PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
egojack1
Re: PILNIE POSZUKIWANY - KOWAL do miecza FANTASY 160cm
Czy to nie jest tak, że w tej jakiejś grze wszystko jest możliwe (w tym łatwe operowanie takimi wielkimi mieczami) a w realnym świecie pewne rzeczy są nierealne? Jeśli ten miecz wg pobieżnych wyliczeń zaważy ok. 20kg jak napisał graffic, to proponuję też zamówić do niego jakiś wózeczek, aby go na nim ciągać.
Uriziel tak z ciekawości ile masz lat?
To potwierdzone info, że gniazdo ma być na wylot ? Przeglądam fotki i wygląda jakby nie było.
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD
(Chciałbym, aby ludzie pisali na temat ^^; )egojack1 pisze:Czy to nie jest tak, że w tej jakiejś grze wszystko jest możliwe (w tym łatwe operowanie takimi wielkimi mieczami) a w realnym świecie pewne rzeczy są nierealne? Jeśli ten miecz wg pobieżnych wyliczeń zaważy ok. 20kg jak napisał graffic, to proponuję też zamówić do niego jakiś wózeczek, aby go na nim ciągać.
Nie wymagam 2 metrowego miecza, z ostrzem o grubości 20 cm, który ma armatę w jelcu XD
Uważam, że miecz jest wykonalny. Dlatego poruszam ten temat. Gdyby nie był to bym nikomu od 6 miesięcy nie zawracał głowy. Niech waży 20 kg niech waży 35kg. Jako zmarły dzierżąc go w rękach w trumnie to waga nie będzie mi przeszkadzać
Czy mój wiek, ma tu znaczenie...?
Nie ukrywam go, ale pytanie emanuje dziwną aurą ^^;
Tak. Dziura na wylot dla klejnotu.Obi_wan_0 pisze:To potwierdzone info, że gniazdo ma być na wylot ? Przeglądam fotki i wygląda jakby nie było.
Pomyliłem bo za wiele już nie pamiętam z Gothic I, przechodziłem raz i dawno temu. Ale Gothic 2 to moja ulubiona graJak można pomylić Uriziela z innym mieczem XD
CóżJeżeli Pan zechce wykonać miecz i Pana obecne dzieła zrobią na mnie wrażenie.
Postaram się, abyśmy oboje byli zadowoleni
Co do podjęcia się projektu to dla mnie zbyt pracochłonny, kuję weekendowo i mam za dużo niedokończonych ostrzy w kolejce. A link do moich prac jest w stopce
Jak z kimś się dogadasz i będziesz miał jakieś pierwsze zdjęcia to koniecznie wrzuć tu w temacie
Rozumiem, ale nie wybaczam XD
Oczywiście
Widziałem, Pana prace. Bardzo mi się podobają
Oj będzie wrzało o tym
! Na pewno się będę chwalić jak paw
Również, aby zrobić reklamę ludziom, którzy pomogli stworzyć miecz
(Jeżeli w końcu ktoś się zgodzi ^ ^; )
Oczywiście
Oj będzie wrzało o tym
Również, aby zrobić reklamę ludziom, którzy pomogli stworzyć miecz
(Jeżeli w końcu ktoś się zgodzi ^ ^; )
Zadam niedyskretne pytanie. Ile jesteś w stanie zapłacić za tego potworka bo na moje oko to roboty kupa i to olbrzymia z takim zleceniem. Może twoja oferta zabrzmi jak zachęta bo pewnie koledzy przyzwyczajeni to mieczy za kilka stówek nawet czytać nie chcą. Na moje oko to koło miesiąca siedzieć przy nim trzeba będzie by detale zbliżyć do oryginału i zachować podane przez kolegę parametry.
NIEDYSKRETNE?!Jacek-Sz pisze:Zadam niedyskretne pytanie. Ile jesteś w stanie zapłacić za tego potworka bo na moje oko to roboty kupa i to olbrzymia z takim zleceniem. Może twoja oferta zabrzmi jak zachęta bo pewnie koledzy przyzwyczajeni to mieczy za kilka stówek nawet czytać nie chcą. Na moje oko to koło miesiąca siedzieć przy nim trzeba będzie by detale zbliżyć do oryginału i zachować podane przez kolegę parametry.
