Młot Kowalski Sprężynowy MR-80A

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 21 lis 2010, 15:56

Panowie, po godzinie pracy silnik w moim mr-ku dość mocno się rozgrzał. Chyba tak nie powinno być. Poza tym pierwsze kilka uderzeń jest mocnych i szybkich, bo jest rozpędzone koło zamachowe a potem zwalnia mocno, co powoduje znaczne osłabienie siły uderzenia.
To normalne ?
Czy też jest coś nie halo z silnikiem???
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 21 lis 2010, 17:11

Raczej rozejrzyj się za silnikiem lub jakimś specem od przewijania,a jak tam ze smarowaniem?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 15 gru 2010, 18:19

Robert W. pisze:z tego co widzę nie robiliście żadnego fundamentu pod młot? gdzie można załatwić taką gumę pod młot :-)
Właśnie , też zastanawiam się nad kupnem odpowiedniej gumy pod młot .Ma ktoś taką u siebie i czy tłumi drgania ?
Mam dwie gumy z przenośnika taśmowego ale drgania przenosi i jest problem z sąsiadami .
Moglibyście coś doradzić w tym temacie ?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 15 gru 2010, 19:32

Grzesiek pod szabotą zrobił podkład drewniany,prześledź wcześniejsze strony.Twierdzi,że załatwiło to sprawę drgań,ale hałasu i tak nie się nie pozbędziesz.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 15 gru 2010, 22:48

MR to chyba jedyny młot , który można całkowicie odizolować od podłoża i wyeliminować drgania - niestety nie jest to tanie .
Musiałbyś postawić go na arkuszu blachy stalowej min 20mm grubej i pod niego dać poduszki powietrzne http://www.wibroizolatory.pl/stopy/slm.html

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 15 gru 2010, 22:54

U mnie drewno odpada , bo fundament już jest od dawna , wylany chyba z przesadą bo głęboki na 160 cm :D oddzielony od posadzki piaskiem (10 cm w około fundamentu).
Poziom hałasu jest znośny, ale drgania odczuwalne w domu.
Gdybym zamienił podkłady z pasa transmisyjnego na ową ,specjalną gumę to coś pomoże czy dać sobie spokój? Logika podpowiada że tak ale warto zapytać tych , którzy mają taką gumę w użytkowaniu.
Ciekawi mnie także , jakie macie luzy na prowadnicach bijaka ? U mnie to lata 1 cm na boki.
Próbowałem zlikwidować na fasolkach ale po kilku uderzeniach wraca do poprzedniego stanu.
Jak temu zaradzić ?
I ostatni problem . Zawsze gdy zaczynam kuć młot ma dobre uderzenie po prostu chodzi jak należy , ale po pół godz kucia niewiedzieć czemu traci moc przynajmniej o 30% .
Co mu może dolegać ? Gdzie szukać przyczyny ?
Bardzo proszę o jakieś rady i z góry dziękuję .

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 16 gru 2010, 01:13

Poziom hałasu jest znośny, ale drgania odczuwalne w domu.

Nie mów że masz młot w domu?????????!!

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 16 gru 2010, 07:52

renq układ wygląda tak fundament na nim wibroizolatory powietrzne na nich blacha i na górze młot przykręcony do tej blachy....

Robert W.

Post autor: Robert W. » 16 gru 2010, 13:14

ja odizolowałem przekładką z pasa transmisyjnego i gumy stosowanej jako podeszwy do obuwia, grubość jaką uzyskałem to 5cm stoi to wszystko na fundamencie betonowym gł.130 cm odizolowanym do okoła styropianem ,odczuwalne minimalne drgania.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 16 gru 2010, 13:30

Ja mam izolację z gumy, grubość ok 4cm, fundament głęboki na 170cm, beton ze zbrojeniem rozproszonym całość obłożona dookoła styropianem 10cm, fundament w kształcie stożka na dnie żeby drgania były przenoszone w głąb :)
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 16 gru 2010, 15:05

Salaputro pisze:renq układ wygląda tak fundament na nim wibroizolatory powietrzne na nich blacha i na górze młot przykręcony do tej blachy....
Rozglądałem się w tym temacie i rzeczywiście Twój przykład może załatwić sprawę .
Kosztować to będzie , ale jak nie będzie innego wyjścia to zadziałam w tym kierunku.
Dzięki za podpowiedź.

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 16 gru 2010, 16:27

Panowie, skrytykowaliście moją metodą z drewnem pod szabotą. Ostatnio postawiłem puszkę z wodą obok szaboty i walnąłem parę razy na pusto pełną parą, nie widzę żadnych drgań na wodzie.
Może to więc jednak jest dobra metoda? :)
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 16 gru 2010, 18:43

Jeśli chodzi o pniaczek pod szabotą, to ja też tak mam pod swoimi młotami i jest lepiej niż spoko. Zrobiłem tak bo w ten sposób młoty ustawiał mój ojciec w czasach gdy o wibroizolatorach to można było tylko pomarzyć . Poza tym innego sposobu nie znałem a nawet myślałem że to jedyna słuszna metoda ;)
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 16 gru 2010, 21:02

rav08 pisze:Poziom hałasu jest znośny, ale drgania odczuwalne w domu.

Nie mów że masz młot w domu?????????!!
Nie , młot jest w warsztacie 10 m od domu .

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 16 gru 2010, 21:04

Grzesiek pisze:Panowie, skrytykowaliście moją metodą z drewnem pod szabotą. Ostatnio postawiłem puszkę z wodą obok szaboty i walnąłem parę razy na pusto pełną parą, nie widzę żadnych drgań na wodzie.
Może to więc jednak jest dobra metoda? :)
Jakiej grubości masz to drewno pod szabotą ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”