Hilfe!

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 07 mar 2014, 19:45

Ja mam przyspawany popielnik :oops: działa :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Katana_Blade

Post autor: Katana_Blade » 13 mar 2014, 11:05

Zacharias pisze:... Otóż mam dmuchawę. Na siłę. Wychodzi z niej 3- żyłowy kabel. Bez wtyczki. Pytanie właściwe: Jak to do cholery dopasować do 5- bolcowego gniazdka?
Wołać elektryka?
Dmuchawa na zasilanie trójfazowe (potocznie siłę), jak to dobrze podłączyłeś "chodzi" bo wystarczy te trzy przewody (kabel układa się przeważnie w ziemi, ewentualnie w wodzie) fazowe do L1, L2, L3 (kolor przewodów najczęściej czarny, brązowy) wtyczki podłączyć, silnik mają oznaczenia 3 faz RST (zależy od roku na podstawie jakiej normy powstały).
Do zmiany obrotów silnika 3-fazowego na przeciwne, zamienia się dowolne fazy (przewody).
Dobrze by było, a nawet należy zakupić kawałek przewodu ochronnego (żółto-zielony) i przypiąć do obudowy dmuchawki (metaliczne połączenie) jedną stronę przewodu a drugą ze stykiem we wtyczce tym najgrubszym i odrobinę dłuższy od pozostałych powinien być. W ten sposób w razie pojawienia się przebić/przepaleniu np. izolacji w silniku dmuchawy obudowa nie będzie pod napięciem. Dzięki czemu jakiegoś nieszczęśnika, który jej dotknął nie porazi prąd elektryczny.
"Miecz jest ciałem, cięcia i pchnięcia są jego funkcjami"
Staram się pisać poprawnie po polsku!

Wariat

Post autor: Wariat » 21 mar 2014, 08:58

No i jest. :D
Pospawane, przytwierdzone i przedmuchane.
Szkoda tylko, że krótko, bo styropian z sufitu szopy zaczął niknąć w oczach.

Zdjęcia tradycyjnie na moim OneDrive

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”