Z niecierpliwością czekam na oprawę
Nożyki
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Najnowszy:
Damast skręcany, 4 pasy, każdy po 40 warstw, 50HF, 15N20 i ŁH15, 17cm długości ostrza, 11 cm rękojeści, oprawa w stal i jesion, pochwa skóra.

Kolejny to mały nożyk o głowni kutej na pokazie historycznej, na węglu drzewnym i jednym miechu, zgrzewany, skręcany, złożony i zgrzany, odkuty, reszta procesu w domu
8,5 cm ostrza, 8,3 cm rękojeści, oprawa poroże i mosiądz, damast z 3 pasów skręcanych, nc6 i ncv1, 15 warstw.

Damast skręcany, 4 pasy, każdy po 40 warstw, 50HF, 15N20 i ŁH15, 17cm długości ostrza, 11 cm rękojeści, oprawa w stal i jesion, pochwa skóra.

Kolejny to mały nożyk o głowni kutej na pokazie historycznej, na węglu drzewnym i jednym miechu, zgrzewany, skręcany, złożony i zgrzany, odkuty, reszta procesu w domu
8,5 cm ostrza, 8,3 cm rękojeści, oprawa poroże i mosiądz, damast z 3 pasów skręcanych, nc6 i ncv1, 15 warstw.

-
egojack1
Re: Nożyki
W końcu wykułem zestaw przebijaków na trzonkach: 2 przecinaki, punktak, przebijak okrągły, kwadratowy, owalny i odsadzacz 
Kute z główki szyny kolejowej wąskotorowej, ten na samym dole ze zwykłej szyny.
Obsadzone na trzonkach z brzozy czernionych ogniem i zabezpieczonych olejem.
W przyszłości planuje odkuć sobie jeszcze gładzik i kilka większych narzędzi, z nowym młotem mam dużo więcej możliwości
Kute z główki szyny kolejowej wąskotorowej, ten na samym dole ze zwykłej szyny.
Obsadzone na trzonkach z brzozy czernionych ogniem i zabezpieczonych olejem.
W przyszłości planuje odkuć sobie jeszcze gładzik i kilka większych narzędzi, z nowym młotem mam dużo więcej możliwości
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ciekawy zestawik. Sam, często przymierzam się do wykonania podobnych narzędzi i ciekawi mnie ile byś krzyknął za podobny komplet. Niestety robotą jestem zawalony i brak czasu na manewry typu zrób to sam. 
Panowie , takie pytanie świeżaka
chciałem zaimpregnować rekojeść noża (akacja ) i nie ba rdzo wie czym to zrobić . olej lniany , olej dunski , bezbarwny czy jaki ?
gdzie moge taki specyfik zakupic ?
chciałem zaimpregnować rekojeść noża (akacja ) i nie ba rdzo wie czym to zrobić . olej lniany , olej dunski , bezbarwny czy jaki ?
gdzie moge taki specyfik zakupic ?
Lniany możesz kupić w biedrze 
olej lniany jadalny do rękojeści ?
Ja tak robię i jest git, chociaż może ktoś poleci ci co innego.
Kupiłem pokost lniany w castoramie ( 24 z ) , efekt super ;] . Dzięki
Efekt będzie super, jak zostawisz nóż na noc w wodzie, a rano, po wysuszeniu nie będzie zmian na okładzinach.
moczyłem całą rekojeść w oleju na cieplo . jak dlugo zalecacie moczyc taką rekojeść ?