zlecę zrobienie zacisku do rur

Sprawy bieżące

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Waldasiek
zlecę zrobienie zacisku do rur

Post autor: Waldasiek » 08 gru 2015, 20:40

Witam

Zlecenie może nie dla kowala ale ślusarza(takiego prawdziwego...), liczę że znajdzie się tu chętny podjęcia zrobienia zacisku za jakieś rozsądne finanse na podstawie fotografii gotowego elementu, niestety wszyscy ślusarze z którymi miałem kontakt to mogą mi bramę zrobić ale już nie coś takiego.

Zacisk jak na fotografii, z miejscem wewnątrz na szczęki wymienne (średnica bez szczęk po zamknięciu wstępnie 260mm - jutro dopiero będę mierzył obecne szczęki.)

fajnie gdyby ktoś z Bydgoszczy i okolic się tego podjął to bym mógł osobiście ewentualne wątpliwości wytłumaczyć lub posłuchać mądrej porady ale nie jest to warunek konieczny.

Nie ma problemu by wykonać element z dwóch walcowanych kawałków rury (nie muszą to być blachy jak na fotografii chociaż pewnie to jest łatwiejsze do realizacji)

Chciałbym znać wstępną wycenę za takie coś +/- 10% by nie było zaskoczenia (narazie jedna sztuka)

Mam nadzieje że tu znajdę fachową pomoc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Re: zlecę zrobienie zacisku do rur

Post autor: Kuba » 10 gru 2015, 21:02

można więcej fotek prosić , do czego to służy ?

Waldasiek

Post autor: Waldasiek » 11 gru 2015, 09:06

Mam tylko dwie fotografie,

Pierwsza raz jeszcze ale nie tak rozjechany

http://zapodaj.net/ab6be7ab9f6b2.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;

i druga:

http://zapodaj.net/c4861f79212e5.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Jest to uchwyt do trzymania rury stalowej zamykany mimośrodem (wygoda i szybkość, są rozwiązania na skręcane śruby ale liczy się czas)
, na pierwszym foto widać wymienne szczęki co jest istotne by złapać centrycznie rury o różnych rozmiarach.

na drugiej fotografii to samo ale tylko na jeden rozmiar rury.

średnice rur jakie mnie interesują by je złapać to 219 i 168mm więc przelot musi być minimum 240mm by zmieścić wkładki.

Przepraszam że tak wstawiam a nie bezpośednio oty ale się wszystko rozsypuje jeśli chodzi o proporcje :/

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 12 gru 2015, 15:04

jak na moje oko to tysiaka takie cos kosztuje bez tych szczek ma sie rozumiec ;) lecz dokladna wycena moze byc dopiero po okazaniu rysynku z wymiarami elementow bo na oko to wiadomo ;)

Waldasiek

Post autor: Waldasiek » 12 gru 2015, 16:15

No i tu pojawia się problem... gdybym miał rysunki to bez żadnych problemów każdy by mi to zrobił ... ale rysunków brak :|

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 12 gru 2015, 17:24

No kumam teraz :D ale chyba masz wiertnice czy coś na co to sie zaklada i chyba trzeba miec jakies wymiary aby to dopasowac albo starą czesc no chyba ze wlasnie jej nie ma ta maszyna i trzeba to dorobic w ciemno :)

Waldasiek

Post autor: Waldasiek » 12 gru 2015, 19:13

no właśnie...mam zamysł, wiem jak to powinno działać, średnica wewnętrzna minimum 230mm po zamknięciu uchwytu bez szczęk i na tym moja wiedza się kończy. Reszta to inwencja rzemieślnika który by miał to zrobić by działało i by spawy wytrzymały ekstremalne obciążenia (skromnie planuje ~8000 - 12000 Nm podczas obrotu - wolę przerost formy nad treścią niż niedosyt podczas pracy :-)),
kwestie szczęk mam akurat rozwiązaną by trzymały rury bez uślizgu :-)

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 12 gru 2015, 23:59

spory moment obrotowy :D a nie ma gotowcow do kupna ? jakie są wymiary tych wkładek ?

Waldasiek

Post autor: Waldasiek » 17 gru 2015, 12:24

Gotowce są ale ... cenią się lepiej niż za zboże.

Wkładki to już będą dopasowane do wymiaru zacisku i rur dlatego przelot musi być minimum 240mm

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 17 gru 2015, 15:08

rozumiem a jaki masz rozstaw śrub u siebie ? w maszynie

ODPOWIEDZ

Wróć do „OGŁOSZENIA - announcements”