Czyżby? Można przemyśleć jak wykorzystać ciepło wychodzące nad drzwiczkami. Nikt nie powiedział że rekuperacja musi być w podłodze.
Twory z mojej głowy
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Twory z mojej głowy
Nie zapominając o przekrojach dla powietrza. Przy zgrzewaniu może go brakować.
Kontakt 517355290
Przekroje dla powietrza ? Wyjaśnij
No odpowiednio duże przekroje, żeby Ci powietrza nie zabrakło przy zgrzewaniu ( kiedy to podkręca się ciśnienie). Nie wiem jakie dokładnie bo piecyk mi Leon zrobił i stoi w Zbąszyniu więc nie zmierzę.
Przekroje profili
Rozumiem że powietrza zabraknąć może odnośnie mieszanki w palniku co wpływa na temperaturę płomienia jak i w piecu tak?
Mały przekrój + długa droga dolotu = straty.
Tak, może zabraknąć powietrza by stworzyć odpowiednią ilość mieszanki do osiągnięcia żądanej temperatury.
Tak, może zabraknąć powietrza by stworzyć odpowiednią ilość mieszanki do osiągnięcia żądanej temperatury.
Ale ogólnie palnik dobrze chodzi według mnie dmuchawe zamówiłem do niego . Może koledzy bardziej doświadczeni się wypowiedzą czy płomień okej. Czy to prawda że na samym propanie wyższe temperatury idzie wyciągnąć ?
Nie wiem jak z temperaturą, ale butla nie/mniej zamarza i mniej zostaje w butli gazu. Tzn. na propanie-butanie zostaje gaz na dnie, nie wydoisz butli do końca, a jak ją przewrócisz na bok żeby wydoić to zawór zamarznie. Tak miałam.
Damasty zgrzewasz na gazie? Jak to wychodzi
Czasami dobrze, a czasami słabo. Mało kuję i zgrzewam, bo rzadko jestem u mamy. Jednym słowem jak coś mi nie wychodzi to nie wina gazówki tylko kowala.
A i do damastów to chyba masz za duży piec. Im mniejszy tym lepiej, do zgrzewania dodaję jeszcze jedną dodatkową cegłę na dno, żeby zmniejszyć komorę.
A i do damastów to chyba masz za duży piec. Im mniejszy tym lepiej, do zgrzewania dodaję jeszcze jedną dodatkową cegłę na dno, żeby zmniejszyć komorę.
To to ja mogę też dodać cegły do środka
Ale wtedy dłużej trwa nagrzanie pieca. No i musi być szamot, który mocno niszczy się pod wpływem boraksu. Zresztą boraks wszystko niszczy włókninę też.
PS
Głosowałeś na pracę roku?
Jeśli nie to zagłosuj.
PS
Głosowałeś na pracę roku?
Jeśli nie to zagłosuj.
Myślę już nad Jeszcze jednym piecem rekuperator chce zrobić z profili 5x3 wymiary szer 25cm długość 40 cm. Komora długości 38cm na 25 szer (liczę bez izolacji). wysokość + - 12 cm (juz uwzględniając izolacje) coś z obrazem nie tak wrzucę jak będę w domu