Tak jest i to niskowęglówka.
Warsztat/kuźnia i moje prace w metalu- Larsso
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Warsztat/kuźnia i moje prace w metalu- Larsso
Nie ma potrzeby hartowania, najlepiej obetnij i zrób tak jak radzi Saduria. Ewentualnie po całej operacji możesz nagrzać do czerwieni/pomarańczy i schłodzić w powietrzu. Jeśli wcześniej nie zgrzewałeś to rzeczywiście za niewiadomą sprężynówkę nie ma się co brać.Mi się wydaje, że kleszczy sie nie hartuje. Spróbuję zrobić tak jak mówisz. Co do materiału, to wiem że to sprężyna od resora ale nie wiem co to za gatunek.
Okey, bardzo dziękuje za porady, tak zrobię 
Ja robię kleszcze że zwykłej stali konstrukcyjnej, jak chcesz mieć bardziej filigranowe to dobrze sprawdza się c45.
Osobiście nie hartuje kleszczy.
Osobiście nie hartuje kleszczy.
Hartowanie bez sensu. Czasami jest potrzeba "ułożenia" szczęk do materiału, w tym celu trzeba je najpierw nagrzać ... i za każdym razem hart ? 
Niestety, szczypce okazały sie całe popękane, więc musiałem je zezłomować.
Zrobiłem za to gwoździownicę z resora i wykułem kilka gwoździ (tyle ile miałem materiału)
Zrobiłem za to gwoździownicę z resora i wykułem kilka gwoździ (tyle ile miałem materiału)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Hej
, ostatnio zrobiłem podstawkę do kowadła z pręta [/] 25mm oraz kleszcze z płask. 40x12mm. Kleszcze kute z pomocnikiem, a podstawka w pojedynke.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Super 
Porażka jest po prostu okazją, by spróbować ponownie, tym razem bardziej przemyślanie.
Henry Ford
Nie dajcie mi ryby dajcie mi wędkę
Henry Ford
Nie dajcie mi ryby dajcie mi wędkę
No bracie! Kleszcze to już są zawodowe!
Podstawka - tego tupu bardzo przydatna, np. przy robieniu czopów. Jedyne co można by w przyszłości zmienić, to zrobić z większego przekroju tak, by rynienki były dłuższe - wtedy można swobodnie obrabiać dłuższe czopy.
Też planuję niedługo taki przyrządzik bo stary, robiony przeze mnie pewnie z 8 lat temu, już mi nie odpowiada.
Podstawka - tego tupu bardzo przydatna, np. przy robieniu czopów. Jedyne co można by w przyszłości zmienić, to zrobić z większego przekroju tak, by rynienki były dłuższe - wtedy można swobodnie obrabiać dłuższe czopy.
Też planuję niedługo taki przyrządzik bo stary, robiony przeze mnie pewnie z 8 lat temu, już mi nie odpowiada.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Dziękuję wszystkim za miłe słowa
Bodar, dzięki za poprawienie, nie jestem dobry w nazewnictwie (nazwę podstawka chyba u peruna na stronie widziałem).
Bodar, dzięki za poprawienie, nie jestem dobry w nazewnictwie (nazwę podstawka chyba u peruna na stronie widziałem).