Jakie jest forum?

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 03 maja 2010, 23:55

Sell, a powiedz nam kto Cię uczył kowalstwa? I myslisz jak widzisz jakiś fajny tutorial np. na zagranicznych forach? myślisz sobie "szkoda,że tyle pokazują" :P
wybacz moją złośliwość:)

Nie odbieram dyskusji jako złośliwą, jak już pisałem straciłem sporo czasu i kasy na poszukiwaniach nauczyciela i odpuściłem, zatrudniłem się w dużej firmie (w takiej co prawdziwego kowalstwa nie uświadczy) , czytałem stare książki o kowalstwie i po godzinach uczyłem się podstawowych technik. Patrzyłem na każdą napotkaną starą bramę, kratę itp. i ją czytałem, do dziś tak robię. Oglądając tutki raczej zwracam uwagę jakich narzędzi i myków na ułatwienie sobie pracy ludzie używają i za dzieleniem się taką wiedzą jestem jak najbardziej ;-)

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 04 maja 2010, 00:20

Stell myslalem ze to tylko ja mam juz takie wkretki :) i poruszanie sie po miecie polega umnie na przemieszczaniu sie od bramy do bramy, moje kobiety to chyba uwielbialy????:):):)

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 04 maja 2010, 00:25

Moja kobieta ciągle powtarza mi że jak idziemy przez miasto to zamiast oglądać się za dziewczynami to ja ciągle patrzę ale na kuciznę ;) Takie mam skrzywienie :-D i też myślę jak oni to zrobili... Ale czy to źle? ;-)
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Yaro
Kontakt:

Post autor: Yaro » 04 maja 2010, 00:27

I chyba właśnie o to chodzi w tutorialach, o sposoby ułatwienia sobie pracy a nie zerżnięcie tworu przedstawionego. Czasem drobna podpowiedź owocuje super pomysłem i to jest w tym fajne, jeden pomysł rodzi kolejny, i kolejny, i kolejny... Im więcej możliwości technicznych tym więcej pomysłów na pracę, na realizację czasem trudnych do zrealizowania motywów...

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 04 maja 2010, 00:29

No to teraz ja.
Na forum trafiłem w lutym tego roku, za sprawą Magdy. Od tego czasu stało się ono naszym ulubionym tematem do dyskusji praktycznie na każdym kroku.
W Ustce nie byliśmy, a atmosferę imprez kowalskich znamy z forum i oby więcej takich było. Mieszkamy na dalekim północnym-wschodzie i kto chce może do nas przyjechać. Co do Ustki to mamy zamiar się pojawić i powitać zacne grono.
Uważam, że forum jest jak najbardziej potrzebne. W wielu poprzednich postach było pełno trafnych uwag więc nie będę się powtarzać.
Grzegorzu K. nie jesteście nudni i nawet nie zdajesz sobie sprawy ile żywiołu wtargnęło w nasze życie dzięki niemu, my żyjemy tym forum chociaż znamy je dopiero pare miesięcy.
Mam też osobiste wrażenie, że jak się człek nie spotka w realu to się jest ciągle z boku, bo wy co się znacie to se żartujecie itp.... Pisał o tym wcześniej Harlem i Grzegorz. Czasem to nie wiadomo jak odbierać niektóre wypowiedzi.
Forum daje niezłego kopa i pokazuje szeroki zakres tworzenia z metalu. Ja nie patrze na gotowe projekty aby je zmałpować, nie komentuję gotowych prac bo to czy się coś podoba to rzecz gustu, przyznam że wiele mi się bardzo podoba a są też takie które nie koniecznie mnie zachwycają co nie znaczy żę są złe.
Od czasu forum nieźle namieszało mi się w głowie (pozytywnie) nawet coś zacząłem dłubać i w moim ręku zagościł ołówek.
A zresztą na temat prac i każdy inny forumowy temat toczymy z Magdą żywiołową dyskusję.
Kowalstwa uczymy się sami.... błędy , poprawki, rysunki, przymiarki, i do przodu każdy kolejny pomysł rodzi kolejny itd. Nigdy nie stosowaliśmy gotowych elementów i nie będziemy. I tu ciekawostka - dzięki forum dowiedziałem się o firmach na P.... handlujących elementami kutymi....

