Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Ciężar właściwy powietrza o temp.0*C to ok. 1,3 kg/m3 -tlenu ok 0,26kg/m3
ciężar właściwy powietrza o temp.370*C to ok. 0,5 kg/m3 -tlenu ok 0,1 kg/m3
Widać jasno o ile mniej jest tlenu w jednostce objętosci gorącego powietrza.
Mniej tlenu to mniej spalonego zupełnie gazu.
Widać też jasno jak bardzo zwiększa się objętość
powietrza przy ogrzaniu do tej temperatury.
ciężar właściwy powietrza o temp.370*C to ok. 0,5 kg/m3 -tlenu ok 0,1 kg/m3
Widać jasno o ile mniej jest tlenu w jednostce objętosci gorącego powietrza.
Mniej tlenu to mniej spalonego zupełnie gazu.
Widać też jasno jak bardzo zwiększa się objętość
powietrza przy ogrzaniu do tej temperatury.
- Jacenty
- weteran forum
- Kontakt:
Ciężko jednoznacznie powiedzieć czy dynamika płomienia jest cały czas identyczna ponieważ co rusz dodaję wiaterku aż uzyskam optymalne spalanie gazu, a w efekcie końcowym płomienia nie widać. Wówczas wnętrze piecyka jest białe co przekłada się również na zagrzanie materiału na taki sam kolor.
Nie rozumiem pytania o płomień redukujący.

- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
W rozgrzanym piecyku trudno jest dojrzeć kolor płomienia i jego barwę, a co za tym idzie czy jest on redukcyjny , obojętny, czy utleniający. Po nabraniu doświadczenia w obsłudze pieca atmosferę można ustalić na podstawie płomienia wydostającego się przez uchylone drzwiczki. Co do temperatury powietrza z rekuperatora to w przypadku mojego piecyka około 60-80 stopni.
Kontakt 517355290
- Jacenty
- weteran forum
- Kontakt:
Jaj se nie robię jednak można z braku wiadomości teoretycznych czegoś nie rozumieć, a tak jest w moim przypadku. Jestem typowym praktykiem, który nie przeczytał niczego na temat kowalstwa bo wszystkiego uczyłem się samodzielnie, niestety, a i książek nie miałem żadnych, a o braku dostępu do sieci nie wspomnę ( swego czasu). Zendra jest ale też ciężko mi określić czy jest jej dużo czy też nie. Jakoś nigdy nie miałem potrzeby żadnego z procesów rozkładać na czynniki pierwsze z racji tego iż stawiałem na efekt końcowy każdej z prac i cała reszta wydawała się być nie istotna 
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Można uzyskać oczywiście więcej. W moim piecyku rekuperator nie jest w formie labiryntu, tylko jedna komora i na dnie pełne cegły. Przejrzyj jednak tabelki dotyczące gazów i popatrz jakie są temperatury samozapłonu, nie należy ich przekraczać.Dara pisze:
No to kurde nowa zagwozdka.BANAN pisze:Co do temperatury powietrza z rekuperatora to w przypadku mojego piecyka około 60-80 stopni.
Liczyłem na wiecej
Kontakt 517355290
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
No dobra. Ja nie mierzylem temperatury powietrza.
Zmierzylem za to temperature palnikow w miejscu mieszania gazu z goracym dodmuchem.
Kiedy spirala grzejna byla czerwona i komora rekuperatora byla ogrzana, piec pracowal od dwoch przeszlo godzin, rura palnika miala temperature 285 F.
A rurka doprowadzajaca powietrze ze spirali tuz przed palnikiem 360 F.
Za to rura z gazem tuz przed rozwidleniem do palnikow pokazala 105 stopni F.
I tez nie wiem jak to dziala
Zmierzylem za to temperature palnikow w miejscu mieszania gazu z goracym dodmuchem.
Kiedy spirala grzejna byla czerwona i komora rekuperatora byla ogrzana, piec pracowal od dwoch przeszlo godzin, rura palnika miala temperature 285 F.
A rurka doprowadzajaca powietrze ze spirali tuz przed palnikiem 360 F.
Za to rura z gazem tuz przed rozwidleniem do palnikow pokazala 105 stopni F.
I tez nie wiem jak to dziala
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom
Witam serdecznie
Od spotkania w Wojciechowie upłynęło już sporo czasu ale dopiero dzisiaj odpaliłem nowy piecyk na propan. Wielkie dzięki dla kolegi BANANA za rady i instrukcjie
parametry:
piecyk z butli LPG włóknina ceramiczna 10 cm, rekuperator
komora 30x12x16
palnik "projekt Banan"
ciśnienie gazu od 0,9 do 1,1
temperatura powietrza w rekuperatorze 110 C
w tle walcarka do stali
Piec łapie taki drugi oddech po jakiejś godzinie. strasznie mocno się rozpala. żar pięknie rozchodzi się po całej komorze. dzisiaj 3 godz pracy zgrzałem i wstępnie rozwalcowałem dwa pakiety damastu takie po 1,5 kg i spory nozyk, NIEZŁA WYDAJNOSC pot kapał po jajach.
Od spotkania w Wojciechowie upłynęło już sporo czasu ale dopiero dzisiaj odpaliłem nowy piecyk na propan. Wielkie dzięki dla kolegi BANANA za rady i instrukcjie
parametry:
piecyk z butli LPG włóknina ceramiczna 10 cm, rekuperator
komora 30x12x16
palnik "projekt Banan"
ciśnienie gazu od 0,9 do 1,1
temperatura powietrza w rekuperatorze 110 C
w tle walcarka do stali
Piec łapie taki drugi oddech po jakiejś godzinie. strasznie mocno się rozpala. żar pięknie rozchodzi się po całej komorze. dzisiaj 3 godz pracy zgrzałem i wstępnie rozwalcowałem dwa pakiety damastu takie po 1,5 kg i spory nozyk, NIEZŁA WYDAJNOSC pot kapał po jajach.
jak rozwiązałeś docisk dolnego walca, hydraulicznie czy mięśniowo, bo nie widać?
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego