Moje nożyki i nie tylko

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Sandan

Post autor: Sandan » 23 gru 2010, 23:12

Moim zdaniem to wydłuża właśnie i wysmukla, po pogrubić "na brutala" to się już nie da.
Zawsze można wyciągnąć jeszcze dalej.

Ale można łatwo jeszcze tak zrobić, dostałby charakteru:

Obrazek

Sandan

Post autor: Sandan » 23 gru 2010, 23:16

Rób jak chcesz bo w praktyce to i tak wychodzi inaczej, dlatego ja nie planuję tylko robię spontanicznie dostosowując różne łuki do szlifierki.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 23 gru 2010, 23:23

a moze to? :D tylko ze nie bardzo umiem rysowac w paincie... :P i tak rysowalem na monitorze pisakiem :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 23 gru 2010, 23:29

ale masz wyobraźnię :) Ja zwykle potrafię zrobić mechanicznie ale z wymyśleniem jak to jak widać z nożami mam problemy :) z biżuterią z kolczugi jakoś lepiej idzie :P muszę się jeszcze dużo uczyć :D

Trzeba się teraz zastanowić jak zrobić takie ząbki... Pilnik trójkątny? Naciąć piłą to będzie kwadratowy wręb. Może tak też by było dobrze? Pomyślę :)

Może coś jeszcze przychodzi Ci do głowy ciekawego? :>

Edit:
Wat, to wychodzi taki nochal wtedy :P niezbyt lubię takie
:evil:

Sandan

Post autor: Sandan » 23 gru 2010, 23:33

Powiem Ci, że też fajnie. Wygląda teraz bardziej klasycznie, spokojnie, wysublimowanie.
Jest mniej agresywny od mojej wizji i szlif będzie łatwiejszy.

Szczerze mówiąc to painta odpaliłem dzisiaj pierwszy raz. Od czasów Amigi (ImageFx, DeluxePaint) nie używam programów graficznych. Nie mogę się przyzwyczaić - starych drzew się nie przesadza :(

Wyobraźni to ja nie mam za grosz! Nawet nie potrafię sobie ludzkich twarzy przypomnieć, albo jak ktoś był ubrany. Nawet mnie kiedyś ze studiów wyrzucili za rysunek techniczny. A potem musiałem z mapami po budowie latać. Wziąłem się za kowalstwo dla uspokojenia nerwów. Myślałem, że to prosto - wystarczy młotem walić. I znowu mam pod górkę :(
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, 23:43 przez Sandan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 23 gru 2010, 23:37

kurde bo to jest tak ze nie umiem rysowac w kompie :P mam dwie lewe rece i wogole. ale wiem jak chce zeby to wygladalo i nie bedzie nochala :P to teraz tylko jest i wynika z mojej pokracznosci w grafice :P

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 23 gru 2010, 23:44

chyba wiem o co Ci chodzi ale ten już tylko trochę zmodyfikuję jak już. Nie pierwszy nie ostatni nóż więc jeszcze dużo różnych rodzajów porobię bo nie lubię się powtarzać. Każdy kolejny z innym kształtem i w końcu przyjdzie czas nawet na nochala :P

Sandan

Post autor: Sandan » 23 gru 2010, 23:51

Tak jak z tymi malarzami. Pierwszy dopracowywał całe życie jeden obraz drugi przyszedł z pustym płótnem i namalował jednym ruchem idealne koło. Jeden doskonalił dzieło, drugi doskonalił siebie. Ja w ten sposób staram się być lepszym człowiekiem.

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 24 gru 2010, 00:08

Mądre słowa. Ah późna pora sprzyja różnym przemyśleniom, ale się zadumałem... Wniosek jest taki: trzeba się rozwijać i to najlepiej wszechstronnie, nie wiadomo kiedy co może się przydać a kowalstwo i ogólnie tworzenie jest czymś co daje ogromne pole do popisu i to mi się podoba :) Chcę poruszyć bardziej swoją wyobraźnię

Dzięki za rady chłopaki, rezultaty jakoś za kilka dni bo mnie rodzice w święta nie wypuszczą z domu :D Wesołego :)

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 24 gru 2010, 00:45

eee... a sciegna wolowe coby cienciwe na luk zrobic po indiansku? chyba jestescie za bardzo doslowni :P

dara

Post autor: dara » 24 gru 2010, 00:46

Nóż jest (był)na ogół narzędziem walki,albo krajania owoców warzyw itp.
Jeśli ten nożyk jest zaplanowany jako obieraczka do kartofelków to na pewno znakomicie się sprawdzi.
Ale bez ...jąder ...poprawność polityczna? na forum kowalskim?

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 24 gru 2010, 13:27

A co Ty Kill sądzisz o nożu? :P Szczerze mówiąc dziś w świetle dziennym jak go pooglądałem to się jakiś ładniejszy zrobił xP bo jest taki.... mój :) Jeśli się nie zdecyduję jednak na poprawki to żeby Wasze starania nie poszły na marne kolejny będzie w Waszym stylu :)

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 31 gru 2010, 10:14

Zrobiłem tak:
Obrazek
Obrazek
i myślę, że całkiem przyzwoicie wygląda bo tnie jak szalony :D mam ogolone pół łapy przez to :P

a tu 2 stare noże (ten długi to w ogóle latem zaczęty dlatego chyba nie równo kułem i się wygiął ciut).
Obrazek
Obrazek
Teraz dopiero wykończyłem jako, że w końcu mam szlifierkę taśmową :)
Bowie nie będę kończył bo oddaję go do oprawy znajomemu z knivesów w zamian za tytan :) (swoją drogą chyba założę temat co można by zrobić z niego - narzędzie jakieś czy nie ostry nożyk do otwierania puszek :P)

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 31 gru 2010, 10:41

Ten długi nóż mi się podoba, daj mu ładną rączkę i będzie cacy.

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 31 gru 2010, 10:51

będzie taka falka jako jelec (coś podobnego jak tu: http://www.north-river-custom-knives.co ... er3-1.html tylko dłuższa ta górna część) a dupka pod skosem i zawinięty dół do przodu, tak żeby razem z jelcem obejmowała palce jakby :) ciekawe czy mi się to uda ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”