Tutorial:Jak zrobić rękojeść z kory brzozy.

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Tutorial:Jak zrobić rękojeść z kory brzozy.

Post autor: Nomad » 24 paź 2009, 23:36

Witam!!

Przedstawię tutaj tutorial jak zrobić rękojeść z kory brzozy.

A więc zaczynamy.

Noż, na którym ma powstać rękojeść

Obrazek

Tu kawałek drewna, który miał być na początku rękojeści, ale ostatecznie popękał, był troche wilgotny, więc posłóży do ściśnięcia kory

Obrazek

Ucięty kawałek do docelowej grubości

Obrazek

Mierzenie szerokości otworu od trzpienia

Obrazek

Mierzenie grubości otworu od trzpienia

Obrazek

Wiercimy 2 dziurki obok siebie

Obrazek

Robimy 1 szeroki otwór, czyli przepiłowywujemy tą "barierę" między 2 otworami

Obrazek

Teraz możemy dopiłować pilnikiem otwór dokładnie pod trzpień, albo podgrzać trzpień na końcu i wcisnąć w drewno. Ja podgrzałem i wcisnąłem

Obrazek

Tak wygląda kora po wstępnym przycięciu. Interesuje nas ta z pomarańczowym spodem, ta z ciemnym jest niezbyt wytrzymała

Obrazek

Grubość kory, interesuje nas tylko ta najbardziej wierzchnia część głębiej jest takie grube coś, na czym leży ta kora, a jescze niżej jest drewno. Jak sie umiejętnie natnie, to można ściągnąć samą wierzchnią część bez szkody dla drzewa, tylko żeby nie był za durzy płat na raz

Obrazek

Teraz należy nożem, lub grubym papierem ściernym zetrzeć wszystkie luźne paski kory, jak wiadomo kora ma wiele warstw, mniej więcej w środku jest ta, która nas interesuje

Obrazek

Kora pocięta na kwadraty

Obrazek

Mierzenie szerokości otworu na tang

Obrazek

Mierzenie grubości otworu pod tang

Obrazek

Kwadraty z otworami pod trzpień. Te otwory mżna nacinać albo ręcznie, albo zagiąć pasek blachy w prostokąt, naostrzyc i wycinać. Nożem tak długo nie zajęło. Należy zrobić taki otwór, abo gładko i bez problemów wchodził "na styk". 2 krańcowe można zrobić odrobine ciaśniejsze niż trzpień. Należy zwrócić uwagę, żeby nacinać raz w poprzek układu tych naturalnych nacięć charakterystycznych dla brzozy, a raz wzdłuż, ponoć podczas obróbki lepiej sie zachowuje.

Obrazek

Kwadraty nałożone na trzpień.

Obrazek

Ja skleiłem zwykłym klejem do drewna, można też żywicą, co kto ma

Obrazek

Kora z klejem na wierzchu

Obrazek

Teraz na początek dajemy kawałek sklejki, żeby można było złapać ściskami, nakładamy kwadraty z klejem na trzpień, na to znowu kawałek sklejki, i ściskamy ściskami, czekamy aż całkowicie zwiąże. Można od czasu do czasu poruszac nożem, żeby sie nie skleiło z trzpieniem, chyba że już jest wszystko tak jak trzeba

Obrazek

Sklejony kawałek i obrobiony. Wyszedł twardszy niż myślałem. Doskonale sie go obrabia zarówno pilnikami, jak i szlifierkami. Tu gdzie jest wolne miejsce dam kawałek drewna, a na sam początek chce dać blaszke miedzianą, lub mosiężną.

Obrazek

Dołożyłek kawałek drewna na przód. Otwór robiony tak jak pokazywałem na początku. Mniej więcej wyrównałem i dałek kilka plaserków kory, żeby dobrze dolegało.

Obrazek

Drewno na tył rękojeści. Otwór wiercony tak jak poprzednie, tyle że nie do końca. Na wiertle zaznaczamy ile trzpienia wychodzi i wiercimy trochę głębiej.

Obrazek

Obrazek

Tutaj widać jak trzpień zagłębia się w przyszłą rękojeść.

Obrazek

Sklejany ostatni kawałek. Tu także dodałem kilka plasterków kory, żeby wszystko sie dobrze spasowało.

Obrazek

Lekko oszlifowany kawałek.

Obrazek

Zaznaczony kształt. Tutaj już tylko wasza wyobraźnia was ogranicza. Dalej robi sie tak jak każde inne, tyle że trzeba uważać na wstawke, bo łatwo sie może złamać

Obrazek

Wyszlifowana i gotowa rękojeść. Wystarczy zamontować na nożu. Ja wkleiłem na żywicy epoksydowej

Obrazek

Wnioski końcowe i rady:

-jeśli chcecie robić, to lepiej na większy nóż, mniejsze ryzyko pęknięcia
-trzeba bardzo dokładnie oczyścic materiał początkowy, bo potem mogą sie te warstwy oderwać
-lepiej oszlifować kore mniej więcej do danego kształtu, jak i końcówki z drewna, zanim sie je sklei, bo inaczej w imadle, jak sie źle ściśnie może pęknąć klejenie
-wycinać kwadraty tak, żeby po doszlifowaniu do kształtu nie tracić zbyt dużo materiału.
-kore dobrze znaleźć grubszą, niż taką cienką, ponoć łatwiej się ją zbiera na wiosne
-kora przed pocięciem musi być bardzo dobrze wysuszona, najlepiej pod jakimś naciskiem, żeby sie nie zrolowała
-przy ściskaniu kora bardzo się ściska ok. 30-40%, więc można zrobić 2 mniejsze kawałki i je skleić, albo od razu, ale dłuższe

