Mlotek do kucia
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Mlotek do kucia
jak w temacie chciałbym młotek prostokątny ze zdobieniami w stylu słowiańskim wieczorem wrzucę zdjecia poglądowe 2kg mlotek do kucia, nie do ozdoby. Ciekawi mnie koszt takowego zlecenia
,, Rozpalone ogniem serce z piersi się wyrwało, uwięzione w ciele ludzkim tak bardzo cierpiało.
Ogień, który je rozpalił - nigdy nie przygaśnie, rozklepane na kowadle świeci coraz jaśniej. "
Ogień, który je rozpalił - nigdy nie przygaśnie, rozklepane na kowadle świeci coraz jaśniej. "
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Mlotek do kucia
Daj mi spokójbey pisze:Zamów bułatowy u Banana
Kontakt 517355290
wrzucam zdjęcia
o taki symbol mi chodzi
take cos znalazłem w google
a o taki młotek mi chodzi
fajnie by było dodać do młotka jeszcze cos jak jest wokół symbolu
o taki symbol mi chodzi
take cos znalazłem w google
a o taki młotek mi chodzi
fajnie by było dodać do młotka jeszcze cos jak jest wokół symbolu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
,, Rozpalone ogniem serce z piersi się wyrwało, uwięzione w ciele ludzkim tak bardzo cierpiało.
Ten ostatni to raczej m. kamieniarski. Jeżeli taki byś kupił, to pożytku z niego w kuźni nie ma. Jedyna opcja to stworzyć nowy na jego podobieństwo ze słusznego materiału.
wiesz co mam wiele młotków ale tym akurat najlepiej mi sie kuje nie wiedziałem ze jest kamieniarski ;p
to zdjęcie na którym jest mój młotek i po prostu chce identyczny z słowiańskimi symbolami myślałem nad wytrawieniem ale nie wiem jakiego efektu się spodziewać ;p z drugiej strony aby uzyskać taki symbol pewnie trzeba by było jakiś stempel zrobić i odkuć na młotku po nagrzaniu co z mojej strony długo jeszcze nie bd do wykonania i dla tego czekam aż znajdzie się hardcorowy kowal
to zdjęcie na którym jest mój młotek i po prostu chce identyczny z słowiańskimi symbolami myślałem nad wytrawieniem ale nie wiem jakiego efektu się spodziewać ;p z drugiej strony aby uzyskać taki symbol pewnie trzeba by było jakiś stempel zrobić i odkuć na młotku po nagrzaniu co z mojej strony długo jeszcze nie bd do wykonania i dla tego czekam aż znajdzie się hardcorowy kowal
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Napisałem "raczej" z dużym prawdopodobieństwem, bo nie wyraźny opis na fotce. Ale to nieważne
Pogadaj z Rumcajsem, temat młotków ma opanowany 
Co do stempla, jeżeli wzór miałby być wypukły, to nic prostszego do zrobienia. Wałek z odpowiedniej stali, np. 45, komplet iglaków, 30 minut roboty i na koniec obróbka cieplna.
Co do stempla, jeżeli wzór miałby być wypukły, to nic prostszego do zrobienia. Wałek z odpowiedniej stali, np. 45, komplet iglaków, 30 minut roboty i na koniec obróbka cieplna.
A mogę taki machnąć a co
Jak waść zainteresowany to na pw proszę pisać lub kontakt ze strony: kutenarzedzia.pl
Bobodar to 30min roboty to trochę naciągane... jak to miało by być na prawdę z sensem zrobione to trochę to czasu zajmuje, nie wspominając o tym że czas kosztuje...
Patrząc na to skłaniałbym się do wzoru wklęsłego wybitego/naciętego
Bobodar to 30min roboty to trochę naciągane... jak to miało by być na prawdę z sensem zrobione to trochę to czasu zajmuje, nie wspominając o tym że czas kosztuje...
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"
Mówimy o puncy, no może 45 minut, oczywiście przy wypukłym i bez okręgu. Wzór wklęsły to inna bajka, tu się zgodzę i wykonanie takiej zajęłoby mi na pewno ładnych kilka godzin + dorobienie kilku potrzebnych drobiazgów do jej wykonania. Przy pierwszej, mimo zalety łatwego wykonania, wadą jest to, że przy odbiciu potrzeba o wiele większej siły niż przy wklęsłym wzorze, a nawet pomocy drugiej osoby do porządnego pierdyknięcia młotem ... no chyba że się ma prasęRumcajs pisze:Bobodar to 30min roboty to trochę naciągane... jak to miało by być na prawdę z sensem zrobione to trochę to czasu zajmuje, nie wspominając o tym że czas kosztuje...
...albo za dużo imadeł
gdzieś tak 12 minuta filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=jQ_cFOcpeEc
Z tym imadłem to bez sensu troszkę bo ogranicza to w cholerę i tylko na brzegu jakiegoś elementu coś odbijesz... Lepiej praskę balansową i zastosowań masz milion... od stempli/punc, po przebijanie, odsadzanie itp.
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,