PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm
* POST ZAMKNIĘTY *
Wszelkie krytyki/opinie/porady, które nie będą dotyczyły tematu mojego postu zostaną zignorowane.
Projekt może mieć pewne luki lub niedociągnięcia, które tylko wynikają z mojego braku wiedzy o zawodzie kowala. Jestem otwarty na kompromisy, o ile kowal będzie chętny wykonać miecz.
-----------------------------------------------------------------------------
Pilnie poszukuję kowala, który podjął by się wykonania nietypowego miecza.
Poniżej umieszczam plany i jaki efekt gotowego wyrobu chciałbym otrzymać.
Ważne: cały miecz NIE musi być wykonany przez jedną osobę. Poszczególne elementy (miecz, zdobienia, barwienie metalu, drewniana rękojeść) mogą być zrobione osobno przez innych rzemieślników.
Złota rama i klejnot nie będą częścią zlecenia.
PLANY
*Pierwowzór*
[Obrazek usunięty]
*Skala 1:1*
[Obrazek usunięty]
*Jelec i ostrze pod różnymi perspektywami*
[Obrazek usunięty]
Moje założenia:
- Chciałbym, aby miecz robił wrażenie wykonanego surowo, niczym w czasach średniowiecza.
(Np. ozdoby - wybrałbym ręczny grawer/trawienie kwasem od mechanicznego grawerowania.)
- Miecz wykonany z myślą o celach bojowych, jednak będzie służył jako przedmiot kolekcji.
(Proszę nie brać praktyczności pod uwagę, tylko wygląd.)
- Całkowita długość to 160cm.
- Ostrze o szerokości około 11cm w najszerszym miejscu, 7 cm w najwęższym. (Nie dotyczy to sztychu.)
- Ostrze 3cm grubości.
- Rozważam wykonanie płytkiego zbrocza.
- W ostrzu wycięta dziura na wylot dla klejnotu.
(Rozważam, pokrycie krawędzi otworu cienką warstwą skóry.)
- Szerokość jelca 27-30cm
- Trzon drewniany z ozdobnymi, metalowymi pierścieniami.
- Ozdoby jelca i ostrza zostaną jeszcze dopracowane i uproszczone.
Obrazek "Pierwowzór" pokazuje ogólną koncepcję, NIE końcowy efekt.
- Ozdoby w formie płaskorzeźby (jasne elementy wypukłe, ciemne wklęsłe). Nie wiem jaka głębokości byłaby dobra do wykonania, lecz "zalicytuję" 2mm na jelcu, 1-1,5 mm na ostrzu.
Również, mile widziane namiary na osoby, które można by polecić.
Poza wynagrodzeniem pracy, którego wysokość wyznaczył by kowal, oferuję dodatkowo 500zł bonusu. Premia może być większa w zależności od mojego zadowolenia.
Wszelkie krytyki/opinie/porady, które nie będą dotyczyły tematu mojego postu zostaną zignorowane.
Projekt może mieć pewne luki lub niedociągnięcia, które tylko wynikają z mojego braku wiedzy o zawodzie kowala. Jestem otwarty na kompromisy, o ile kowal będzie chętny wykonać miecz.
-----------------------------------------------------------------------------
Pilnie poszukuję kowala, który podjął by się wykonania nietypowego miecza.
Poniżej umieszczam plany i jaki efekt gotowego wyrobu chciałbym otrzymać.
Ważne: cały miecz NIE musi być wykonany przez jedną osobę. Poszczególne elementy (miecz, zdobienia, barwienie metalu, drewniana rękojeść) mogą być zrobione osobno przez innych rzemieślników.
Złota rama i klejnot nie będą częścią zlecenia.
PLANY
*Pierwowzór*
[Obrazek usunięty]
*Skala 1:1*
[Obrazek usunięty]
*Jelec i ostrze pod różnymi perspektywami*
[Obrazek usunięty]
Moje założenia:
- Chciałbym, aby miecz robił wrażenie wykonanego surowo, niczym w czasach średniowiecza.
(Np. ozdoby - wybrałbym ręczny grawer/trawienie kwasem od mechanicznego grawerowania.)
- Miecz wykonany z myślą o celach bojowych, jednak będzie służył jako przedmiot kolekcji.
(Proszę nie brać praktyczności pod uwagę, tylko wygląd.)
- Całkowita długość to 160cm.