Wręcz przeciwnie
Jak wspomniałem w poście, 500zł jest gwarantowanym bonusem do całkowitych kosztów pracy.
Natomiast, gdyby kowal podejmujący się tego zlecenie zmieścił się w budżecie 3000 zł, byłbym bardzo zadowolony.
Muszę jednak wspomnieć, że kwotę spłacałbym w ratach.
3-4 miesiące w zależności od moich niezbędnych wydatków.
-
graffic
... i się teraz zacznie
hahaha
ale bez mechanicznego młota to jakoś sobie tego nie wyobrażam
Co zaczniegraffic pisze:... i się teraz zaczniehahaha
Niestety nie mam szybkich i praktycznych pomysłów wykonania miecza.
Brak mi niezbędnej wiedzy, aby cokolwiek zasugerować.
(Wolałbym, ręcznie kuty XD )
Za trójkę nie znajdziesz amatora, zwłaszcza, że mowa o płaceniu na raty. Zbyt duży będzie koszt wykonania wyrobu. Gdyby trójka została po odliczeniu strat to może znajdziesz chętnego. Wysokiej klasy materiał to kilka setek, a samo grzanie by wykonać detale to koszt ok 1000 zł. Nie licząc poświęconego czasu i kosztu każdej roboczogodziny. Opłaty i kilka innych mniej lub bardziej upierdliwych wydatków zamknie ci sumę określoną w poprzednim poście. Liczyłem na szybko sumę koło 5 tysi ale to również nie do końca może być adekwatne do stawianych wymogów.
Trzy klocki to za wersję ścienną, a wersja bojowa to trochę inna bajka.
Oczywiście odczucia są czysto subiektywne jednak poparte tysiącami przepracowanych godzin.
Oczywiście odczucia są czysto subiektywne jednak poparte tysiącami przepracowanych godzin.
Pierwszy raz realizuję taki projekt i nie wiem jakie koszta kowale przeważnie muszą pokryć za Swoje dzieła. Wyliczenia budżetu opierały się na bardzo małej wiedzy.Jacek-Sz pisze:Za trójkę nie znajdziesz amatora, zwłaszcza, że mowa o płaceniu na raty. Zbyt duży będzie koszt wykonania wyrobu. Gdyby trójka została po odliczeniu strat to może znajdziesz chętnego. Wysokiej klasy materiał to kilka setek, a samo grzanie by wykonać detale to koszt ok 1000 zł. Nie licząc poświęconego czasu i kosztu każdej roboczogodziny. Opłaty i kilka innych mniej lub bardziej upierdliwych wydatków zamknie ci sumę określoną w poprzednim poście. Liczyłem na szybko sumę koło 5 tysi ale to również nie do końca może być adekwatne do stawianych wymogów.Trzy klocki to za wersję ścienną, a wersja bojowa to trochę inna bajka.
No i mój budżet nie jest zamknięty. Po prostu jeszcze nikt nie krzyknął ceny wykonania. Pan pierwszy o to zapytał.
Skoro muszę się przygotować na większe wydatki w porządku.
Puki kowal zrobi na mnie dobre wrażenie, będę gotów szukać rozwiązań, abyśmy oboje byli zadowoleni.
Jak na razie jedyne co wiem o ewentualnych kosztach wykonania to tylko z tego co Pan napisał.
I nie mów do mnie pan. Banan zwie mnie Jacenty i niechaj tak zostanie.

Proszę wybaczyćJacek-Sz pisze:I nie mów do mnie pan. Banan zwie mnie Jacenty i niechaj tak zostanie.![]()
Kwestia szacunku i wychowania.
Więc Jacek/Jacenty
w czym jest problem, żeby umieścić szczegóły bezpośrednio w temacie? z czystej ciekawości bym se popatrzył o co konkretnie sie rozchodzi sieUriziel pisze: Zainteresowanym rzemieślnikom dostarczyłbym bardziej szczegółowy projekt i parametry.
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego