Warsztat Łokcia
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Koledzy forumowicze mam mały problem. Może ktoś się zna na tym i mi pomoże,
otóż szlifierka którą zakupiłem(zdjęcia na poprzedniej stronie) nie chce śmigać.
Sprawa wygląda tak: Szlifierka nie posiadała włącznika, więc zatrudniłem elektryka który mi takowy zainstalował(ustawił go na gwiazdkę) lecz szlifierka zamiast działać - wybija korki , jak te w mojej kuźni tak i te w warsztacie garncarskim(testował też tam) gdzie instalacja jest potężniejsza, elektryk powiedział że nie powinno się tak dziać i że powinna spokojnie działać. co może być tego skutkiem?
Podobno są 2 możliwości: zła instalacja(co elektryk uważa za raczej nie możliwe) lub spalony silnik(przy czym u poprzedniego właściciela szlifierka działała bez zarzutu) - nie stała w wilgoci ani nic z tych rzeczy.
Będę bardzo wdzięczny za opinie osób które miały większą styczność ze sprzętem warsztatowym niż ja
otóż szlifierka którą zakupiłem(zdjęcia na poprzedniej stronie) nie chce śmigać.
Sprawa wygląda tak: Szlifierka nie posiadała włącznika, więc zatrudniłem elektryka który mi takowy zainstalował(ustawił go na gwiazdkę) lecz szlifierka zamiast działać - wybija korki , jak te w mojej kuźni tak i te w warsztacie garncarskim(testował też tam) gdzie instalacja jest potężniejsza, elektryk powiedział że nie powinno się tak dziać i że powinna spokojnie działać. co może być tego skutkiem?
Podobno są 2 możliwości: zła instalacja(co elektryk uważa za raczej nie możliwe) lub spalony silnik(przy czym u poprzedniego właściciela szlifierka działała bez zarzutu) - nie stała w wilgoci ani nic z tych rzeczy.
Będę bardzo wdzięczny za opinie osób które miały większą styczność ze sprzętem warsztatowym niż ja
To bez znaczenia , w 5-cio żyłowej instalacji dochodzi przewód PE (ochronny) jako zabezpieczenie przed pożarem elektrycznym. Nie ma on wpływu i znaczenia dla pracy sprawnych urządzeń.łokieć pisze:Nie. ma 4- bolce taką mam instalacje. Może to powodować wybijanie korków?
Co z tym faktem zrobić? nową instalacje?
Może być "przełamany" przewód na odcinku gniazdko - włącznik lub włącznik - silnik i któreś przewody nawzajem się zwierają.
Druga możliwość to w miejscach zacisków przewodów mógł zrobić się "pędzel" i któryś z drucików splotu styka się z sąsiednią fazą lub przewodem neutralnym
To jedyne przyczyny przy założeniu, jak pisałeś, że silnik jest OK.