- Ostrze o szerokości około 11cm w najszerszym miejscu, 7 cm w najwęższym. (Nie dotyczy to sztychu.)
- Ostrze 3cm grubości.
- Rozważam wykonanie płytkiego zbrocza.
- W ostrzu wycięta dziura na wylot dla klejnotu.
(Rozważam, pokrycie krawędzi otworu cienką warstwą skóry.)
- Szerokość jelca 27-30cm
- Trzon drewniany z ozdobnymi, metalowymi pierścieniami.
- Ozdoby jelca i ostrza zostaną jeszcze dopracowane i uproszczone.
Obrazek "Pierwowzór" pokazuje ogólną koncepcję, NIE końcowy efekt.
- Ozdoby w formie płaskorzeźby (jasne elementy wypukłe, ciemne wklęsłe). Nie wiem jaka głębokości byłaby dobra do wykonania, lecz "zalicytuję" 2mm na jelcu, 1-1,5 mm na ostrzu.
Również, mile widziane namiary na osoby, które można by polecić.
Poza wynagrodzeniem pracy, którego wysokość wyznaczył by kowal, oferuję dodatkowo 500zł bonusu. Premia może być większa w zależności od mojego zadowolenia.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2016, 11:43 przez Uriziel, łącznie zmieniany 7 razy.
-
VikingArt
Re: PILNIE POSZUKIWANY - Ambitny KOWAL do miecza FANTASY 160cm
Hm..ale to będzie ciężkie bydle..a jaki termin cię interesuje ?
W jednej ręce to go nie podniesiesz Uriziel.
Jedyna opcja to wykonanie konstrukcji skorupowej i wypełnienie
wnętrza pianką.
wnętrza pianką.
w stanach jest jeden: https://www.youtube.com/watch?v=Gfgv0zTrm-Q
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
reneq pisze:w stanach jest jeden: https://www.youtube.com/watch?v=Gfgv0zTrm-Q
He he ^^;
Już go pytałem w zeszłym roku. Niestety waluta stanęła na drodze.
Nie chcę półśrodków. I tak mnie boli, że użyję magnesów do trzymania klejnotu.Dara3 pisze:W jednej ręce to go nie podniesiesz Uriziel.
wnętrza pianką.
Chcę by miecz był wykuty. Waga to nawet nie jest problem.
Teraz to mnie interesuje znalezienie kowala, który ma dość ambicji i zdolności aby przywołać to bydle do życia XDVikingArt pisze:Hm..ale to będzie ciężkie bydle..a jaki termin cię interesuje ?
-
graffic
Uriziel - wierz mi, że ludzie tu zdolni, ambicji też nie można im odmówić
to ma być wersja użytkowa (klinga kuta) - czy wycinanka i kolorowanka ? - bo myślę że dla kolegów to bardziej istotna informacja - jeśli to drugie, to faktycznie waga jest nieistotna, rzecz kolejna - termin ? i materiały na wykończenie (mówię o zdobieniach), zakładany materiał na "klejnot" ? - kamień naturalny, szkło, syntetyk ? - magnes wg mnie jest słabym pomysłem i zupełnie bezzasadnych
myślę, że jeśli jesteś poważnie zainteresowany zleceniem czegoś takiego - to informacje techniczne i materiałowe oraz standard wykonania - będą kluczowe do podjęcia decyzji czy ktoś chciałby się w to pobawić czy nie
to ma być wersja użytkowa (klinga kuta) - czy wycinanka i kolorowanka ? - bo myślę że dla kolegów to bardziej istotna informacja - jeśli to drugie, to faktycznie waga jest nieistotna, rzecz kolejna - termin ? i materiały na wykończenie (mówię o zdobieniach), zakładany materiał na "klejnot" ? - kamień naturalny, szkło, syntetyk ? - magnes wg mnie jest słabym pomysłem i zupełnie bezzasadnych
myślę, że jeśli jesteś poważnie zainteresowany zleceniem czegoś takiego - to informacje techniczne i materiałowe oraz standard wykonania - będą kluczowe do podjęcia decyzji czy ktoś chciałby się w to pobawić czy nie
graffic pisze:Uriziel - wierz mi, że ludzie tu zdolni, ambicji też nie można im odmówić
Nie chciałem nikogo urazić
Od ponad 7 miesięcy walczę z szukaniem kowala, który chciałby to zrobić.
Owszem moje metody szukania były prymitywne.
