XIII Turniej Kowali o Srebrne Klucze Legnicy 6-9.IX.2012

Spotkania, warsztaty, imprezy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

XIII Turniej Kowali o Srebrne Klucze Legnicy 6-9.IX.2012

Post autor: harlem » 20 lut 2012, 00:00

jeśli ktoś ma ochotę to już jest info od organizatorów:
http://osir.legnica.pl/cms/index.php?id=227

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 02 mar 2012, 20:55

Przeniosłem całość rozważań do hydeparku. http://krol-artur.nazwa.pl/forumkowalsk ... php?t=1842
Obrazek

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 06 wrz 2012, 22:27

Wybiera się ktoś do Legnicy?

Awatar użytkownika
Magda
Kontakt:

Post autor: Magda » 09 wrz 2012, 12:18

http://foto.lca.pl/foto,1347135309,Imie ... cz_5_.html

od zdjęcia nr 20 (galeria 5) gala rozdania nagród, można też zobaczyć prace konkursowe
"Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre równiejsze"

jukos60

Post autor: jukos60 » 09 wrz 2012, 14:23

Turniej, turniej i po imprezie. Święto zaliczone, Pan Prezydent zadowolony, klucze wręczone, a ja mam wielki niedosyt i cóż szkoda, że powiało nudą. Organizowanie Turnieju na ulicy, to już nie to, co było dwa lata temu i wcześniej. Współzawodnictwo w parku miejskim, w plenerze , bezpośredni kontakt z uczestnikami turnieju, ten niezapomniany klimat, zapach, dźwięk kowadeł i młotów, to było to...:)))) Legnicka impreza traci na atrakcyjności, SZKODA...Pozdrawiam wszystkich , co się nie poddają i nadal KUJĄ.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 09 wrz 2012, 20:35

Byłem w sobotę co prawda pogoda w kratkę bo co chwilę padał deszcz,ale prace w postaci grili były dosyć fajne po mojemu najfajniejszy był wykonany przez Salaputro i harlem jaki był werdykt jurorów sam jestem ciekaw.Byli też koledzy z Czech ich prace naprawdę są na wysokim poziomie widać ,że angażują się w to co robią,ale jeśli chodzi o grila to team Salaputro harlem był najlepszy. :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 10 wrz 2012, 08:27

Już po Legnicy...
W tym roku poziom prac był wysoki - zdobyliśmy z harlemem drugie miejsce i był to całkiem sprawiedliwy werdykt jurorów. Tym razem postanowiliśmy wykonać pracę bez spawania - tylko nity i śruby "nitokształtne" i nakrętki kwadratowe tam gdzie nie bardzo dało się podejść z nitowaniem, kilka przebić i czopowań... Poraz pierwszy żal mi było się rozstać z naszą pracą ;-)
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2012, 09:10 przez Salaputro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 10 wrz 2012, 08:29

Gratuluję :!:
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 10 wrz 2012, 09:01

Już po Legnicy...
W tym roku poziom prac był wysoki - zdobyliśmy z harlemem drugie miejsce i był to całkiem sprawiedliwy werdykt jurorów. Tym razem postanowiliśmy wykonać pracę bez spawania - tylko nity i śruby "nitokształtne" i nakrętki kwadratowe tam gdzie nie bardzo dało się podejść z nitowaniem, kilka przebić i czopowań... Poraz pierwszy żal mi było się rozstać z naszą pracą ;-) ... Wygrała ekipa z czeskiej Opavy . Ich trójnogie palenisko z rusztem było wykonane na mistrzowskim poziomie , poza tym przyjemnie było patrzeć na nich jak pracowali - 100% zgrania a już całkowicie szczęka mi opadła jak zobaczyłem ich narzędzia (sami je wyprodukowali)... te młotki, siekierki kowalskie, przebijaki - po prostu cudo... Fajne palenisko ogrodowo-tarasowe z kompletem widelców do pieczenia kiełbasek wykonał Thomas Koch z Burgstadt z Niemiec no i bardzo podobał mi się grill wykonany przez Pana Andrzeja Słowika z pomysłowym systemem podnoszenia rusztu, który również był obrotowy. Atmosfera imprezy jak zwykle bardzo dobra. Szczególne podziękowania dla organizatorów z Panem Andrzejem Gąską na czele za całokształt imprezy.

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 10 wrz 2012, 22:50

Bardzo fajne prace... jak pisze Salaputro na wysokim poziomie... ale moim zdaniem szkoda że tylko te warsztatowe - przywiezione z domu. Bardzo duża rozbieżność w jakości stylu i pomysłach prac domowych a tymi wykonanymi na turnieju - przecież przez te same osoby. Statuetka dla biegacza to fajny temat i można było się wykazać pomysłowością a tu niestety wygląda jakby większość uczestników inspiracji szukała w gotowych już pracach podpatrzonych w internecie, i powstało kilka ludzików z płaskownika. Chociaż są fajne i ładne to pozostaje pewien niedosyt.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 13 wrz 2012, 20:52

Jednym słowem słabizna?:P Może pomysłów nie było, ale za to wykonanie "czyste"

A Grille piękne! Team z Mosiny jak zwykle czysto. Czesi super ruszt, ale widać, że mało jedzą, bo tam miejsca tylko na jedna kiełbaskę:P
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Leszek Sz
Kontakt:

Post autor: Leszek Sz » 20 lis 2012, 09:31

Dla mnie to zbrodnia zabierac prace domowe..

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 20 lis 2012, 16:56

Zbrodnią by było kogoś taką pracą zatłuc...
Obrazek

Peter

Post autor: Peter » 20 lis 2012, 20:14

Duże wrażenie robi ruszt z przekuciami. Trudność wykonania, zwiększa okrągły pręt. Zakładam, że nic nie było spawane itp. I teraz pytanie do osób, które widziało grill'a na żywo: czy gładka powierzchnia miejsc z przebiciem ( szczególnie przebicia na krańcach) to efekt po szlifowaniu czy precyzyjnej techniki przebijania? Ze zdjęcia trudno wywnioskować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WARSZTATY KOWALSKIE, IMPREZY - hammer ins, events”