czas na mnie ;)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
to wcale nie jest tak że ja nie robie noży 
ten wcześniejszy był wykończony i zrobiony na takiego jak ten mały wyżej
poszedł ale może jeszcze wydębie zdjęcia 
teraz nastepny pasiak
jakoś ostatnio takie najbardziej mi leżą... troszkę testowy i na kilka dup w wykonaniu. stale to dwa paski twista z piły i st3 a na ostrzu nc6 od Trolla

tutaj są te dupy... ;(

ten wcześniejszy był wykończony i zrobiony na takiego jak ten mały wyżej
teraz nastepny pasiak

tutaj są te dupy... ;(

- krzysieklup
- Kontakt:
jestem Wam winien pare zdjęć...
nowy nóż to zlepek wszystkich resztek jakie znalazłem w warsztacie... wszystko to damasty większość to st3 i piła ale to nie jest reguła (choćby ostrze) rękojeść (tak wiem subhilt za duży ale zanim się zorientowałem już było po ptakach...) więc... zaczynając od strony ostrza jest mosiądz, miedź, skóra, amboina (dzięki Trollu :* ), skóra, miedź, skóra, czarny dąb (dzięki Steel :* ) twarde jak cholera i trudno się ostrzy... twardość napewno +60HRC
kilka rysewk na metalach to wynik nieudolnego transportu. będę tego unikał. bardzo proste do usunięcia. rękojeść zaimpregnowana pokostem lnianym. to nie najmniejszy nóź...
dł ostrza: ok. 130mm
grubość: 4-5mm
strasznie ciężki jest. nie ważyłem ale czuć moc w łapce
następny w kolejce jest nóż którego używam już jakiś czas... był wspomniany ale go nie pokazałem... zrobiony z noża od heblarki obrabiany termicznie przeze mnie
na rękojeści orzech amerykański i dwa piny mosiężne
i stare:

PS. zdjęcia jak zwykle moje także... proszę wybaczyć
nowy nóż to zlepek wszystkich resztek jakie znalazłem w warsztacie... wszystko to damasty większość to st3 i piła ale to nie jest reguła (choćby ostrze) rękojeść (tak wiem subhilt za duży ale zanim się zorientowałem już było po ptakach...) więc... zaczynając od strony ostrza jest mosiądz, miedź, skóra, amboina (dzięki Trollu :* ), skóra, miedź, skóra, czarny dąb (dzięki Steel :* ) twarde jak cholera i trudno się ostrzy... twardość napewno +60HRC
dł ostrza: ok. 130mm
grubość: 4-5mm
strasznie ciężki jest. nie ważyłem ale czuć moc w łapce
następny w kolejce jest nóż którego używam już jakiś czas... był wspomniany ale go nie pokazałem... zrobiony z noża od heblarki obrabiany termicznie przeze mnie
i stare:

PS. zdjęcia jak zwykle moje także... proszę wybaczyć
no i taki się robi. mój pierwszy który w całości będzie miał więcej niż 30cm 
na rękojeści dąb i orzech amerykański. dąb z przodu będzie owinięty skórą także nie będzie go widać. jelec jest już zagięty
damastowy. miało być pawie oko ale nie wyszło. za słabo ponawiercałem...
jeszcze nie jest poklejony ale pewnie na dniach to się zrobi 
na rękojeści dąb i orzech amerykański. dąb z przodu będzie owinięty skórą także nie będzie go widać. jelec jest już zagięty