(Rejestracja na forum odwróciła sytuację). Niemniej odmawiali mi kowale, których kwalifikacje robiły na mnie wrażenie. Ale znalazłem tutaj już wielu chętnych co bardzo mnie cieszy
Nie podałem dokładnych parametrów, bo już na samym obrazku ludzie wymiękali w przeszłości.
Zaraz poprawię opis
Czemu uważa Pan wykorzystanie magnesów za zły pomysł ?
-
graffic
tu się nikt nie uraził i nie został urażony
- więc luz
ad magnesów - a po co robić magnesy skoro można zakuć to w cargę ? (złotnicza metoda oprawiania kamieni szlifowanych) - można zrobić oprawę w metalu kolorowym i zwyczajnie to zakuć, uprzednio samą podstawę nitując do trzpienia klingi - proste, realne, rzemieślniczo poprawne i wpisujące się w klimat - PS to z jakiejś gierki ??
ad kowali i ich zniechęcenia - to nie tak - po prostu prace takie są czasochłonne, wymagają szerokiej wiedzy i doświadczenia plus lubowania się w takich klimatach (wówczas rzemieślnik zawsze coś doda od siebie co będzie in plus) - klasyczny kowal - nie do końca chce się bawić w takie "pierdoły" - to raczej zabawa dla szabelników choć z kolei oni maja ogólna awersję do mieczów typu fantasy... i stąd pewnie Twoje niepowodzenia w poszukiwaniach - inaczej rzecz ujmując: szukasz bardzo wąskiego grona rzemieślników-pasjonatów
z tym wymiękaniem to chyba lekka przesada... kowale to nie lękliwe chłopy hahahahah
ad magnesów - a po co robić magnesy skoro można zakuć to w cargę ? (złotnicza metoda oprawiania kamieni szlifowanych) - można zrobić oprawę w metalu kolorowym i zwyczajnie to zakuć, uprzednio samą podstawę nitując do trzpienia klingi - proste, realne, rzemieślniczo poprawne i wpisujące się w klimat - PS to z jakiejś gierki ??
ad kowali i ich zniechęcenia - to nie tak - po prostu prace takie są czasochłonne, wymagają szerokiej wiedzy i doświadczenia plus lubowania się w takich klimatach (wówczas rzemieślnik zawsze coś doda od siebie co będzie in plus) - klasyczny kowal - nie do końca chce się bawić w takie "pierdoły" - to raczej zabawa dla szabelników choć z kolei oni maja ogólna awersję do mieczów typu fantasy... i stąd pewnie Twoje niepowodzenia w poszukiwaniach - inaczej rzecz ujmując: szukasz bardzo wąskiego grona rzemieślników-pasjonatów
z tym wymiękaniem to chyba lekka przesada... kowale to nie lękliwe chłopy hahahahah
Wolałem się upewnićgraffic pisze:tu się nikt nie uraził i nie został urażony- więc luz
![]()
Klejnot musi mieć możliwość bycia wyjętym z miecza. Nie będzie tam na stałe.
Miałem skomplikowany projekt pierścienia, lecz jubiler zasugerował magnesy.
Praktyczność pomysłu mi się spodobała, chodź poprawność rzemieślnicza mnie tu boli ^^;
Jednak puki oczy nie widzą
Rozumiem i to mnie nie dziwi. Ten miecz jest wyzwaniem, lecz uważam, że wart moich poszukiwań i czasu kowala. A wąskie grono tylko mnie zachęca.
P.s. Tak
Re: PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm
No to ładnie, bo ostatnio właśnie grałem w G1 i jestem już pod koniec gdzie zdobyłem Uriziela 
What man is a man who does not make the world better?
Czadowa brońQmar pisze:No to ładnie, bo ostatnio właśnie grałem w G1 i jestem już pod koniec gdzie zdobyłem Uriziela
Na pierwszy rzut oka myślałem, że to "Smocza Zguba" z Gothic 2. Wciąż planuję wykonanie tego mieczaP.s. TakZ gry Gothic. Stara ale do dziś wspaniała.
Bardzo chętnie podjąłbym się zrobienia tego miecza (gdybym miał więcej czasu). Kuję ostrza hobbystycznie i ostatnio tempo produkcji mieczy u mnie to 1 na pół roku
Ale jakby @Obi_wan_0 był zainteresowany to może razem byśmy wykonali
//edit @Obi_wan_0 narzeka że ciężki projekt
ano ciężki 3cm grubości ostrza, wyjdzie sporo kg.
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD