Galeria

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 27 kwie 2010, 22:29

:) przaśne!
tylko te wkręty powinny być czorne.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 27 kwie 2010, 22:35

Dobrze to określiłeś, miało być w takim swojskim klimacie.
Obrazek

Tomek Błotnicki
Kontakt:

Post autor: Tomek Błotnicki » 01 maja 2010, 22:32

Witam,
poniżej link do zdjęć ostatniej balustrady balkonowej. Montaż się udał przy wielkim udziale Salaputra, któremu jeszcze raz dziękuję za pomoc. Co ciekawe klient to prawie sąsiad Salaputra, a ja musiałem 170 km jechać z tymi balkonami na dachu auta.
I kolejna nauka: nigdy nie bierzcie wymiarów na rok przed realizacją - zawsze coś się spieerdoli. Ale na montażach tak bywa...

http://blotnicki.com/szklo.htm

pozdrawiam

PS.
W innym wątku ktoś prosił o tutorale - jak to sie robi... No to już piszę:
1 - projekt i pomysł,
2 - narysować w skali 1:1,
3 - wymyślić gdzie jakie techniki - gdzie przekucie, gdzie spęczenie, zakuwka, listek itp
4 - zrobić zgodnie z pkt.3
5 - jak na studiach - 3xz : zamontować, zapić, zapomnieć, :mrgreen: (żartowałem)

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 01 maja 2010, 23:02

Było miło pracować z Tomkiem... ale nie o tym chciałem ..zwróćcie uwagę na zdjęcie ze sposobem mocowania balustrady - wklejany pręt 20x20mm i na to obejma z płaskownika 20x6mm - bez tiga było by niewygodnie pospawać... warto stosować takie rozwiązania bo są ciekawe i stylistycznie pasują do całości...

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 02 maja 2010, 00:02

Czyli najpierw wkleiliście pręt w mur, a potem dospawaliście do tego objemkę, wszystko wygląda estetycznie i oryginalnie, a do tego sposób ten daje możliwość manewru o kilka cm przy montażu.
Jeśli można wiedzieć to jak zamontowałeś szkło, bo zimą wiadomo mróz naprężenia i te sprawy....

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 02 maja 2010, 00:05

Ladnie czysto ale to masz juz opanowane:)
Ja czekam z niecierpliwością na jakąś twoją realizację z innej bajki:) narazie powoli zaczynam ziemać i popadać w marazm jak patrze na te twoje prace:) CHlopie szkoda czasu !!!!eksperymentuj masz przeciez do tego podstawy i takie tam:)

Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 02 maja 2010, 00:11

Tomek odwaliłeś kawał porządnej roboty jest na co popatrzeć :-)Jak dla mnie te gałęzie nie pasują trochu do tej balustrady.Ale za to reszta po kowalsku zrobiona!!!

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 02 maja 2010, 00:32

Szkło jest zamontowane za pomocą dwóch uchwytów z pręta kwadratowego 10x10mm z dospawanymi ceowniczkami do których jest wciśnięty silikon bezbarwny zapewniający elastyczność połączenia...

Tomek Błotnicki
Kontakt:

Post autor: Tomek Błotnicki » 02 maja 2010, 01:08

Dzieki Salaputer za pijar - techniczne sprawy opisaleś super,
Paweł, ja też czekam na taką możliwość pracy, przy której pojadę po bandzie, ale realia są troche inne. Ten projekt zrobiłem 2 lata temu, pomiary brałem rok temu, a klepałem niedawno. Teraz zrobiłbym to inaczej. Niedługo też nie zapowiada się żaden odjazd artystczny. Za dwa miesiące startuję z przeszklonymi drzwiami z okuciami "a'la średniowiecze" do remontowanego średniowiecznego zamku. (Tam gdzie świeczniki robiłem) Nie będzie odjazdu, bo klient narzuca konserwatywny klimat. Ale będę mieć frajdę, bo odpocznę od zasranych balustrad, no i wycieczka na montaż pod Monachium.

Jutro postaram się wrzucić na forum zdjęcia szachów, które mam zrobione od dawna - trochę inne niż wszystko, co do tej pory robiłem. Też za tym tęsknię

Robert W.

Post autor: Robert W. » 02 maja 2010, 10:04

Tomasz szacunek 8-) prawdziwe kowalskie rzemiosło :mrgreen:
mam pytanie w sprawie tego typu montażu,czy temperatura przy spawaniu uchwytów nie uszkodzi żywicy na której są wklejone szpilki :?:

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 02 maja 2010, 11:29

Robert - nie uszkodzi - bo spawanie wykonujemy krokowo a nie ciągłym spawem - na początek spawamy dyskretnym ściegiem kotwę z prętem ramowym balustrady odczekujemy chwilę aby temperatura spadła (lub chłodzimy mokrą szmatką ) dokładamy obejmę i spawamy dwa krótkie ściegi po ok 15mm - to w zupełności wystarczy jeśli chcemy uzyskać efekt jednolitości to resztę uzupełniamy szpachlówką i po przeszlifowaniu i pomalowaniu mamy efekt jednego kawałka metalu.
W tym przypadku kotwa jest wykonana jako pręt kwadratowy 20x20mm z nawierconym otworem fi 12 mm do którego jest wciśnięty pręt okrągły fi 12mm i zaspawany - otwór montażowy do żywicy min 14mm. W przypadku takiego montażu jak w tym przypadku ( czyli montaż prostego odcinka między dwoma słupami/murkami) można nie stosować żywicy - tylko wywiercić otwór o średnicy kotwy ( w tym przypadku fi 12mm) bo balustrada i tak nie będzie miała możliwości przesunięcia się...

Tomek Błotnicki
Kontakt:

Post autor: Tomek Błotnicki » 02 maja 2010, 15:19

Szachy, które zrobiłem już rok temu, ale niedawno dopiero zebrałem się, aby je wykończyć. Wszystkie figury wykonane z profila 20x20x2, zero spawania, plansza blacha (chyba) 3mm, kwadraty z wykutym wzorem - nieregularne linie poprzecznie czarne i białe pola. Do wykucia wzorów na polach użyłem stempla , takiej większej puncy z naciętymi liniami, czyli po odciśnięciu na planszy linie są wypukle. Wszystko malowane po wyschnięciu mocno wyczyszczone szczotą drucianą (mechaniczną) i później lakierowane lakierem bezbarwnym. Po przetarciu szczotką farba zostaje tylko w zagłębieniach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Helga ten-door

Post autor: Helga ten-door » 03 maja 2010, 10:39

A, tu kilka prac. Jakby co, to pytać, chętnie będę się DZIELIŁ.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 11:09 przez Helga ten-door, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Helga ten-door

Post autor: Helga ten-door » 03 maja 2010, 17:09

Matthan
A, zapomniałem jednej foty. Klapa jest pełnosprawna. Nic się nie czaj, tylko bierz się do roboty. Coś odejmij, coś dodaj i będzie git. Może w czasie wakacji uda mi się zamontować resztę, czyli słupy razem z wałem i korbą. Jak na razie wyciąganie wody wiadrem na sznurku. I foty tu widzę koniecznie!
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 11:11 przez Helga ten-door, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

nitowane ogrodzenie

Post autor: harlem » 06 maja 2010, 22:43

namiastka wiosennej realizacji, tego co montujemy teraz razem z Salaputro. Za kilka dni większa relacja z tej inwestycji, możliwe że pojawią się tak nielubiane przez niektórych forumowiczów tutoriale 8-) [/i]

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”