No i znów powtórka z postu Yaro (o rodzeniu pomysłów).
Czasem człowiek swoje myśli widzi w innych postach

A skrzywienie zawodowe - fajna sprawa
Ostatnio zmieniony 04 maja 2010, 22:02 przez Dziad Kowalski, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Yaro
Kontakt:

Post autor: Yaro » 04 maja 2010, 00:41

Też prawda ;-) . A co do spotkań na żywca zgadzam się zupełnie, nie pozostaje więc nic innego niż spotkać się w Ustce :mrgreen:

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 04 maja 2010, 00:49

Pozatym panowie jak ktos bedzie chcial sie nauczyc to i tak to zrobi!!!! z forum czy bez niego,jak ktos uwarza ze kopiowanie innych projektow jest ok ,my morzemy mu tulko starac sie wytlumaczyc ze robi zle.Udostepnianie swoich doswiadczen i dzielenie sie wiedzol jest wspaniale i chwala tym co ta robiol!!!!!!Jak ktos uwarza inaczej i woli chowac dla siebi wiedze ktora posiadl!!!niech tak bedzie.
Forum jak pisalem juz wczesniej to naprawde posuniecie w kierunku rozwoju kowalstwa w Polsce,Naprawde z innej perspektywy jak moja to widac!!!! sporo sie zmienia ,powoli ale cos.Mamy szanse miec durzy wplyw na to co przez kolejnych kilka lat bedzie dzialo sie w tym rzemiosle!Postarajmy sie to zrobic tak by nasza praca cos wniosla do tego co robimy,by ludzie wspominali nasza sztuke, dbali o te wartoci ktore chcemy i przekazujemy !!!!!! ku temu powinno zmierzac forum

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 04 maja 2010, 01:07

Święta racja......
Fakt forum musi wyciągnąć kowalstwo na powierzchnie i dobrze że istnieje i dobrze,że pokazuje inną stronę kowalstwa i im więcej różnorodnych prac i technik tym lepiej, może coraz więcej ludzi zacznie eksperymentowaś z metalem, więcej osób odważy się klepnąć coś odjazdowego....

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 04 maja 2010, 05:17

Tylko przez weckend nie zaglądałem na forum i już nie mogę was dogonić.Dzisiaj jest dzień roboczy,ruszcie się do twórczej pracy :mrgreen:
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 04 maja 2010, 20:23

Magdo wychodzę z podobnego założenia w temacie kałuży :-) , dobrze powiedziane :arrow:

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 04 maja 2010, 20:32

Panowie i panie w temacie tutków chyba w większości się zgadzamy i zboczenia mamy podobne :lol: Idea forum, wymiany informacji i poglądów jest rewelacyjna, nie wspominając o tym że jest to jedna z form promowania prawdziwego rzemiosła i budowania świadomości ludzi którzy je przypadkiem czytają.

Ps: Pawle moja już nawet fotki z podróży przywozi,brama taka,brama owaka ;-)

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 04 maja 2010, 22:13

Magdo ;-) "Takie swojskie, kameralne, gdzie można pogadać z "wykładowcą".'
Nikt na siłę nie wlewał :-D
Dobrze, że przez ekran całować sie nie możecie bo już tak słodko że łeee :lol:
Z ostatniej chwili....spełniając wytyczne Partii Wolnych i Niezależnych Kowali na pokazie w Oświęcimiu młoda kobieta popełniła pierwsza podkowę szczęścia do swojego nowego mieszkania. Była zachwycona. Widzicie jak sie staram, żeby nadchodzące w przyszłosci Warsztaty kameralne choć troche przypominały taka koedukacje jak na zdjęciu przesłanym przez Salaputra :-P . Ta od podkowy to taka dredziara jak Wiszenka

HOWGH

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 05 maja 2010, 10:03

Aga nie ma dredów:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 05 maja 2010, 10:39

Myślę że to taka przenośnia :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Helga ten-door

Post autor: Helga ten-door » 05 maja 2010, 16:41

Z tego co czytam,to ten wątek też jakoś słabo zarośnięty!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”