Potrzebna podpowiedx

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
kseroks1
Kontakt:

Post autor: kseroks1 » 09 gru 2011, 09:50

Witam
Czytałem czytałem i zrobiłem jak mówił hamer(dzięki za podpowiedź). Ukosowałem ustawiłem szczelinę zrobiłem przetop TIGiem potem elektroda różowa i na to zasadowa. Spawy wyszły jak ta lala aż klient się trochę zdziwił jak zobaczył efekt końcowy w stosunku do ceny gotowego produktu( podkowy do pieca kaflowego) podkowa założona i grzeje jak szalona.
Ps. po spawaniu przetopu dokonałem próby ciśnieniowej wodnej na 2,5 bar i wszystko szczelnie było.

Co do szlifierek to polecam HILTI maszyny ponad wszystko sam użytkuję dwie małe kątówki 125mm i 115mm i tylko szczotki i łożysko na przekładni wymieniam co jakiś czas. dodam ze sprzęt nie jest oszczędzany(np ukosowanie około 1 godzina szlifowania non stop i nawet ciepła nie była )
pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję :D
kseroks1

Awatar użytkownika
hamer

Post autor: hamer » 09 gru 2011, 11:20

@kseroks1 Popełniłeś jedną niepotrzebną operację :)
Skoro przetop wykonałeś Tigiem, to niepotrzebnie użyłeś elektrody rutylowej.
Obecnie standardowo używa się Tiga do przetopów zamiast elektrody rutylowej (kiedyś nie było Tigów)
To tak na przyszłość :mrgreen:

Też używam Hilti 125mm, potwierdzam to co pisze @kseroks1 w mojej jest takie zabezpieczenie, że kiedy braknie prądu często zapominamy wyłączyć szlifierkę, jakie są skutki po powrocie prądu niejeden się przekonał. Szczególnie kiedy odłożył w niewłaściwe miejsce :evil: Ten model po pojawieniu się prądu nie uruchamia się, należy go wyłączyć i ponownie uruchomić. Taka ciekawostka :idea:
hamer

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”