Jak wyciszyć kowadło?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Jak wyciszyć kowadło?
Witajcie.
Nie wiem czy był podobny temat (ja przynajmniej nic nie znalazłem). Chciałem się dowiedzieć czym najlepiej wyciszyć kowadło? Jestem szczęśliwym posiadaczem kowadła o wadze około 30 kg i chciałbym go ustawić na pieńku. Na próbę ustawiłem go na starym pieńku sosnowym (lekko próchniejące) i po uderzeniu młotkiem bardzo "dzwoni" (nie wiem jak opisać dokładnie ten dźwięk. Jakie drewno najlepiej się nadaje jako podkład pod kowadło? Co podłożyć pomiędzy pieniek a kowadło? (skóra, tektura, filc etc) Czy może owinąć solidnie łańcuchem? a może macie jakieś inne porady?
Z góry dzięki i pozdrawiam
Nie wiem czy był podobny temat (ja przynajmniej nic nie znalazłem). Chciałem się dowiedzieć czym najlepiej wyciszyć kowadło? Jestem szczęśliwym posiadaczem kowadła o wadze około 30 kg i chciałbym go ustawić na pieńku. Na próbę ustawiłem go na starym pieńku sosnowym (lekko próchniejące) i po uderzeniu młotkiem bardzo "dzwoni" (nie wiem jak opisać dokładnie ten dźwięk. Jakie drewno najlepiej się nadaje jako podkład pod kowadło? Co podłożyć pomiędzy pieniek a kowadło? (skóra, tektura, filc etc) Czy może owinąć solidnie łańcuchem? a może macie jakieś inne porady?
Z góry dzięki i pozdrawiam
Re: Jak wyciszyć kowadło?
Często owija się łańcuchem. U mnie świetnie się sprawdza większy magnes podczepiony z boku czy pod rogiem.
Cześć.Ja zastosowałem patent z piaskiem.Do starej dębowej beczki włożyłem worek foliowy a następnie wsypałem do pełna piachu.Jak dla mnie rewelacja.Kowadło nie dzwięczy.Stara beczka dostała drugie życie a i prezentuje się super.Dodam jeszcze że z wysokością trafiłem idealnie.Pozdro. 
Lecioł zając koło kuźni,jaja naprzód a on późni.
-
egojack1
Bylo obszernie o tym pisane i nawet linki do filmow byly.
-
graffic
jeśli chodzi o podstawę z drewna - to proponuję topolę, lipę, ewentualnie wierzba (najmniej trwała) - ale dość dobrze tłumi dźwięk
podkłady ? - średni pomysł, czasem można robić podkłady z twardej gumy (np. stary taśmociąg) - ale dawanie podkładek tego typu powoduje że kowadło w mniejszym stopniu oddaje energię uderzenia, a co za tym idzie, więcej siły należy włożyć, aby coś odkuć
pomysły z piaskiem - ok
łańcuch / magnes - działają na zasadzie tłumienia drgań - można stosować, z różnym skutkiem, ważne by były dość masywne
podkłady ? - średni pomysł, czasem można robić podkłady z twardej gumy (np. stary taśmociąg) - ale dawanie podkładek tego typu powoduje że kowadło w mniejszym stopniu oddaje energię uderzenia, a co za tym idzie, więcej siły należy włożyć, aby coś odkuć
pomysły z piaskiem - ok
łańcuch / magnes - działają na zasadzie tłumienia drgań - można stosować, z różnym skutkiem, ważne by były dość masywne
U mnie świetnie działa klej montażowy, gruba warstwa pod szyną (kowadłem) i wytłumienie takie że sąsiadka przestała się skarżyć.
Ze swojego skromnego doświadczenia mogę powiedzieć, że u mnie beczka z piaskiem sprawdza się bardzo dobrze - zachęcony poprzednią dyskusją tu na forum, właśnie taką podstawę zastosowałem do swojego kowadełka
Niemniej jednak chyba najważniejsze jest dobre mocowanie - tak, aby kowadło było ściśle połączone z podstawą, aby jak najwięcej drgań przekazywało na podstawę, a podstawa w ziemię - czyli duża masa przejmująca i tłumiąca drgania.
To co piszecie o smole, kleju montażowym, itp specyfikach pod kowadło ma w mojej opinii duży sens.
z kowalskim pozdrowieniem,
kuj, kuj, skuwaj!
To co piszecie o smole, kleju montażowym, itp specyfikach pod kowadło ma w mojej opinii duży sens.
z kowalskim pozdrowieniem,
kuj, kuj, skuwaj!
kuj kuj, skuwaj!
Kowalskie pozdrowienie bardzo mi się podoba!

"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
- Grzegorz K.
- Administrator
A na jakiej zasadzie działa tu łańcuch bo trochę nie rozumiem. Ma być mocno przymocowany do pieńka ?
Czyń ,czuwaj i KUJ !!!
Łańcuch, bo szmatami, gąbką czy styropianem się nie da ze względu ppoż 
Łańcuch nie jest idealnym materiałem do izolacji akustycznej i przejmuje rezonans kowadła. Ale ponieważ nie jest monolitem, bo składa się z wielu ogniw, to dzięki temu dość skutecznie tłumi dźwięki. To tak w skrócie, bez wykładu z fizyki pochłaniania dźwięku ich i tłumienia.
... i nie do pieńka tylko owinięte kowadło ...
Łańcuch nie jest idealnym materiałem do izolacji akustycznej i przejmuje rezonans kowadła. Ale ponieważ nie jest monolitem, bo składa się z wielu ogniw, to dzięki temu dość skutecznie tłumi dźwięki. To tak w skrócie, bez wykładu z fizyki pochłaniania dźwięku ich i tłumienia.
... i nie do pieńka tylko owinięte kowadło ...
Dzięki już rozumiem .A z tym do pieńka to chodziło mi o to,że jest owinięty i wokoło kowadła i pieńka .
Czyń ,czuwaj i KUJ !!!