Kowal BANAN

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 03 paź 2014, 10:09

to podobnie ostatnio czyściłem młotek i babkę (taką próbę robiłem) i działało nieźle :)
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
fu

Post autor: fu » 03 paź 2014, 13:02

Bananiku wyrabiasz się artystycznie!!! duzo pieknych prac, własnie przejrzałem...

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 03 paź 2014, 18:15

Ja w ten sposób trawiłem swój pierwszy nożyk. Bardzo poszarzał, na 1,5 litrową butelkę dałem 4 torebki kwasku do połowy wrzątek do połowy letnia woda

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 04 paź 2014, 13:19

Ostatnio czytałem fragmenty perskich czy tureckich tłumaczonych książek gdzie były opisy zdobienia bułatu, po całym procesie następowało trawienie głowni w soku z cytrusów, więc jak widać jest to potwierdzona historyczna metoda :) Być może jakoś zagęszczali czy coś zeby zwiększyć stężenie kwasu.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 22 paź 2014, 13:39

Dawno tu nic nie pisałem :> takie tam przęsełko. Góra adoptowane gotowce, środek i dół moja radosna twórczość ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 22 paź 2014, 15:37

Co prawda jedno przęsło wiosny nie czyni, jednak będą u ciebie zwróciłem uwagę na te listki, a raczej na ich ilość i z tego co kalkuluję to takowych przęsełek będzie parę ładnych sztuk. :)

Awatar użytkownika
kowmal
Kontakt:

Post autor: kowmal » 22 paź 2014, 16:02

Jacek-Sz, nie podliczaj BANANA, :mrgreen: , zwróć uwagę na harmonię i estetykę. :D

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 22 paź 2014, 16:35

Według Banana ja tylko chwalę więc mając ochotę pochwalić i tym razem ugryzłem się w język i zacząłem liczyć listki na ogrodzeniu :P . Tak swoją drogą to ciekawa tradycyjna robota. BANAN przepraszam ale sprowokowany przez Kowmala nie mogłem się powstrzymać przed drobną pochwałą. :D

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 22 paź 2014, 18:50

BANAN pisze:Dawno tu nic nie pisałem :> takie tam przęsełko. Góra adoptowane gotowce, środek i dół moja radosna twórczość ;)
Ciekaw jestem Janusz jak długo jeszcze utrzyma się moda na tego typu przęsła.
Czy u Ciebie klienci będą jeszcze takie zamawiać , czy jak u mnie na przykład moda w ostatnim roku wyprostowała się :D tzn. same proste kształty jak na zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 22 paź 2014, 19:12

Custom, takich klientów to odsyłam do ślusarza ;) Jacenty, przęsła tylko cztery, ale już się zastanawiam, czy nie trzeba będzie tego listowia doprodukować :lol:
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 22 paź 2014, 19:29

Ja też kiedyś prostych nie robiłem , ale teraz tylko takie pozostały.
O przęsła kute nikt się już nie pyta , dlatego moje pytanie.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 22 paź 2014, 19:31

Nie byłbym sobą gdybym nie wtrącił swoje trzy grosze :> Przęsła "a la Janusz" będą w modzie tak długo jak będzie zapotrzebowanie na tradycyjne wyroby, czyli raczej wieczność :)
Co do przęsła "a la Custom", moda na "wyprostowane" przęsła nie jest raczej nowa, i nie tylko w ogrodzeniach :> Bo tego typu przęsła w moich stronach od dawna miały zastosowanie ... jako burty w przyczepkach do przewózki świniaka (to fakt i piszę bez złośliwości).

Wnioski (moje):
1. Na jedne i drugie przęsełka będzie zapotrzebowanie w zależności od designu pożądanego przez klienta :>
2. Przęsełko Customa ma szerszy wachlarz zastosowania :>

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 22 paź 2014, 19:34

Każdy ma swoje wzloty i upadki. Pracowałem przy budowie mostów, dróg, ale nigdy nie wpuszczałem do swej kuźni prostej ślusarki :/ Ludzie szufladkują. Jak Cię zaszufladkują jako producenta prostych ogrodzeń z profila, to nawet nie pomyślą, że jesteś w stanie stworzyć ładną kuciznę.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 22 paź 2014, 20:01

BANAN pisze:Jak Cię zaszufladkują jako producenta prostych ogrodzeń z profila, to nawet nie pomyślą, że jesteś w stanie stworzyć ładną kuciznę
Co racja to racja :>

Parę miechów wstecz, gdy męczyłem się po raz pierwszy w życiu nad grzaniem i skręcaniem koszyczka, niespodziewanie najszli mnie w mojej kuzience krewni zajmujący się zawodowo składaniem ogrodzeń. Nie mieli pojęcia, że od niedawna, od czasu do czasu pokuwam sobie. Na ich pytanie co robię, z dumy szczerząc kły odpowiedziałem:
- Koszyczki :mrgreen:
- A po co ?
- Na uchwyty do niezbędnika kominkowego (kły szczerzę dumnie nadal)
- Chłopie, po kiego wuja to to robisz, za grosze możesz kupić bez narabiania się!

Od tamtego czasu lubię ich nadal, ale jakby mniej ;) , a koszyczki dalej skręcam sam :mrgreen:

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 23 paź 2014, 08:51

Oczywiście macie sporo racji i nie mam zamiaru się z Wami spierać , ale dwa lata temu przydarzyło mi się coś dziwnego.
Robiłem wtedy kute ciężkie ogrodzenia i zawsze narzekałem na finanse . Pewnego dnia przyszedł klient z prostym zamówieniem , a że roboty było na styk przyjąłem zrobiłem i stwierdziłem że dniówka wyszła mi trzy razy więcej niż zwykle. Od tamtej pory nie narzekam na brak kasy i roboty której jest na kilka miesięcy do przodu.
Ot taki Przypadek.
Oczywiście nie jest to moim marzeniem bo zawsze robiłem to czego inni odmawiali ze względu na stopień trudności , ale mamona i ciężkie czasy na drogie wyroby zrobiły swoje.
Choć tęsknię czasami za czymś niepowtarzalnym to ekonomia nie pozwala mi tego ruszyć .
Zdaję sobie sprawę , że moja wypowiedź na tym forum będzie mało popularna , bo jakby nie patrzeć jest to forum wybitnie uzdolnionych indywidualistów , ale cóż w życiu różnie bywa.
Będąc tu z Wami zawsze chętnie patrzę na ręczną kuciznę , jednak sam jej nie podejmę ze względu na tą właśnie okrutną ekonomię.

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”