pomoc przy budowie skręcarki do prętów
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
germanista
pomoc przy budowie skręcarki do prętów
Witam serdecznie,
jestem laikiem w tym temacie wiec mam nadzieje, że będziecie wyrozumiali.
Chce zrobić prostą ręczną skręcarkę do prętów i płaskowników.
Widziałem różne w internecie. Poniżej zamieszczam zdjęcie i chciałem zapytać jak wykonac zaznaczony w czerwonym kółku element.
Czy można kupić coś takiego gotowego - chodzi mi o sam element?
Z góry dziękuje za wszelkie pomocne informacje i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Germanista
jestem laikiem w tym temacie wiec mam nadzieje, że będziecie wyrozumiali.
Chce zrobić prostą ręczną skręcarkę do prętów i płaskowników.
Widziałem różne w internecie. Poniżej zamieszczam zdjęcie i chciałem zapytać jak wykonac zaznaczony w czerwonym kółku element.
Czy można kupić coś takiego gotowego - chodzi mi o sam element?
Z góry dziękuje za wszelkie pomocne informacje i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Germanista
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ja to widze tak:
od lewej
masz pierscien z dospawana tuleja o dlugosci calego tego elementu
na ta tuleje masz nalozone lozysko
na lozysku jest element nr 2 dospawany do podstawy
pomiedzy tuleja wychodzaca z elementu nr 2 masz krazek a do niego dospawany pierscien ze srubami do przytrzymywania materialu ( to polaczenie to raczej chyba tylko na sruby - powiedzmy 4 dla stabilnosci )
calosc przelotowa oczywiscie
od lewej
masz pierscien z dospawana tuleja o dlugosci calego tego elementu
na ta tuleje masz nalozone lozysko
na lozysku jest element nr 2 dospawany do podstawy
pomiedzy tuleja wychodzaca z elementu nr 2 masz krazek a do niego dospawany pierscien ze srubami do przytrzymywania materialu ( to polaczenie to raczej chyba tylko na sruby - powiedzmy 4 dla stabilnosci )
calosc przelotowa oczywiscie
-
szekspir
Moim zdaniem najprostszy sposób budowy:
1.Bierzemy jedna rurke (wymiary na obrazkach sa przykładowe)
rurka Z
2. oraz drugą którą tniemy na trzy cześci ważne żeby jedna w drugą ciasno pasowały
część A
część B
część C
3.Na rurke Z zakładamyczęść A

4. Spawamy to do czoła (w miejscu zaznaczonym na czerwono) oraz wiercimy otwory kture następnie gwintujemy pod śrube najlepiej 10tke

5. Nastepnie do rurki Z dokładamy część B

6. Kolejnym krokiem jest nałożenie na rurke Z części C i dospawanie jej tak jak części A do czoła.

7. Dorabiamy nóżki

8. Następnie dospawujemy je do części B

9. Następnie do czałości dokładamy ramiona jak na obrazku

10 W ten sposub powstaje nam ruchoma część skręcarki powtarzając ruchy z punktu 3 i 4 jednak tym razem biorąc ruwne odcinki rurek uzyskujemy drugi uchwyt nie ruchomy. Dokładamy podstawe najlepiej z rowkiem tak zeby nie obracający sie uchwyt można było przesuwac do przodu i do tyłu uzyskując w ten sposub rużne długości kręcenia

KONIEC
1.Bierzemy jedna rurke (wymiary na obrazkach sa przykładowe)
rurka Z2. oraz drugą którą tniemy na trzy cześci ważne żeby jedna w drugą ciasno pasowały
część A
część B
część C3.Na rurke Z zakładamyczęść A

4. Spawamy to do czoła (w miejscu zaznaczonym na czerwono) oraz wiercimy otwory kture następnie gwintujemy pod śrube najlepiej 10tke

