FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
Mam już składniki, nie rzecz w temperaturze, tylko w analizie tendencji i w przeliczeniu proporcji węgiel-żelazo. Tyle jestem w stanie uzyskać w wyniku analizy wykresu.
Tendencja da mi informację na temat przebiegu reakcji i nadwyżki węgla której będę musiał użyć do momentu rozgrzania się żelaza do temperatury roboczej (początkowym etapem będą straty węgla drzewnego w tyglu).
To jest podstawowa wiedza którą każdy hutnik nawet amator powinien mieć aby zoptymalizować proces. Jak za długo będzie się dorzucało koksu to stal się odwęgli, jak studzenie będzie przebiegało za wolno to stal się odwęgli i po zawodach.
Oprócz temperatury drugim ważnym czynnikiem jest czas przebiegu procesu nawęglania stali, ale nie śmiem nawet pytać o takie detale, o wydajność procesu tworzenia się cementytu też nie śmiem pytać.
Jak widzicie jestem w stanie racjonalnie uzasadnić zapotrzebowanie na wiedzę, teraz czekam na uzasadnienie krytyki.
Tendencja da mi informację na temat przebiegu reakcji i nadwyżki węgla której będę musiał użyć do momentu rozgrzania się żelaza do temperatury roboczej (początkowym etapem będą straty węgla drzewnego w tyglu).
To jest podstawowa wiedza którą każdy hutnik nawet amator powinien mieć aby zoptymalizować proces. Jak za długo będzie się dorzucało koksu to stal się odwęgli, jak studzenie będzie przebiegało za wolno to stal się odwęgli i po zawodach.
Oprócz temperatury drugim ważnym czynnikiem jest czas przebiegu procesu nawęglania stali, ale nie śmiem nawet pytać o takie detale, o wydajność procesu tworzenia się cementytu też nie śmiem pytać.
Jak widzicie jestem w stanie racjonalnie uzasadnić zapotrzebowanie na wiedzę, teraz czekam na uzasadnienie krytyki.
Forum służy uzyskiwaniu odpowiedzi, na blogu znajdzie się przerysowany odręcznie wykres i analiza wykresu, to mogę zapewnić.
Takie dane muszą być, nie wierzę że wszystkie huty działają na proporcji "na oko" to by generowało zbyt duże straty.
Jeżeli błędnie rozumuję i huty posługują się innymi danymi to z pokorą proszę o korektę.
Takie dane muszą być, nie wierzę że wszystkie huty działają na proporcji "na oko" to by generowało zbyt duże straty.
Jeżeli błędnie rozumuję i huty posługują się innymi danymi to z pokorą proszę o korektę.
- Grzegorz K.
- Administrator
"Mały poradnik hartownika" S. Jabłoński. Tam coś jest.Hydrino pisze:chociażby podpowiedzi gdzie takich danych szukać.
Teorii się nie przeskoczy, niestety.
A jak będziesz po studiach, to jest też taka strona: klik , na której dosyć sporo można znaleźć.
Znalazłem ciekawego linka może na tej stronce znajdziesz konkretniejsze informacje.
http://adrianolek.com/naukajazdy/pliki/ ... ia.htm#gor
http://adrianolek.com/naukajazdy/pliki/ ... ia.htm#gor
W temperaturach czerwonego żaru (800 - 900°C) i wyższych, węgiel stosunkowo łatwo rozpuszcza się w żelazie, dlatego w piecu hutniczym czy kowalskim może nastąpić tzw. nawęglenie stali. W takich temperaturach powstaje roztwór stały węgla w żelazie, zwany AUSTENITEM.
Tyle mi wystarczy, dzięki za nakierowanie. Z obliczeniami dam sobie radę.Only a very small amount of carbon can be dissolved in ferrite; the maximum solubility is about 0.02 wt% at 723 °C (1,333 °F) and 0.005% carbon at 0 °C (32 °F).
Założę wydajność nawęglania jako 0,1%. Zmieniłem po analizie problemu.