Pierwszy miecz
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Pierwszy miecz
Witam. Mam zamiar wkrótce zrobić swój pierwszy miecz. Na początek mam zamiar zrobić palenisko, a dopiero potem miecz. Czy płaskownik z resora to dobry wybór? Czytałem na różnych forach że niektórzy robili właśnie z tego. I jeżeli tak to co z tą dziurą na środku płaskownika? Wielkie dzięki. 
Re: Pierwszy miecz
Za tą dziurę to se na gwoździu elegancko tego miecza powiesisz na ścianie.
Spoko

Kacper18, 15 lat to już poważny wiek 
To fajnie że najpierw zrobisz palenisko, potem miecz - uważam, że miałeś na myśli kuty - bo odwrotnie byłoby to trudne.
Materiał wybrałeś słuszny, ale na początek poszukaj czegoś bez dziury, bo z kuciem dziury to nawet starzy wyjadacze w tym fachu mają problem.
To fajnie że najpierw zrobisz palenisko, potem miecz - uważam, że miałeś na myśli kuty - bo odwrotnie byłoby to trudne.
Materiał wybrałeś słuszny, ale na początek poszukaj czegoś bez dziury, bo z kuciem dziury to nawet starzy wyjadacze w tym fachu mają problem.
Możesz coś zasugerować? No a np. Ta dziura nie mogła by zostać?
Może tak się zdarzyć że połowa resora wystarczy na wykucie miecza
Nie nazywa się to łapa od kultywatora tylko sprężyna kultywatora.MarcinXD pisze:Może łapa od kultywatora, to też chyba jakaś sprężynówka
I bez "chyba"
- Dracorian
- forumoholik
Wez rudę dwimerytu,dodaj domieszkę smoczej rudy,opraw wszytko w skórę trolla i masz jak ta lala.A i wszytko musisz ukuć w ogniu Góry Przeznaczenia!!
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
A tak na poważnie, to po prostu najpierw wykuj sobie jakieś małe ostrze z niskowęglówki żeby nabyć podstawowych umiejętnosci
Jak nie masz nikogo kto by ci pokazał jak to kuć to musisz uczyć się na własnych błędach.
Szczerze zachęcam do kowalstwa bo to fajne hobby ,można nawet na tym parę groszy zarobić no i
dziewczynom to bardzo imponuje
I nie licz na to że od razu wykujesz to co zamyślałeś a jak ci się uda za 10-tym razem
to jesteś miszczu
Jak nie masz nikogo kto by ci pokazał jak to kuć to musisz uczyć się na własnych błędach.
Szczerze zachęcam do kowalstwa bo to fajne hobby ,można nawet na tym parę groszy zarobić no i
dziewczynom to bardzo imponuje
I nie licz na to że od razu wykujesz to co zamyślałeś a jak ci się uda za 10-tym razem
to jesteś miszczu
Spoko. Też myślałem nóż lub coś trochę większego. No ale dzięki.
Jakie palenisko chcesz zrobić?
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
Tu kacper18 jest jeszcze w rozterce, ale idzie w dobrym kierunkuNikiel pisze:Jakie palenisko chcesz zrobić?
Coś w stylu kotliny. Stary bęben hamulcowy z zalepionymi gliną dziurami. Nadmuch od dołu. Za nadmuch robić będzie suszarka do włosów.