Moja skromna kuźnia

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 11 maja 2013, 18:08

Brona, było się nie męczyć ze spawaniem dmuchawy z cienkiej blaszki w dodatku elektrodą tylko sobie suszarkę do włosów ze 250W kupić :mrgreen: -nawet regulację nadmuchu byś miał.

Brona

Post autor: Brona » 11 maja 2013, 19:36

Piszę wcześniej, że odkurzacz miałem do dmuchania ale znudziło mi sie to graciarstwo, a teraz ładnie malutkie na stałe będzie amocowane i git

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 11 maja 2013, 20:38

To , że próbujesz sam coś robić , to niezmiernie mi się podoba , ale staraj się , włożyć w tą pracę nieco więcej czasu i cierpliwości , bo estetyki i czystości roboty to tu za grosz nie ma . A pamiętaj , jak nauczysz się tak robić teraz , to ciężko Ci będzie się przestawić . Brak miga tiga , czy plazmy nie tłumaczy Cię wcale .

Brona

Post autor: Brona » 11 maja 2013, 21:21

krzysiekass, Jak umiałem tak zrobiłem, ale będę się bardziej starał i poświęcał kolejnym pracą więcej czasu. ;)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 12 maja 2013, 09:18

krzysiekass, Również zwróciłem uwagę na nieład Brony podczas prac twórczych ale jakoś nie chciałem chłopakowi podcinać skrzydeł. Brona staraj się aby każda następna robota była doskonalsza od poprzednich, jedynie w taki sposób będziesz się doskonalił. Kiedy miałem lat 15 to tak jarałem się robotą, że jak postanowiłem zrobić siłownianą konstrukcję to musiałem ją skończyć tego samego dnia, bo inaczej nie mogłem zasnąć. Wiadomo, że taki pośpiech odbija się na efekcie końcowym, tak jak w przypadku twojej dmuchawy. Pokory i cierpliwości nauczyła mnie metaloplastyka, z której się utrzymuję. Więc popraw się Brona i nie wal bubli bo z taką perfekcją to i w Chinach roboty nie znajdziesz. Ratuje cię jedynie twój młody wiek. :D Teraz zadaj sobie pytanie, co pomyśli twój przyszły klient, który jako pierwsze zobaczy twoje narzędzia, tworzone w pośpiechu. Za jakiś czas, to co teraz składasz, będzie twoją wizytówką, która gówniano odbije się na wizerunku fachowca. :P Przykładem cierpliwości jest kolega Krzysiek, który szlifierkę taśmową robi etapami, a te są głęboko przemyślane oraz rozłożone w czasie. :D

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 12 maja 2013, 12:26

Koledzy, to dobrze, że dajecie wskazówki i reprymendy młodszemu.
Ja jednak chciałem zwrócić uwagę (na podstawie tej dmuchawy), że takich szesnastolatków jak Brona, to ze świecą szukać. I to właśnie tacy jak On będą w przyszłości dobrymi fachowcami. Dlaczego? Bo Jemu chce się chcieć.
Uczę między innymi zajęć technicznych w gimnazjum i często zdarza się, że piętnastolatek nie chce wiercić, bo boi się wiertarki....

Brona - nie kupuj. Co tylko się da, rób sam. W ten sposób nauczysz się więcej niż Ci się może wydawać.

I dalej namawiam Cię do samodzielnego zrobienia kleszczy ;)
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 12 maja 2013, 12:35

Jak wspomniałem wcześniej, Brona to nieoszlifowany diament, który właśnie poddajemy obróbce poprzez dawanie dobrych, nie zawsze mile widzianych rad. Gdybym nie widział w naszym młodszym koledze olbrzymiego potencjału to nie zwracałbym mu uwagi, bo czepianie się kogoś kto nie wykazuje chęci i zdolności uważam za kopanie leżącego. Brona będzie świetnym fachurą i jak na starcie dostanie trochę po uszach :D to pójdzie w dobrym kierunku. Osobiście to marzy mi się taki pomocnik, któremu mógłbym wtłoczyć do głowy sporo tego co sam poznałem. :D

Brona

Post autor: Brona » 12 maja 2013, 12:43

Aries pisze:Uczę między innymi zajęć technicznych w gimnazjum i często zdarza się, że piętnastolatek nie chce wiercić, bo boi się wiertarki....
Hehe bez przesady, ale to już jest śmiech na sali.

Narazie nic nie robię tzn. nie robię nic kutego bo jak juz kilka razy pisałem musze palenisko wystawiać przed warsztat, a deszcz pada już od piatku i nie wiedzę jakoś tego ognia w deszczu. Ale jak słoneczko wyjdzie to tżeba cos zdzialać bo połowie forumowiczów naobiecywalem, że zacznę coś dokładnie i starannie robić i wstawiać fotki na forum. Myślę, ze sie doczkamy :P

Brona

Post autor: Brona » 12 maja 2013, 12:46

Jacek Sz, Bym miał bliżej to jeszcze dzisiaj jadę do cb hehe. Ale już jestem umówiony z znajomym na wakacyjne praktyki i mały zarobek
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, 12:57 przez Brona, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 12 maja 2013, 12:48

Pracuj, pracuj, a dostaniesz jakiś fajny młotek. :D Tylko coś ładnego zrób bo kowalskie młotki jak już zauważyłeś, są w cenie.

Brona

Post autor: Brona » 12 maja 2013, 12:55

Od malego na całego :lol: będę robił kwietnik jak już pisałem

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 12 maja 2013, 13:06

Może zrób kwietnik z kutych gałęzi, to tematyką nawiążesz do roślin, a i tego typu kwietniczek lepiej będzie wyglądał bez kwiatków. :mrgreen: :P

Brona

Post autor: Brona » 12 maja 2013, 13:22

HAHA kwietnik bez kwiatów ciekawe to będzie, zobaczymy jeszcze

A może coś w tym stylu ?

Główna rółka fi 50 Wys. 2m / 2.20m
4 łuki utrzymujące doniczki z kwiatami z pręta 10x10 mm ( czy takie wymiary łuku wystarczą czy szersze to powinno być ? )
3 elemęty typu S na nóżki z pręta 10x10 mm
do tego jakieś ozdobne zakówki
I grot na górny koniec rury

Sorki za obrazek ale lepiej nie umię w pancie malować :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 12 maja 2013, 15:55

Zrób katane :mrgreen:

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 12 maja 2013, 18:32

To raczej nie będzie stało stabilnie

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”