Prasa mojej konstrukcji. Z ciężkim sercem niestety sprzedaję bo muszę gdyż zbieram na inny sprzęt i poprostu potrzebuję pieniędzy.
Najnowsze zdjęcia wstawię wkrótce, muszę tylko pomalować ramę prasy.
Narazie opis:
Parametry urządzenia-
Agregat hydrauliczny oraz Silnik (silnik 1.5kW, gniazdko na 3 fazy 400V domontowany włącznik przy silniku, silnik ma możliwość zmiany zasilania na 230V), obydwa produkcji Siemens,
-->agregat spręża bez znacznego spadku wydajności do 230 barów, bardzo cicha praca,
--> agregat posiada wstępny filtr oleju na wlocie dyszy poborowej oraz zwrotny filtr oleju a także miernik poziomu zanieczyszczenia filtra oraz miernik maksymalnego poziomu oleju w agregacie, agregat posiada hydrauliczną pompę zębatą, prasa była mało używana, agregat kupiłem jako nowy, posiada on także mechanizm chłodzenia oleju.
-->nacisk prasy to 16 ton,
-->skok suwaka górnego to ok. 90mm, posuw górnej szczęki to 10mm na sekundę - prasa budowana z myślą o precyzyjnym przebijaniu lub zaginaniu, chociaż także dobrze sprawdza się w formowaniu na gorąco grubej stali czy pakietów damastowych,
-->grubość tłoka to 110mm, tłok radzieckiej produkcji, uszczelka w dobrym stanie, nie przecieka, po regeneracji,
--> tłok można bez problemu zdemontować wyjmując sworzeń mocujący z zawleczką (średnica 36mm, toczony ze stali konstrukcyjnej wyższej jakości - c45) oraz odkręcając tłoczysko od gwintu mocującego je do górnego suwaka prasy
-->szczęki prasy hartowane i odpuszczane, wykonane ze stali stopowej WNLV do pracy na gorąco (temperatura pracy szczęk do 500 stopni celsjusza),
--> wymiary górnej szczęki to ok. 50x60x120mm, górny suwak ma solidną i stabilną prowadnicę
--> wymiary dolnej szczęki to ok. 60x100x120mm
--> szczęki są wymienne i wsuwane na górną i dolną szczękę na zasadzie "szyn montażowych"
--> rama prasy wykonana z dwuteownika gorącowalcowanego hutniczego o wmiarach 120x120mm oraz grubości ścianki 12mm, w miejscach narażonych na obciążenia dwuteownik wzmocniony poprzecznymi wstawkami grubości 12mm. Wszystko spawane elektrodą 5mm na wysokim amperażu, spawy równomierne i głęboko przetopione.
--> węże hydrauliczne wysokociśnieniowe o wytrzymałości do 300 barów, zakówki w normie gwintów hydraulicznych 1/2 cala
--> prasa posiada zamontowany rozdzielacz hydrauliczny z płynnym sterowaniem dźwignią - jednosekcyjny o ciśnieniu do 600bar oraz płynnej regulacji zaworu przelewowego (czyli regulowanej max. sile nacisku prasy), rozdzielacz można zamontować w dwóch pozycjach (30cm wyżej lub niżej) gdyż wywiercone są pod niego otwory
--> sama prasa waży około 120-150kg nie ważyłem dokładnie
--> waga agregatu bez oleju to ok. 30 kg jego pojemność to ok. 25-30 litrów z możliwością podłączenia zewnętrznego źródła oleju
Cena samej prasy bez agregatu 2900 zł + koszty wysyłki - mogę wysłać na palecie pocztą polską z płatnością przy odbiorze bądź przelew z góry na konto - w cenie dorzucam 10 litrów specjalnego oleju hydraulicznego hl46
Agregat także na sprzedaż 1900zł do negocjaji + koszty wysyłki.
Na zdjęciu prasa przed malowaniem i z wyjętymi szczękami
Sprzedaję prasę hydrauliczną nacisk 16 ton + agregat + olej hl46
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Sprzedaję prasę hydrauliczną nacisk 16 ton + agregat + olej hl46
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2016, 10:47 przez RadeK, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Sprzedaję prasę hydrauliczną nacisk 16 ton + agregat + olej hl46
Witam,
Jestem dosyć zainteresowany twoją prasą, ze zdjęcia i opisu wnioskuję, że to całkiem niezły sprzęt.
Chciałem wiec spytać czy ogłoszenie jest wciąż aktualne?
Przyznam, że zależy mi przede wszystkim na prędkości posuwu górnej szczęki, ponieważ prasę chciałbym w dużym stopniu wykorzystywać przy kuciu damastów i zgniataniu większych przekrojów. Byłaby możliwość zobaczenia jakiegoś krótkiego filmiku z pracy prasy?
Jestem dosyć zainteresowany twoją prasą, ze zdjęcia i opisu wnioskuję, że to całkiem niezły sprzęt.
Chciałem wiec spytać czy ogłoszenie jest wciąż aktualne?
Przyznam, że zależy mi przede wszystkim na prędkości posuwu górnej szczęki, ponieważ prasę chciałbym w dużym stopniu wykorzystywać przy kuciu damastów i zgniataniu większych przekrojów. Byłaby możliwość zobaczenia jakiegoś krótkiego filmiku z pracy prasy?
Atomku, prędkość posuwu górnej szczęki jest dosyć mała - ok. 10mm na sekundę co jest warunkowane przez prędkość obrotową i moc silnika, niezbyt to się nadaje do samego zgrzewania, bo ledwo przydusisz kawałek to reszta ci wystygnie poniżej temperatury zgrzewania (które tak naprawdę powinno się wykonywać ręcznie, niezbyt mocnymi uderzeniami młotka), lecz nadaje się za to do wyciągania materiału oraz precyzyjnych prac takich jak przebijanie, odsadzanie, spęczanie, odciskanie - na aktualnych płaskich szczękach powyżej 1000 stopni dusi stal o przekroju 70x70 bez większego problemu, jeśli zamienisz szczęki na półokrągłe, lub przerobisz sobie te aktualne na półokrągłe to będziesz mógł spokojnie wyciągać stal narzędziową powyżej czerwonego żaru. Jeśli chodzi o film to będę w stanie go nakręcić najwcześniej na przyszły tydzień.
Ponawiam, ogłoszenie wciąż aktualne.