Zamek do drzwi ! Pomóżcie

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

nata220

Zamek do drzwi ! Pomóżcie

Post autor: nata220 » 25 paź 2012, 10:00

witam

W moich drzwiach popsuł się zamek. A mianowicie drzwi można zamknąć na klucz ale niestety innej opcji już nie ma bo ten dzyndzelek co się drzwi zatrzaskują się urwał. Po wymontowaniu zamka pojechałam do sklepu i tam Panowie mi powiedzieli że ja już do tych drzwi zamka nie kupię bo ten zamek był na zamówienie i tyle. Dodam tylko że nie są to jakieś niewiadomo jakie drzwi. Jest to zwykłe skrzydło drzwi bez żadnych cudów. Z tego co wyczytałam jest to zamek wpuszczany. Czy mogę dokupić jakiś inny gotowy zamek ? czy rzeczywiście musi być identyczny jak ten co mam i muszę go zrobić ponownie na zamówienie ?
Bardzo proszę pomóżcie bo wkurza mnie to że za każdym razem muszę drzwi zamykać na klucz :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nati

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 25 paź 2012, 10:51

Nie trzeba było iść do sklepu tylko do ślusarza,na pewno by coś zaradził .W takich drzwiach z reguły są zamki wpuszczane,aczkolwiek jest ich kilka rodzajów.Drzwi mogły być wyprodukowane na przykład w Izraelu i nie koniecznie polskie zamki mogą do nich pasować.To co tobie wydaje się takie same w rzeczywistości może różnić się drobnymi szczegółami uniemożliwiającymi prostą wymianę.
Kontakt 517355290

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 25 paź 2012, 11:41

Wiele razy rozbierałem i przerabiałem różne zamki, również bardzo podobne. Według mnie trzeba po prostu dorobić urwany element i już.
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"

nata220

Post autor: nata220 » 25 paź 2012, 11:53

BANAN pisze:Nie trzeba było iść do sklepu tylko do ślusarza,na pewno by coś zaradził .W takich drzwiach z reguły są zamki wpuszczane,aczkolwiek jest ich kilka rodzajów.Drzwi mogły być wyprodukowane na przykład w Izraelu i nie koniecznie polskie zamki mogą do nich pasować.To co tobie wydaje się takie same w rzeczywistości może różnić się drobnymi szczegółami uniemożliwiającymi prostą wymianę.
i jak ma mi pomóc Pańska wypowiedź ? prosiłam o poradę a nie o złośliwe aluzje
Nati

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 25 paź 2012, 12:04

Jak to jak?Zadaniem handlowca jest sprzedać towar i zawsze najlepszy będzie ten,który ma na półce.Od napraw jest sektor usług i tam należy uderzyć,to nie żadna aluzja.
Kontakt 517355290

nata220

Post autor: nata220 » 25 paź 2012, 12:24

BANAN pisze:Jak to jak?Zadaniem handlowca jest sprzedać towar i zawsze najlepszy będzie ten,który ma na półce.Od napraw jest sektor usług i tam należy uderzyć,to nie żadna aluzja.
Ale ja nie zapytałam o to czy mój zamek da się naprawić dlatego też sektor usług nie jest dla mnie istotny. Zapytałam o kwestię handlową czy taki zamek robiony prawdopodobnie na zamówienie (prawdopodobnie ponieważ pan w sklepie nomi nie miał go na stanie więc po przeszukaniu magazynu i wszystkich półek stwierdził że on na pewno był robiony na zamówienie) można dokupić jakiś podobny prawie identyczny i coś tylko zmienić w futrynie czy niestety trzeba taki zamek zamówić ponownie?
Nati

Remington

Post autor: Remington » 25 paź 2012, 13:57

Istotnych jest kilka parametrów:
Wymiar listwy zamkowej (ta listwa co ją widać w grubości drzwi)
Wymiar puszki zamka
Rozstaw osi otworów pod klamkę i wkładkę zamka.

Z reguły te wymiary są znormalizowane i z szerokiego wachlarza zamków można coś dobrać.
Przy montażu czasem trzeba dłutem w otworze drzwi poskrobać.
Myślę, że trafiłaś na kiepski sklep, albo kiepską obsługę.
Najlepiej pojedź z zepsutym zamkiem do Castoramy, czy OBI i powinni panowie coś znaleźć.

Osobiście dla mnie, jak i większości użytkowników, najłatwiejsze by było wykręcenie dwóch śrubek, otworzenie zamka i naprawa złamanej części przez spawanie lub lutowanie.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 25 paź 2012, 18:30

nata220 pisze:
Ale ja nie zapytałam o to czy mój zamek da się naprawić dlatego też sektor usług nie jest dla mnie istotny.
A ja głupi myślałem,że masz już dość zamykania go kluczem :lol: A jeśli pan sprzedawca miał rację,że zamek robiony na zamówienie,to skąd będziesz wiedziała gdzie zamówić nowy?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 25 paź 2012, 18:31

nata 220 powiedz jakiej firmy jest ten zameczek bo widać wyraźnie napis ;)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 18:33 przez Kuba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 25 paź 2012, 18:32

Napis widać na zamku,który nata znalazła w internecie,co wcale nie znaczy,że jej zamek jest cechowany znakiem firmowym.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 18:36 przez BANAN, łącznie zmieniany 2 razy.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 25 paź 2012, 18:35

Dzięki za podpowiedz poprawilem :)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 26 paź 2012, 06:29

Nata zamiast kupować nowy zamek zamontuj od od środka haczyk i po problemie
od pola zawsze możesz kołkiem zaprzeć.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 30 paź 2012, 22:28

Ja kiedyś takie różne drzwi i zamki sprzedawałem. Może coś się zmieniło od tego czasu, ale wg mnie to do wymiany zamka potrzebne są tylko dwa wymiary: odległość klamki od klucza (ewentualnie blokady łazienkowej), i drugi: odległość od klucza do krawędzi zamka (listwy zamkowej). Pozostałe wymiary są w najczęściej spotykanych skrzydłach stałe. Przejrzyj TE PROPOZYCJE i zwróć uwagę na wymiary. Na rysunkach widać też jak należy mierzyć zamek.
Problem pewnie jednak w tym, że teraz tak dużo różnej "Chińszczyzny"....
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 30 paź 2012, 23:20

Lub znaleźć dobry market budowlany z drzwiami.Tez miałem ten sam problem,tylko ze klucze pogubiłem.Z obsługa sklepu przeszukała magazyn w końcu znalazła taki sam ale w drzwiach wystawowych. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Tadek

Post autor: Tadek » 31 paź 2012, 21:47

ja ostatnio wymieniałem zamek teściowi do gołębnika wykręciłem zawiozłem do sklepu zapłaciłem 12,50 czemu tak drogo bo nietypowy z lat 60. morze dobry osiedlowy metalik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”