Kuźnia Pitera
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Prawie kuźnia
Dotychczas odpuszczałem ciepłem wtórnym z paleniska z różnym skutkiem. Zdażało się że element odpuszczał się wyżej niż chciałem uzyskać.
I ciekawi mnie jedna rzecz. Czy jak taki element wyczyszczony z oleju itd wsadze do piekarnika w domu to czy w tym piekarniku będzie można dalej spokojnie piec jedzenie? :p
I ciekawi mnie jedna rzecz. Czy jak taki element wyczyszczony z oleju itd wsadze do piekarnika w domu to czy w tym piekarniku będzie można dalej spokojnie piec jedzenie? :p
Broń to narzędzie i jeśli jest piękna, to tylko dzięki swej użyteczności
- Dracorian
- forumoholik
Hartuj w oleju roślinnym a zawsze będziesz mógł jeść 
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
To po przepale lepiej nie używać piekarnika? 
Możesz używać piekarnika po hartowaniu w oleju i roślinnym i samochodowym tylko pamiętaj aby dobrze wyczyścić przedmioty z oleju.
Zdobyłem ostatnio imadło kowalskie. Szczęki 120mm, w bardzo dobrym stanie. Zastanawiam się nad sposobem jego montażu. Początkowo myślałem nad przybiciem go długimi szpilkami do pnia ale może macie jakiś lepszy pomysł
Imadło musi być "mobilne" do póki nie wysprzątam pomieszczenia pod kuźnię.
Liczę na waszą pomoc
Imadło musi być "mobilne" do póki nie wysprzątam pomieszczenia pod kuźnię.
Liczę na waszą pomoc
Zajrzyj do mojego i Tadka wątku w dziale kuźnia " złoty strzał " pokazane jak zamontowalismy nasze. Przeczytaj opis pod zdjęciami bo są uwagi co należy poprawić.
Z tą mobilności to uważaj jak zrobisz za lekkie będzie się ruszać podczas pracy. Jak ciężkie jak moje to można je tylko przeciągnąć, nie uniesiesz i przeniesiesz . Ale uważam że moje mogło by być jeszcze cięższe.
Z tą mobilności to uważaj jak zrobisz za lekkie będzie się ruszać podczas pracy. Jak ciężkie jak moje to można je tylko przeciągnąć, nie uniesiesz i przeniesiesz . Ale uważam że moje mogło by być jeszcze cięższe.
Bardzo mobilne, montaż/demontaż bez skręcania/rozkręcania. Można dopracować podstawę, ja mam wsuwane dodatkowe łapki (na fotce brak) w dolne profile, coś jak w koparkach dla stabilności. Imadło nakładane na stojak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja mam imadło na feldze od stara, jest ciezka stabilna przestawic tez łatwo wystarczy wkrecic pret w szczeki pochylic i mozna turlac i kilometr 
blob
Podstawa Bobodara bardzo mi się spodobała 
Pomyszkowałem trochę po podwórku i takie są możliwości:
1. Żeliwna piasta od przedniego koła kombajnu. Duża średnica, bardzo ciężka, gotowy otwór.
2. Pień brzozowy. Wysoki na ok 20cm, średnica na oko będzie 1m (chociaż na oko to chłop w szpitalu umarł
). Wykonałbym do niego stalowe gniazdo na stopkę imadła.
No i ostateczna wersja jak wszystkie inne zawiodą to właśnie konstrukcja zbliżona do tej Bobodara.
Pomyszkowałem trochę po podwórku i takie są możliwości:
1. Żeliwna piasta od przedniego koła kombajnu. Duża średnica, bardzo ciężka, gotowy otwór.
2. Pień brzozowy. Wysoki na ok 20cm, średnica na oko będzie 1m (chociaż na oko to chłop w szpitalu umarł
No i ostateczna wersja jak wszystkie inne zawiodą to właśnie konstrukcja zbliżona do tej Bobodara.
Z takim okiem na pewno nożna zemrzećPiter pisze:/.../ 2. Pień brzozowy. Wysoki na ok 20cm, średnica na oko będzie 1m (chociaż na oko to chłop w szpitalu umarł)
-
egojack1
Kolego, takie konstrukcje najlepiej się sprawdzają. Ja mam takPiter pisze:
viewtopic.php?f=34&t=3764&start=120
Zbudowałem sobie szlifierkę taśmową na pasy 50x2000 i 50x2500. Zastosowałem silnik 1.1 kW 1400 obr/min. Nie jest demonem prędkości skrawania ale o to mi chodziło
śmiga aż miło
Zostały takie pierdoły jak przyciąć wystające śruby, wyczyścić, pomalować
W planach na przyszłość jest jeszcze falownik i obrotomierz.
Jutro powinno mi się udać skończyć podstawę pod imadło kowalskie.
Zostały takie pierdoły jak przyciąć wystające śruby, wyczyścić, pomalować
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No i trudniej spalić krawędzie 
Jak na moje brakuje podstawy pod pas (nie widzę na zdjęciu) z przodu i powiedzmy stołu do opierania przedmiotów przy szlifowaniu...