Witam!

"... parę słów o sobie, najpierw"

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

MaćkoZGór
Witam!

Post autor: MaćkoZGór » 23 lis 2015, 21:00

Czołem wszystkim, nazywam się Maciej. Obecnie jestem studentem UW, studentem na tyle zaangażowanym, że postanowiłem wreszcie poczynić pierwsze kroki w kierunku mojej największej dotąd niezrealizowanej, ba nienapoczętej nawet pasji, jaką jest kowalstwo. Od ładnych paru lat dojrzewałem do rozpoczęcia nauki od podstaw i akurat padło na okres studiów, także mam oto drugi, tyle że wieczorowy kierunek ;] Dysponuję kuźnią po dziadku w której zostało niemało narzędzi i piękne kowadło na które patrzę zawsze z tym szybszym biciem serca i jakimś żalem, że nie wiem jak się zabrać do dobrej roboty. Tak więc jestem tutaj, powoli będę przyswajał sobie wiedzę i podsycał zapał a w końcu zobaczę jak to z tym moim marzeniem będzie. Na pewno będę tu długo i jak wszystko się fajnie poukłada to i poudzielam się jak należy.

Zainteresowania mam szerokie, między innymi historia wojen i oręża, militaria również współczesne (bo wojny to już nie bardzo), dość szczegółowo interesuje się wydarzeniami pierwszej połowy XX wieku, od spraw społeczno-politycznych na obu wojnach światowych i szczegółowych działaniach wojennych skończywszy. Poza tym geologia, meteorologia, lotnictwo, łowiectwo, hodowla psów, ale tylko tych naprawdę dużych, podróże w mniej cywilizowane rejony naszego kraju (na podobne zagraniczne jeszcze nie mogę sobie pozwolić, ale tam) i ogólnie pociąga mnie dzika, jak najmniej tknięta ręką ludzką przyroda. Muzyka równierz w dość szerokim zakresie, od metalu, rocka i tym podobych poprzez bluesa i nieco jazzu aż po klasykę... Ale, jak na przywitanie wystarczy wymieniania.

Jestem przekonany że spędzę tu dużo czasu i nie będzie to czas stracony. I nadzieję też mam, że w razie czego zawsze znajdzie się ktoś na tyle cierpliwy, żeby wytłumaczyć coś zielonemu, któremu rozumu i wiedzy nie starczyło żeby coś zrozumieć ;]

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Re: Witam!

Post autor: Aries » 23 lis 2015, 21:23

Witaj na forum
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

graffic

Post autor: graffic » 24 lis 2015, 08:33

no to witamy kolegę :)

geologia w jakimś konkretnym aspekcie ?? - czy bardziej mineralogia ?

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 24 lis 2015, 10:31

Witaj na forum
blob

MaćkoZGór

Post autor: MaćkoZGór » 24 lis 2015, 13:58

graffic, mineralogia jak najbardziej, ale też sedymentologia i stratygrafia. Ta ostatnia z tej przyczyny, że kiedyś zarówno paleontologia jak i sprawy archeologiczne i różne takie dość mocno mnie pociągały, ale uznałem to za zbyt nudną dziedzinę.

graffic

Post autor: graffic » 24 lis 2015, 15:29

aaa to spoko luz :) - jest tu paru co się mineralogią zajmowali i od czasu do czasu zajmują :) - mniej teoretycznie, a bardziej praktycznie (mównie np. o sobie :))

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 25 lis 2015, 17:07

cześć ;)
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 26 lis 2015, 18:51

Cześć :)
Macieju, to może słówko ... gdzie warto ryć? :D Rafale, chyba nadchodzi czas przetarcia zardzewiałych klinów i młotów :D

MaćkoZGór

Post autor: MaćkoZGór » 26 lis 2015, 20:24

Jak to gdzie ryć, na Równinie Łowicko-Błońskiej oczywiście.
Nie żebym wiedział o co tak naprawde pytasz ;D

Przy okazji; przeczytałem już kawał forum (od bhp i soczystych opisów wszelkich możliwych urazów począwszy) i zachęcony tematem zabrałem się za remont budynku, co to ma w przyszłości być kuźnią. Wiem, że nic nie wiem jak na ten moment, ale przygotowania z wolna rozpocznę, w międzyczasie gromadząc tako sprzęt jak i dalszą wiedzę. Na razie mam przerdzewiałe, brudne i zapuszczone palenisko które chyba łatwo będzie odrestaurować. Znajdę chwile i stosowny temat, wrzucę jakieś fotki i pytania. Liczę na was ;)

graffic

Post autor: graffic » 27 lis 2015, 09:06

Bobodar - owszem :D

choć jak wczoraj byłem w kotlinie kłodzkiej - to na całej połaci śnieg :) w dolinach parę centymetrów wyżej nawet powyżej 20 cm...

wiec na zabawy z klinami i młotkami trzeba poczekać do wiosny :)

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 28 lis 2015, 22:40

:P
Lepsze jest wrogiem dobrego

ODPOWIEDZ

Wróć do „PRZEDSTAW SIĘ - say hello”