Zaproszenie do Kuźni Kurpiowskiej :)

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 03 paź 2013, 21:30

O właśnie - lada. Przepiękna sprawa. Proste i skuteczne urządzenie ale bardziej do fliski niż kucia :P . Mój tata posiada cały komplet do flisowania - po dziadku.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

Umi

Post autor: Umi » 03 paź 2013, 22:45

Lada podobnie jak większość narzędzi wymagała współpracy kilku rzemieślników bez kowala który robił hak z łańcuchem i dźwignią to znikąd nadziei ;) Najczęściej służyła do załadunku drewnianych bali przy wyrębie lasów ale kiedyś widziałem jak kowal używał jej jako podnośnika przy naprawie kół wozów :) Dałem ją tu dlatego że to i urządzenie pomocnicze i wyrób kowalski :D

Umi

Post autor: Umi » 11 paź 2013, 16:21

Piękny i ciepły weekend się zapowiada . Zapraszam więc na niedzielną wycieczkę do Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie. W południe podwoje kuźni dla Wszystkich chętnych będą szeroko otwarte :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 14 paź 2013, 17:36

Marek, opowiadaj jak było :?:
Kontakt 517355290

Umi

Post autor: Umi » 14 paź 2013, 22:05

Już gadam :) Dopiero udało mi się ściągnąć jakieś pierwsze zdjęcia bo wczoraj w ferworze walki to nic nie zrobiłem i ściągam od Wszystkich którzy wczoraj coś cykali ;) Mam obiecane więcej ale dopiero jutro i pojutrze :D Pogoda dopisała , kuźnia „zarejestrowana” u Pana Boga i jak to ksiądz proboszcz podsumował teraz już jest ubezpieczona we właściwej instancji :lol: Gości było nawet sporo. Jak widać społeczeństwo jest bardzo zainteresowane kowalstwem Dla starszych to podróż do dzieciństwa dla młodych to wspaniała nowa nieznana przygoda. Wśród gości byli i historycy i etnografowie Wszyscy jednoznacznie stwierdzili że to bardzo dobry pomysł który należy wspierać :!: a że byli również przedstawiciele władz to zarzekli się że będą pomagać w rozwijaniu pomysłu dalej :idea: Super robotę zrobili Nasi koledzy z forum których widać na zdjęciach Grzegorz z Jackiem już przypadli Wszystkim do serca a nawet stali się ulubieńcami lokalnej prasy :mrgreen: Krótko mieliśmy czasu na samą robotę ale kiedy kowadło zadźwięczało od młota to widziałem autentyczne łzy w oczach ludzi. Zgodnie stwierdziliśmy z Chłopakami że kuźnia wymaga jeszcze pracy nad jej rozwojem i trzeba trochę przerobić nadmuch bo do węgla drzewnego jest ok. ale do koksu wymaga lekkiej przeróbki :!: Ogólnie było naprawdę jak dla mnie super sympatycznie . Ale to dla mnie ;) obiektywniej może wyrażą się Grzegorz z Jackiem :D

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 14 paź 2013, 22:09

Umi ty byś może do Swołowa w 2014 zawitał? :)
Obrazek

Umi

Post autor: Umi » 14 paź 2013, 22:17

A wiesz Grzegorz że to niezła myśl :!: :D

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 14 paź 2013, 22:19

No to mam nadzieję że czujesz się zaproszony :) Trzeba się wreszcie poznać osobiście :)
Obrazek

Umi

Post autor: Umi » 14 paź 2013, 22:42

Jesteśmy umówieni ;) Chyba że wybuch trzeciej Światowej :mrgreen:

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 15 paź 2013, 19:01

Przybyłem, zobaczyłem, stuknąłem w kowadełko, rozejrzałem się po okolicy i gębusia mi się uśmiechnęła :mrgreen:
Idealne miejsce, aby cyklicznie zjazd kowali robić. Jest gdzie kuć, jest gdzie spać i co najważniejsze – dobrze karmią.
Krótko mówiąc jest miejsce, tu na Mazowszu, gdzie można kowalskie imprezki integracyjne robić :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 15 paź 2013, 20:02

Elegancka kuźnia więc jeszcze eleganckiego ogromnego kowadła brakuje, nawet większego niż to swołowskie :P :
http://tablica.pl/oferta/400kg-kowadlo- ... a45fddd6b6

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 15 paź 2013, 20:21

Umi ma tyle kowadeł w kolekcji, że nie jedną tablicę mógłby zapełnić :lol:
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 15 paź 2013, 20:24

O to kowadło z Koszalina... fajne ale drogie.
Obrazek

VikingArt

Post autor: VikingArt » 15 paź 2013, 23:51

Bey tym mnie przekonałeś "dobrze karmią" nic tylko dziołchę do auta i w drogę :)
Tak jak Magda pisała trzeba Markowi zrobić wjazd na kuźnię :mrgreen:

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 16 paź 2013, 12:47

Ok, no to kilka słów ode mnie. Dobrze karmią? - to chyba mało powiedziane. To co ujrzałem, gdy zaproszono nas "drobną przegryzkę", to stoły uginające się pod ciężarem potraw. Wszystko pyszne, regionalne i mnóstwo, na odchodnym dostaliśmy gościniec, jeszcze nie zjadłem wszystkiego :).
Sama kuźnia jest bardzo sympatyczna, na razie pachnie nowością - ale ma potencjał.
Tak jak rozmawialiśmy z Markiem i Jackiem, Mazowsze to praktycznie biała plama na kowalskiej mapie Polski. Kuźnia w Pniewie może zapełnić tę lukę, a ze względu na położenie i przede wszystkim nadzwyczaj przychylną atmosferę, ma na to duże szanse.
Ja na pewno, ile tylko będę mógł, będę się angażował w jej działalność.
Podsumowując, mam z niedzielnej uroczystości same jak najlepsze wrażenia.
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”