W moich drzwiach popsuł się zamek. A mianowicie drzwi można zamknąć na klucz ale niestety innej opcji już nie ma bo ten dzyndzelek co się drzwi zatrzaskują się urwał. Po wymontowaniu zamka pojechałam do sklepu i tam Panowie mi powiedzieli że ja już do tych drzwi zamka nie kupię bo ten zamek był na zamówienie i tyle. Dodam tylko że nie są to jakieś niewiadomo jakie drzwi. Jest to zwykłe skrzydło drzwi bez żadnych cudów. Z tego co wyczytałam jest to zamek wpuszczany. Czy mogę dokupić jakiś inny gotowy zamek ? czy rzeczywiście musi być identyczny jak ten co mam i muszę go zrobić ponownie na zamówienie ? Bardzo proszę pomóżcie bo wkurza mnie to że za każdym razem muszę drzwi zamykać na klucz
Zamek do drzwi ! Pomóżcie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Zamek do drzwi ! Pomóżcie
witam
W moich drzwiach popsuł się zamek. A mianowicie drzwi można zamknąć na klucz ale niestety innej opcji już nie ma bo ten dzyndzelek co się drzwi zatrzaskują się urwał. Po wymontowaniu zamka pojechałam do sklepu i tam Panowie mi powiedzieli że ja już do tych drzwi zamka nie kupię bo ten zamek był na zamówienie i tyle. Dodam tylko że nie są to jakieś niewiadomo jakie drzwi. Jest to zwykłe skrzydło drzwi bez żadnych cudów. Z tego co wyczytałam jest to zamek wpuszczany. Czy mogę dokupić jakiś inny gotowy zamek ? czy rzeczywiście musi być identyczny jak ten co mam i muszę go zrobić ponownie na zamówienie ? Bardzo proszę pomóżcie bo wkurza mnie to że za każdym razem muszę drzwi zamykać na klucz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nati
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Nie trzeba było iść do sklepu tylko do ślusarza,na pewno by coś zaradził .W takich drzwiach z reguły są zamki wpuszczane,aczkolwiek jest ich kilka rodzajów.Drzwi mogły być wyprodukowane na przykład w Izraelu i nie koniecznie polskie zamki mogą do nich pasować.To co tobie wydaje się takie same w rzeczywistości może różnić się drobnymi szczegółami uniemożliwiającymi prostą wymianę.
Kontakt 517355290
i jak ma mi pomóc Pańska wypowiedź ? prosiłam o poradę a nie o złośliwe aluzjeBANAN pisze:Nie trzeba było iść do sklepu tylko do ślusarza,na pewno by coś zaradził .W takich drzwiach z reguły są zamki wpuszczane,aczkolwiek jest ich kilka rodzajów.Drzwi mogły być wyprodukowane na przykład w Izraelu i nie koniecznie polskie zamki mogą do nich pasować.To co tobie wydaje się takie same w rzeczywistości może różnić się drobnymi szczegółami uniemożliwiającymi prostą wymianę.
Nati
Ale ja nie zapytałam o to czy mój zamek da się naprawić dlatego też sektor usług nie jest dla mnie istotny. Zapytałam o kwestię handlową czy taki zamek robiony prawdopodobnie na zamówienie (prawdopodobnie ponieważ pan w sklepie nomi nie miał go na stanie więc po przeszukaniu magazynu i wszystkich półek stwierdził że on na pewno był robiony na zamówienie) można dokupić jakiś podobny prawie identyczny i coś tylko zmienić w futrynie czy niestety trzeba taki zamek zamówić ponownie?BANAN pisze:Jak to jak?Zadaniem handlowca jest sprzedać towar i zawsze najlepszy będzie ten,który ma na półce.Od napraw jest sektor usług i tam należy uderzyć,to nie żadna aluzja.
Nati
Istotnych jest kilka parametrów:
Wymiar listwy zamkowej (ta listwa co ją widać w grubości drzwi)
Wymiar puszki zamka
Rozstaw osi otworów pod klamkę i wkładkę zamka.
Z reguły te wymiary są znormalizowane i z szerokiego wachlarza zamków można coś dobrać.
Przy montażu czasem trzeba dłutem w otworze drzwi poskrobać.
Myślę, że trafiłaś na kiepski sklep, albo kiepską obsługę.
Najlepiej pojedź z zepsutym zamkiem do Castoramy, czy OBI i powinni panowie coś znaleźć.
Osobiście dla mnie, jak i większości użytkowników, najłatwiejsze by było wykręcenie dwóch śrubek, otworzenie zamka i naprawa złamanej części przez spawanie lub lutowanie.
Wymiar listwy zamkowej (ta listwa co ją widać w grubości drzwi)
Wymiar puszki zamka
Rozstaw osi otworów pod klamkę i wkładkę zamka.
Z reguły te wymiary są znormalizowane i z szerokiego wachlarza zamków można coś dobrać.
Przy montażu czasem trzeba dłutem w otworze drzwi poskrobać.
Myślę, że trafiłaś na kiepski sklep, albo kiepską obsługę.
Najlepiej pojedź z zepsutym zamkiem do Castoramy, czy OBI i powinni panowie coś znaleźć.
Osobiście dla mnie, jak i większości użytkowników, najłatwiejsze by było wykręcenie dwóch śrubek, otworzenie zamka i naprawa złamanej części przez spawanie lub lutowanie.
- BANAN
- arcyweteran forum
A ja głupi myślałem,że masz już dość zamykania go kluczemnata220 pisze:
Ale ja nie zapytałam o to czy mój zamek da się naprawić dlatego też sektor usług nie jest dla mnie istotny.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Napis widać na zamku,który nata znalazła w internecie,co wcale nie znaczy,że jej zamek jest cechowany znakiem firmowym.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 18:36 przez BANAN, łącznie zmieniany 2 razy.
Kontakt 517355290
Ja kiedyś takie różne drzwi i zamki sprzedawałem. Może coś się zmieniło od tego czasu, ale wg mnie to do wymiany zamka potrzebne są tylko dwa wymiary: odległość klamki od klucza (ewentualnie blokady łazienkowej), i drugi: odległość od klucza do krawędzi zamka (listwy zamkowej). Pozostałe wymiary są w najczęściej spotykanych skrzydłach stałe. Przejrzyj TE PROPOZYCJE i zwróć uwagę na wymiary. Na rysunkach widać też jak należy mierzyć zamek.
Problem pewnie jednak w tym, że teraz tak dużo różnej "Chińszczyzny"....
Problem pewnie jednak w tym, że teraz tak dużo różnej "Chińszczyzny"....
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali