcowanie.
Ramki posłużą do osadzania grubego szkła.
Myślałem żeby przeciągać go z rurki tak jak przeciągają profile ale pytałem producenta profili i twierdzi że jest to niemożliwe.
Pozostaje chyba walcowanie.
Takie rozwiązanie raczej odpada- powstaną banany. Chyba, ę istnieje możliwość spawania punktowego. Sądzę, że wykonanie walcowaniem nastręczy dużych trudności, w innym przypadku takie profile byłyby dostępne.Jacek-Sz pisze:Można wzdłuż przeciąć profil i w wolne miejsce wstawić kątownik lub to co zastało wcześniej wycięte wspawać ale odwrotnie. Jednak jeśli profil będzie gięty to podczas procesu wyginania może się rozsypać.
-
samwieszkto
Proponuję zajrzeć na stronę Stalprodukt Bochnia specjalizują się w profilach o różnych kształtach do stolarki budowlanej. Dowiesz się gdzie mają autoryzowane składy. Warto równiez poszukać w ofertach innych firm produkujacych profile do stolarki budowlanej ( do okien ) na naszym rynku jest kilka takich firm.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Będę pisał do nich zapytanie o mniejsze.
http://www.zonispa.it/visualizza_prodotto.html/40
Dzięki samwieszkto , rzeczywiście nasza Polska oferta jest bardzo uboga w porównaniu do np.makaroniarzy.
Dzięki Kuba , u Ciebie widziałeś prawdopodobnie profil łóżkowy a mnie chodzi o profil ramkowy.Kuba pisze:u mnie tez nie maja mniejszych tylko jeden wymiar 50x 60 po zewnątrznym zarysie patrząc
Na razie ktoś mi po włosku wyrzeźbił zapytanie do jednej firmy , zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wątpie żeby w Polsce ktoś taki profil robił ,ale jakby się i trafił byłoby łatwiej
-
samwieszkto
Swoją drogą , gdyby na mnie padło tyle ramek do zrobienia ; to pewnie nalegałbym żeby je składać ze zwykłych profili . O wiele łatwiej byłoby ci znaleźć ( lub nawet zlecić wykonanie ) profile 12x12 i 12x25 .
Roboty miałbyś odrobinę więcej ( a może nie ) i napewno byś nie poległ na gięciu takich elementów .
A tak to jest duża szansa że wydasz masę pieniędzy a potem i tak się nie da zrobić roboty.
Tak czy inaczej :
Powodzenia Custom.
Roboty miałbyś odrobinę więcej ( a może nie ) i napewno byś nie poległ na gięciu takich elementów .
A tak to jest duża szansa że wydasz masę pieniędzy a potem i tak się nie da zrobić roboty.
Tak czy inaczej :
Powodzenia Custom.