nauka
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
nauka
witam zapewne nie w temacie no ale mam pytanie pochodzę z Rybnika bardzo chciałbym się nauczyć kowalstwa najlepiej płatnerstwa,kucia mieczy lub niekoniecznie tego i mam pytanie gdzie mogę dostac jakies nauki ?nie chodzi mi przez internet tylko sie spotkać pokazac itd.
Panowie, nie chcę psuć waszego entuzjazmu, ale dla kogoś kto klepie zawodowo zaprawdę powiadam, trudno jest znaleźć czas i chęci (jednocześnie) do nauki laika, sprawa się ma zgoła inaczej na forumowych spotkaniach, forum to świetna kopalnie wiedzy, dla kogoś kto zaczyna. Druga zasadnicza sprawa to warsztat, jeśli chcesz ogarnąć techniki kowalskie raczej nie uda ci się tego zrobić z doskoku u kogoś na kuźni, no chyba że cię zatrudni co mim zdaniem jest najlepszą praktyką.
Szyszaaaa będzie ci ciężko kogoś sobie zjednoczyć w tym temacie ja też miałem taką nadzieję i okazało się. że lipa jak nabiorę trochę więcej doświadczenia to bendę przyjmował chętnych do nauki bez żadnych problemów. Na dzień dzisiejszy możesz do mnie przyjechać ,ale tylko na browara i jakieś lekcje z metaloplastyki a o kowalstwie będziemy mogli sobie,tylko pogadać ewentualnie wysadzimy jakiegoś mega gniota.
szyszaaaa pisze: a wracając do kowalstwa raczej mała szansa że sie znajdzie ktos kto mnie przyjmie do roboty bez wykształcenia na kowalstwo np artystyczne
Ja tak zrobiłem. Z zawodu jestem mechanikiem więc szlifierke i młotek potrafiłem trzymać w ręce. Jeździłem po zakładach gdzie używa się młotka i kowadła
Dodam że to forum jest bardzo bogatą skarbnicą wiedzy, dzięki ludziom z doświadczeniem którzy potrafią się nim dzielić.
Jak znane powiedzenie mówi "Praktyka czyni mistrza". Więc byłbym bardzo zainteresowany nawet jednorazowym spotkaniem aby coś podpatrzeć i czegoś się nauczyć. Jestem z Łodzi.
Zostanie pomocnikiem w zamian za naukę także wchodzi w grę jednak z dyspozycyjnością aż do końca czerwca było by różnie ponieważ się uczę.