problem z odciągiem
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
problem z odciągiem
Cześć od pół roku przerabiam i kombinuje z okapem. Ale poprawy za dużej nie ma. Mam komin wysoki na 7metrów przekrój 30-15cm. Zwiększyłem średnice rury łączącej komin z okapem teraz ma 15-30cm i dalej nie ciągnie???? Mimo to że komin się nagrzeje różnicy nie ma w garażu nie ma czym oddychać taki smród i w oczy szczypie :-( pomóżcie co jest nie tak??? bo już pomysłów mi zabrakło.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
zamiast kombinować z okapem,zamontuj wentylator,który będzie Ci tłoczył z zewnątrz świeże powietrze.Zamykamy drzwi,wytwarza się lekkie nadciśnienie,i spaliny same wieją w komin,bo innej drogi ucieczki nie mają
Drugim rozwiązaniem jest gazówka,czysto,sterylnie i bez dymu.A teraz przeanalizuj,komin ma przekrój 30x15 cm,a okap 110x100cm,jaką więc możesz mieć siłę ciągu?
Kontakt 517355290
- Grzegorz K.
- Administrator
- Grzegorz K.
- Administrator
Sam testowałem z eżektorem w okapie - brak efektów. W końcu zmniejszyłem znacznie okap i dałem go dużo niżej. Teraz działa wystarczająco dobrze.
Poobcinaj okap tak żeby został prawie sam czopuch i daj go możliwie blisko paleniska. Chwyt spalin może być nieco za paleniskiem nie musi być centralnie nad nim. Nikiel kiedyś wrzucał filmik jak to działa u niego.
Poobcinaj okap tak żeby został prawie sam czopuch i daj go możliwie blisko paleniska. Chwyt spalin może być nieco za paleniskiem nie musi być centralnie nad nim. Nikiel kiedyś wrzucał filmik jak to działa u niego.
- Borsuk Mat
Czy przkrój 30 x 15 dotyczy całej wysokości komina, czy tylko połączenia komina z okapem?
Ja u siebie mam też jakieś 7m komina o przekroju 25x25. Na początku miałem problemy bo połączenie komina z okapem miałem zrobione z dwóch rur fi110. Musiałem zwiękrzyć przekrój do takiego samego jak w kominie. Od tego czasu nie mam żadnych problemów z dymem (a palę węgiel kamienny więc dymu cała masa)
Czy u Ciebie jest tak, że dym kłębi się w okapie nie mogąc dostać się wyżej? Jeżeli tak, to możesz spróbować przed rozpaleniem paleniska podpalić kawałek gazety i palącą się umieścić w okapie - dzięki temu powietrze się nagrzeje wzmacniając siłę ciągu (mój teść tak rozpala w otwartym kominku)
Ja u siebie mam też jakieś 7m komina o przekroju 25x25. Na początku miałem problemy bo połączenie komina z okapem miałem zrobione z dwóch rur fi110. Musiałem zwiękrzyć przekrój do takiego samego jak w kominie. Od tego czasu nie mam żadnych problemów z dymem (a palę węgiel kamienny więc dymu cała masa)
Czy u Ciebie jest tak, że dym kłębi się w okapie nie mogąc dostać się wyżej? Jeżeli tak, to możesz spróbować przed rozpaleniem paleniska podpalić kawałek gazety i palącą się umieścić w okapie - dzięki temu powietrze się nagrzeje wzmacniając siłę ciągu (mój teść tak rozpala w otwartym kominku)
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
powinno ciągnąć patrząc na fotki-fizyke ciężko oszukać.
Przyglądając się,widzę że to bardzo ..swieżo'' wygląda- stare fotki dałeś,czy nie miałeś jeszcze okazji pogrzać dłużej na tym?
Nie masz przypadkiem nadwyżki powietrza wtłaczanego przez nadmuch?
Nie jest zbyt szczelnie w garażu?
Sam komin ma ciąg?zapalona gazeta,czy cos podobnego przystawiona do ujścia w okapie powinna byc wciągana w tamtym kierunku.
Komin ciepły ma dużo lepszy ciąg,niż zimny na początku rozpalania.
Przyglądając się,widzę że to bardzo ..swieżo'' wygląda- stare fotki dałeś,czy nie miałeś jeszcze okazji pogrzać dłużej na tym?
Nie masz przypadkiem nadwyżki powietrza wtłaczanego przez nadmuch?
Nie jest zbyt szczelnie w garażu?
Sam komin ma ciąg?zapalona gazeta,czy cos podobnego przystawiona do ujścia w okapie powinna byc wciągana w tamtym kierunku.
Komin ciepły ma dużo lepszy ciąg,niż zimny na początku rozpalania.