Zabytkowa wiertarka Genko
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Zabytkowa wiertarka Genko
Witajcie!
W szopie po dziadku znalazłem zabytkową wiertarkę prawdopodobnie niemieckiej produkcji firmy Genko
Niestety nie posiada ona "szczęk" trzymających wiertło. Wiecie może jak lub gdzie to naprawić?
W szopie po dziadku znalazłem zabytkową wiertarkę prawdopodobnie niemieckiej produkcji firmy Genko
Niestety nie posiada ona "szczęk" trzymających wiertło. Wiecie może jak lub gdzie to naprawić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Zabytkowa wiertarka Genko
Tydzień temu wujas dwie podobne, ale PRLowskie oddał na złom, bo nikt tego nie chciał za darmo. Tam też pewnie i znajdziesz szczęki do swojej

-
graffic
a ja podobnych wiertareczek bardzo często korzystam - i dziwię się że ludzie się takiego sprzętu pozbywają - poręczne to, stabilne i bardzo precyzyjne - ze szczękami czasem jest problem, ale dla chcącego nic trudnego (ostateczne Polakami jesteśmy... ehheheh)
jak ktoś się będzie chciał pozbyć - to bardzo chętnie przygarnę
jak ktoś się będzie chciał pozbyć - to bardzo chętnie przygarnę
A czy ze zwykłej tradycyjnej wiertarki można przełożyć szczeki to tej zabytkowej czy nie da tak rady jej naprawić??
Jeżeli będziesz miał i będzie to ten sam rozmiar, to bez problemów.
Szczęki + sprężynki rozporowe.
Szczęki + sprężynki rozporowe.
-
graffic
Jak Bobodar napisał - trzeba zdjąć / odkręcić uchwyt - i dopasować nowy (te stare wiertareczki miały przeważnie 1/2 calowy gwint drobnozwojowy - ale trzeba sprawdzić - a jak nie to rozkręcić sam uchwyt i przejrzeć szczeki i sprężynki (ewentualnie dopasować coś z nowej produkcji - ale sprawdzić trzeba kąty szczęk i wielkość)
Szczęki do takiej wiertarki można zrobić z wytoczonego stożka. Wystarczy go rozciąć na trzy i w bokach przy podstawie nawiercić dziurki do sprężynek rozpychających. Będzie się ładnie sam otwierał przy rozkręcaniu.
A wie ktoś może gdzie można zdobyć zapasowe wrzecionko do takiej wiertarki (podobnej PRL-lowskiej )- moje ma małe ,ale przeszkadzające bicie ?