5. Nastepnie do rurki Z dokładamy część B

6. Kolejnym krokiem jest nałożenie na rurke Z części C i dospawanie jej tak jak części A do czoła.

7. Dorabiamy nóżki

8. Następnie dospawujemy je do części B

9. Następnie do czałości dokładamy ramiona jak na obrazku

10 W ten sposub powstaje nam ruchoma część skręcarki powtarzając ruchy z punktu 3 i 4 jednak tym razem biorąc ruwne odcinki rurek uzyskujemy drugi uchwyt nie ruchomy. Dokładamy podstawe najlepiej z rowkiem tak zeby nie obracający sie uchwyt można było przesuwac do przodu i do tyłu uzyskując w ten sposub rużne długości kręcenia

KONIEC
Prosze o wyrozumialosc ucze sie 
super projekt dodam parę poprawek :-) tylko że najlepiej mieć to urządzenie w pionie wtedy mogą kręcić 2 osoby i można nawet 16x16 ręcznie wykręcić, no i jeszcze pare spraw
- jakby ten ostatni rysunek dać pionowo z pokrętłem u góry to warto poniżej dolnego elementu zrobić jeszcze jeden ruchomy , taka podstawkę która ustawimy tzw /bazę pręta /
- trzeba by wywalić ten górny element z czarna kropka aby całe pokrętło dało się ściągać i zakładać na pręta, chodzi mi o tę tuleje z górnego uchwytu ,element A, a ewentualne mocowanie tzw, kamieni zrobić w górnej tulejce

- jakby ten ostatni rysunek dać pionowo z pokrętłem u góry to warto poniżej dolnego elementu zrobić jeszcze jeden ruchomy , taka podstawkę która ustawimy tzw /bazę pręta /
- trzeba by wywalić ten górny element z czarna kropka aby całe pokrętło dało się ściągać i zakładać na pręta, chodzi mi o tę tuleje z górnego uchwytu ,element A, a ewentualne mocowanie tzw, kamieni zrobić w górnej tulejce

Jolo zgodze się z dodaniem oporu (bazy) ruchomej na koncu za drugim uchwytem.
Jednakże nie zgodze sie z obruceniem skręcarki o 90 stopni ponieważ ogranicza to długość krędonego pręta ja jestem dosyć wysokim człowiekiem (186cm) a powyżej 150 cm nie kręciło by mi się za wygodnie a w pozycji poziomej można dać 2 ramiona po 120 cm co powinno być odpowiednim przełożeniem żeby skrecić pręt 16x16 i można również kręcić we dwie osoby a ograniczeniem długości pręta jest jedynie długość prowadnicy

Natomiast część A któą chcesz usunąć służy za uchwyt bez kamieni
cztery śruby trzymają jak uchwyt tokarski i pręt w takim wypadku wkłada się przez ruchomy uchwyt następnie przez nie ruchomy i dokręca się śruby można dać kontre wtedy ustawienie osi jest prostsze bo żeby wyciągnąć pręt wystarczy popuścić dwie śruby w każdym z uchwytów a przy włośeniu kolejnego wystarczy je dokręcić.

kolejnym argumentem aby zostawić w tym miejscu ta tuleje jest łatwość mieżenia długości skręcanej poprostu miezymy przestrzeń pomiędzy uchwytami
ps. to jest projekt skręcarki niskobudżetowej
ps2 najlepiej dorwać 2 rurki grubościenne wtedy skręcarka bedzie bardziej wytrzymała
Jednakże nie zgodze sie z obruceniem skręcarki o 90 stopni ponieważ ogranicza to długość krędonego pręta ja jestem dosyć wysokim człowiekiem (186cm) a powyżej 150 cm nie kręciło by mi się za wygodnie a w pozycji poziomej można dać 2 ramiona po 120 cm co powinno być odpowiednim przełożeniem żeby skrecić pręt 16x16 i można również kręcić we dwie osoby a ograniczeniem długości pręta jest jedynie długość prowadnicy

Natomiast część A któą chcesz usunąć służy za uchwyt bez kamieni

kolejnym argumentem aby zostawić w tym miejscu ta tuleje jest łatwość mieżenia długości skręcanej poprostu miezymy przestrzeń pomiędzy uchwytami
ps. to jest projekt skręcarki niskobudżetowej
ps2 najlepiej dorwać 2 rurki grubościenne wtedy skręcarka bedzie bardziej wytrzymała
Prosze o wyrozumialosc ucze sie 
-
szekspir