Dzięki za uwagę, to koniec, efekt końcowy, jak mi sie uda uzyskać wkleję w innym wątku.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2009, 21:03 przez Nomad, łącznie zmieniany 9 razy.

michall91
Kontakt:

Post autor: michall91 » 25 paź 2009, 18:05

Siema
Warstwy kory będą klejone żywicą? - widziałem tak zrobioną rękojeść z jeansu i wyglądała świetnie.
Czy zostaną nabite i zabezpieczone jakimiś przekładkami żeby nie zmieniały pozycji?

Tak czy inaczej, czekam na ciąg dalszy :-D

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 25 paź 2009, 19:09

To akurat będzie na zwykłym kleju, być może kiedyś zrobie też taką z jeansów, też ciekawie wygląda.

Awatar użytkownika
Spontan
Kontakt:

Post autor: Spontan » 25 paź 2009, 21:50

Jestem ciekaw efektu końcowego.Mam taki nożyk z damastu który chciałem oprawić.Niestety łatwiej jest mi go wykuć niz oprawić :-? Wczoraj na przykład zamiast się relaksowac w sobotni wieczór wytrwale starałem sie go oprawić i efektem czego zmarnowałem wiele godzin pracy i kawałków drewna. :cry: Przyznam sie że brak efektów pracy studzi mój zapał w zajmowaniu się tworzeniem oręża ale nie sądzę że jest go w stanie ugasić.Potrzebuję się tego nauczyć i chciałbym znać kilka technik ale narazie puki co... szukam.
Przyznam Nomad ,że kibicuję twoim postępom i wyczekuję dalszej części tutorialu.pozdrawiam

sopikkopf
Kontakt:

Post autor: sopikkopf » 25 paź 2009, 23:32

michall91, masz fotke tego noża z rękojeścią z jeansu? w życiu nie słyszałem o takim patencie, a i mi jakoś on do głowy nie przyszedł.
Nomad, ja również kibicuje !

Henry

Post autor: Henry » 26 paź 2009, 10:16

Z jeansu to pewnie mikarta - żywica chemoutwardzalna, materiał (jeansy, len, mata szklana) i prasa. Robimy kostki i obrabiamy potem jak inne materiały na rękojeści.

michall91
Kontakt:

Post autor: michall91 » 26 paź 2009, 15:10

sopikkopf, dokładnie tak jak pisze Henry, tutaj link do tutorialu o który mi chodziło

Miriel

Post autor: Miriel » 26 paź 2009, 15:52

Tylko że ten sposób z korą brzozy i sposób z dżinsem, to różne techniki, tak mi się wydaje. Nomad, ty korę nałożyłeś na trzpień prostopadle, więc o ile to sobie wyobrażam, jak to będziesz robił, to po tym, jak ta zaschnie i jak będziesz szlifował, to wyjdzie wzór w pionowe paseczki - widać będzie te ułożone pionowo paski kory. A z tym dżinsem to chyba rękojeść jest zrobiona z ułożonych poziomo płasko na trzpieniu pasów dżinsu i dlatego po wyszlifowaniu uwidacznia się wzór mokume gane - szlifowanie i zaokrąglanie rękojeści odsłania na zaokrągleniach kolejne pasy materiału.

Znalazłam jeszcze tutaj z tego samego forum, co jest o tych dżinsach, można różne wzory robić na rękojeściach: http://www.aescustomknives.com/docs/tutorial4.htm

Ale pomysł z rękojeścią z kory bardzo ciekawy :-) ciekawa jestem dalszych zdjęć :-D
Ostatnio zmieniony 26 paź 2009, 16:40 przez Miriel, łącznie zmieniany 1 raz.

sopikkopf
Kontakt:

Post autor: sopikkopf » 26 paź 2009, 16:39

dzięki Michał-efekt powalający, ciekawe jaki był by gdyby zrobić z tymi spodniami jak z tą korą Nomadową.

Awatar użytkownika
lukasz
Kontakt:

Post autor: lukasz » 26 paź 2009, 20:46

I co nomadzie robiłeś coś dzisiaj?
jakieś postępy?

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 27 paź 2009, 07:32

Dopiero dzisiaj bede kończył wieczorem, jak ze szkoły wróce. Wczoraj wyciągnąłem nóż z tego, i troche jeszcze docisnąłem. Chce mieć pewnośc, że wszystko sie dobrze sklei.

Awatar użytkownika
lukasz
Kontakt:

Post autor: lukasz » 29 paź 2009, 16:00

No fajnie ale może dał byś jakąś wyraźniejszą fotkę... ?

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 29 paź 2009, 19:50

No niestety wyraźniejszej już nie będzie. Przepraszam, ale spieszyłem się i nie miałem dobrego światła. Następne już będą ok.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 05 lis 2009, 20:54

Tutorial uważam za skonczony.

ODPOWIEDZ

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”